сряда, 5 март 2025 г.

Сусамова торта с карамел / Sesame Caramel Cake




Ето, че посрещнахме и март месец. Някак неусетно минаха първите месеци на тази година или пък, когато остаряваш, усещането, че времето препуска никога не те напуска. И все пак, трябва да намираме време за важните неща. Като това да отбелязваме рождените дни на любимите ни хора. Такъв човек за мен е сестра ми и от зараждането на блога досега, винаги отбелязвам рождения й ден с някакъв сладкиш, най-често торта. Колкото по-вкусна е, толкова по ме е яд, че не може да я опита, защото както знаете ( може би), тя живее в Холандия и отбелязването на рождения й ден тук си е чисто символично - хапваме и пийваме за нейно здраве. 
Винаги съм знаела, че рецептите, в които влагам цялото си сърце се получават не просто вкусни, но и различни от всичко, което съм опитвала досега. Такава е и днешната рецепта за тази впечатляващ сусамова торта. 


Tя грабна сърцето на всеки, които успя да я опита и колкото и десерти да съм раздала от тогава, все за нея ме питат. Цялата рецепта е авторска, направих я по нюх и с неща, които се намираха у дома. Исках да напаря сладкиш, който се отличава като вкус от познатите ни торти, защото понякога и любимият шоколад писва. 
Днешната торта е комбинация от нежен карамел, запечен сусам и дъвкав бисквитен крем, който ще остане в спомените ви като среща с необикновен и специален човек, който не може да забравите. Такава е и моята сестричка. Сега ще отделя няколко думи за нея, а вие може да преминете директно към рецептата, ако искате. 

Сестра ми си мисли, че не е достатъчно смела. Нищо, че на 20 години замина да живее съвсем сама в чужда страна, да работи и да учи.
Сестра ми си мисли, че не е много красива. Нищо, че всеки който я погледне си забравя мисълта, след като се загуби в големите и топли очи и сърдечна усмивка, която понякога прикрива с пръсти като невинно дете.
Сестра ми си мисли, че не е толкова находчива, нищо, че от ученичка шиеше дрехи и правеше ревюта и не изостави мечтата си да се занимава с мода, работейки за световни брандове, вместо да се примири с професии, които има в нашата страна.
Сестра ми мисли, че не е толкова забавна, но всъщност е един от малкото хора, които могат да ме разсмеят дори без да казват нищо, а смехът и е заразен.
Сестра ми си мисли, че не я бива да изразява чувствата си и явно си мисли, че всичките грижи, жестове и усилия остават незабелязани, защото е един от най-щедрите хора, които познавам.
Сестра ми не е с ниско самочувствие, но като всеки интелигентен човек е пълна със съмнение. Към света, към себе си, поставяща си въпроси и желаеща да става все по-добра във всичко, за себе си, децата си и за близките си.
Сестра ми е вдъхновяваща, силна и магическа.
Постигна и най-налудничавите си мечти, създаде от нищото един съвсем различен свят и счупи много поколенчески правила.
Искрено вярвам, че в някои хора има повече звезден прах от други, а в нея има цяла галактика. Тя е различна от всички хора, които познавам и макар понякога да ми пречи да я разбера напълно, не бих я променила с нищо.
Обичам те, сестричке!
Ти си прекрасна майка, сестра и дъщеря. Ти си неуморима сила, която няма да се спре, освен да поплаче и да си вземе почивка. Ти ще сътвориш още много магия, а дори още не го знаеш. Ние ще сме тук и ще те честваме.
Бъди жива и здрава и не се съмнявай в себе си.
Честит рожден ден!
 




Необходими продукти: 
За блата:
5 яйца
150 г захар
1/2 ч.ч. брашно
80 г сусам
8 г бакпулвер

Първи крем:
150 г бонбони маршмелоу
100 г шоколадови бисквити
200 г варена сгущенка *
125 г масло
20 г сусам

Втори крем:
250 г маскарпоне
250 г варена сгущенка 
сусам за поръсване

*- продава се в руски магазини, големите вериги и може да го намерите още под името дулсе де лече

Започваме с приготвянето на блата. За целта разделяме жълтъците от белтъците, и в чиста, суха купа разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме от захарта, 

 

до непълното й интегриране в сместа. 
Продължавайки да разбиваме, на умерена степен с миксера, прибавяме един по един и жълтъците.

 

Сместа трябва да бъде много пухкава и обемна. След това на ръка, пресяваме брашното с бакпулвера, като разбъркваме внимателно с телена бъркалка, с въртеливи движения, така че да запазим въздушността на сместа. Накрая прибавяме и сусама и разбъркваме.

 

Изсипваме сместа във форма за торта, подмазана с олио и застлана с хартия за печене на дъното. Размери на формата 25 см в диаметър. Тупваме един два пъти формата в плота, така че да разпределим сместа равномерно и пъхаме да се пече на 150 градуса за около 25 минути.


През това време на котлона приготвяме крема за пълнежа. За целта слагаме маслото, а след това сгущенката и бонбоните Маршемлоу да се разтопят, като разбъркваме периодично. Аз имах и бели и леко шарени, големи и малки, няма значение какви ще използвате, кремът ще бъде с карамелен вкус и цвят накрая. 

 

След като кремът се хомогенизира, прибавяме сусама и натрошените какаови бисквити. 
Кремът е гъст и разтеглив. Но точно това го прави уникален, когато го вкусите. 

 

Когато кремът е още топъл го изсипваме за пълнеж на тортата. За целта блатът трябва не само да е изпечен, но и напълно охладен, така че да го разполовим по средата. 
Слагаме едната част на дъното на формата, изсипваме целия крем и слагаме втората част от блата. Прибираме в хладилника за една нощ. 


На другия ден изваждаме тортата от формата и измазваме с крема, който приготвяме разбивайки маскарпоне и останалата варена сгущенка.

 

 Ако искате по-наситен карамелен вкус, сложете повече от нея. Отгоре порастете със запечен на сух тиган сусам. 

 

Може да ползвате изцяло печен или суров сусам, но смятам, че комбинацията от двете в тортата е най-добра. 


Украсих тортата с няколко готови сусамки, които имах в "шкафа с благости", както му казваме у дома. 
Преди консумация, оставате тортата на стайна температура за малко, з ада се отпусне леко маслото в крема, така ще имате по-разтеглив пълнеж. 


Има много торти вече, не е като едно време един вид домашна торта или бисквитена, има голям избор, но едва ли сте опитвали като тази. А, ето на това казвам аз хубава изненада. Обичам когато въпреки всичко, нещо успява да ми покаже, че не съм видяла и опитала всичко.


Тази торта ще ви плени, ще ви изкуси и няма да може да спрете да ядете. Ще искате да я приготвяте за специални поводи, защото ще искате да впечатлите гостите си с нещо ново и различно, за което да говорят дълго време. 

Ще използвам възможността да поздравя не една специална дама накрая, а всички, които ме четете и ще празнувате на предстоящия Осми март. Бъдете живи и здрави, наслаждавайте се на живота и си позволявайте по парче нещо сладко за целта, напук на диетите и суетата.

Весел празник! 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:


петък, 28 февруари 2025 г.

Веган шоколадов крем без захар / Vegan Hazelnut and Coconut Spread

 
Сядам аз да описвам последната вкусотия, която нямам търпения да ви споделя и попадам на тези снимки. Как съм забравила да ви споделя тази рецепта? Толкова е лесна и бърза, че няма нужда да отлагам, ами ще го направя веднага, а следващата вкусотия ще оставя за след ден-два...останете на линия, защото ще ви изненадам с една необикновена торта.

Едва ли има човек, който, ако обича Нутела, да не е търсил по-здравословни, диетични и като гледам вече изгодни алтернативи. Тази рецепта е всичко в едно, защото коксовото мляко е доста често на промоция и надали сте си мислили, че може да го използвате за направата на вкусен домашен течен шоколад за мазане. Рецептата е напълно веган, така че да не кажете, че не съм дала нещо и за предстоящите пости. 

Няма да се обяснявам много, защото рецептата е много бърза и няма за какво. Ето я и нея:






Необходими продукти:
1 консерва хубаво кокосово мляко (400г)
100 г лешници
4 с.л. какао
4 с.л. подсладител на вкус, аз ползвах кокосова захар
1 с.л. ванилия
щипка сол









Първо смиламе леко лешниците, а след това прибавяме всички продукти в блендера. Щом получим кремообразна, леко течна смес, слагаме да се охлади в бурканче, за няколко часа в хладилника.  

  

Може да ползвате сурови или печени лешници, като суровите ще са по-полезни, а печените - по-вкусни :) 


Ако го приготвите, не забравяйте да ми оставите своите отзиви в коментар, аз продължавам с описването на следващата рецепта, защото знам, че ще ви хареса. 
Усмихнати почивни дни приятели и весело посрещане на не един, а два празника този уикенд.


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:






Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




вторник, 25 февруари 2025 г.

Бавно печено дърпано пилешко / Slow cooker pulled chicken recipe

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук    

И този уикенд не пропуснах да се развихря в кухнята. След като предишния прекарахме с мъжа ми в Триград, където се опитвахме да си припомним как се чувства човек след осем часа сън,  необезпокоявано хранене и как се води непрекъснат от бебе разговор, определено се чувствам много заредена. Да пътуваме отново заедно с него, да се радваме на красивите гледки в планината, въздуха и тишината беше повече от необходимо за проскубаните ни родителски души, а позабравеното ни хоби да търсим нови вкусни места за хапване също се възроди.

 С охота наблюдавах как сервитьорката носи три чинии с различни меса, предполагайки, че поне някоя е за мен, но аз просто и показвах отново и отново, че е за мъжа ми, докато си рових с лъжичка в цеденото мляко с орехи и мед. Така е братя и сестри, търсенето на месни рецепти при мен не спира, защото още не е дошъл денят,  в който Ачо ще каже, че не му се яде месо. Или пък сандвичи. :)  А, защо не и сандвичи с месо....като днешната рецепта. 

Тя е за бавно печено дърпано пилешко месо. Освен, че може да си го хапвате така, в сандвичи, с гарнитура и дори препържено след това на плоча, рецептата е такава, че ще искате да си запишете веднага.

Сготвих я в мултикукъра на програма за бавно печене, но вие може да го направете и във фурната най-спокойно. Тази марината се различава от традиционните вкусове за България и ще се хареса на тези от вас, които харесват по-западни такива. И все пак, препоръчвам ви да я приготвите с българско месо като Лудогорско пиле. 

Напълних от моите домашни пълнозърнести хлебчета с месото и му се отядохме. Останалото прибрах в хладилника и всеки ден си затопляхме по малко, като си направихме различни видове ястия с него. 


Но хайде да преминем към рецептата: 

Необходими продукти:
Около 800 г пилешки филе от гърди Лудогорско пиле
2 глави лук ( червен и жълт)
3 скилидки чесън
150 г доматено пюре
2-3 с.л. кафява захар
1 с.л. горчица
1 с.л. Уорчестър сос 
1 с.л ябълков оцет
100 мл бульон
подправки: 2 ч.л. чили на прах, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л кайенски пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. подправка за пиле

Започваме като си приготвяме продуктите тъй като с тази рецепта няма повече от една стъпка. 


Нарязваме лука и чесъна на дребно и измиваме месото. 

 

В  подходящ съд изсипваме всички съставки ( без бульона), разбъркваме и прибавяме месото така, че да го покрие добре.
След това изсипваме бульона. Аз имам домашен пилешки бульон, но може да ползват и говежди, защото ще засили барбекю вкуса.

 

Ако ще готвите ястието в мултикукъра, сложете го за 2.5 часа на висока температура, а после още час на ниска. Що се касае за фурна, сложете го във фурната, добре задушено с фолио на максимална температура докато заври, а след това намалете на 130 градуса за около два часа.  За всяка фурна може да отнеме различно време.


След като месото е готово, ще се разпада дори от натиска на вилицата. Останалия сос може да сгъстите с една лъжица брашно на котлона и да го направите на гъст сос или да го оставите рядък, за да е идеален за топене. 


Месото е чудесно за пълнене на сандвичи, а гарнитурата е оставям вие да изберете.
Грабвайте вилиците и заповядайте на масата.


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...