петък, 27 май 2016 г.

Пиле по индийски / Indian-Style Chicken



Ако има нещо по-впечатляващо от сценария, хореографията и продължителността на индийските филми, то това е само индийската кухня!!!!!!!
Не може човек да остане безпристрастен пред погледа на тези невероятно ухайни и богати на подправки ястия. 
Признавам си, не готвя често индийско, но когато го правя - го изяждам всичкото! 




Само се суетя около котлона, разбърквам през пет секунди, само и само за да мога да вдишам аромата на ястието и си повтарям наум: 

" Малее, как ще се наплюскам само да стане готово". 
Да, прави сте, това не е поведение на дама, но ще ви кажа една тайна - много малко жени са дами, когато са оставени насаме с храна! 
Просто си представете сочните и мариновани пилешки късчета, облети в горещ и леко пикантен доматен сос, върху легло от пухкав ориз. 
Ако си го представяте, сигурно преглъщате вече, затова ще ви зарадвам, като ви кажа, че това е една наистина бърза рецепта, така че няма проблем да е вечерята ви още днес. Ето и какво ще ви трябва. 


Необходими продукти:
За месото:
1 бр. големи пилешки гърди (пеперуда)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. куркума
1 ч.л. чили на прах
1-2 ч.л. гарам масала (индийска подправка)
1 ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. джинджифил
2-3 скилидки чесън (пресовани, кълцани на ситно)

За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
1 ч.л. люта доматена паста
1 ч.ч. сметана за готвене
1 с.л. захар
1-2 с.л. олио
сол на вкус

Още:
ориз за гарниране

Започваме като нарязваме пилешките гърди на кубчета и ги мариноваме в смес от изброените за месото продукти. Индийската подправка се продава в много магазини (потърсете в интернет) или пък може да си я забъркате сами. Тя се състои от: канела, кардамон, кимион, черен пипер, карамфил, кориандър и индийско орехче. Но и да я пропуснете, няма да е фатално. в рецептата има достатъчно аромати и ви препоръчвам да ги слагате на вкус :) 



Разбъркваме всичко и оставяме пилето да се маринова в хладилника за около час, но за най-добър вкус - за една нощ. (Чудесно е да го приготвите предната вечер и като се приберете от работа, директно да го хвърлите в тигана :))


За приготвянето на ястието загрейте мазнината на висока температура. Запържете месото, докато побелее изцяло. Няма как да хване цвят, заради маринатата.


Добавете доматите, пастата, захарта и солта и оставете яденето да къкри под капак за около 20 минути или до готовност на месото. Преди да го дръпнете от огъня, добавете сметанатa и разбъркайте.


Сервирайте върху сварен бял ориз. 


Гарнирайте с малко нарязан пресен магданоз и някакъв хляб за топене. Аз предпочитам домашни пърленки ( рецепта тук ) или друг вид плосък хляб. 


Какво ще кажете , а? :) 

Пожелавам ви много слънчев, вкусен и безгрижен уикенд, приятели! 

П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е към края си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


23 коментара:

  1. Люси,
    и аз харесвам индийската кухня, но ястията са много, много пикантни.И обикновено подправките се запържват най - напред за кратко / цели, не смлени , за да отпуснат аромата си / и после се изваждат от мазнината.Добавят се другите продукти.Имам една книга, преведена на български за индийски вегански ястия.Има много интересни, но много пикантни рецепти.Твоето ястие също е много богато на подправки.А гарам - масалата може и за десерти да се използва.Бях я купила преди време от индийски магазин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, много обичам люти ястия и затова тази кухня ми е точно по вкуса ;) Макар това ястие да не е толкова люто, колкото звучи, но пък може моята поносимост да е голяма :) Иначе си права, да - за подправките е хубаво да се "запекат" на сух тиган за да пуснат аромата си, но това се знае от повечето хора, но и да не го направят - пак ще се получи вкусно! Поздрави, мила и много успешна седмица!

      Изтриване
  2. Само от думите ти започнах да преглъщам, а ако ми замирише на тази вкусотия незнам какво ще направя. Както винаги си ни поднесла изключителна рецепта, Люси. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Почерпи се на корем, макар и виртуално, или още по-добре - приготви го у дома! знам, че ще направиш голяма вкусотия! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Ох, супер е. И на мен ми иде като на теб "да се наплюскам".

    ОтговорИзтриване
  4. Ние вкъщи сме голями фенове на индийското и откакто се преместихме в Стокхолм, започнах много по-често да приготвям. Може би се дължи на изобилието от продукти, които има в тукашните магазини...Както и да е - твоята рецепта е повече от чудесна и не се съмнявам в страхотния й вкус! Със сигурност ще пробвам следващия път да мариновам пилето, което пропринцип избягвам (от мързел, не друго :) ). Прекрасна и усмихната неделя! Прегръдка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че имам съмишленик в твое лице по отношение на индийската кухня, Алекс! Аз също не го мариновам толкова дълго, но понякога и половин час в хладилника е достатъчно на месото да промени вкуса си дълбочина :) Ще се радвам да ти хареса! Усмихнат ден, мила!

      Изтриване
  5. Прилича на пиле "Тика масала", с какъв хляб се сервира това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен! Ще бъде чудесно с плоския хляб наан! Поздрави!

      Изтриване
    2. Значи си е направо "Тика масала" вмсето с наан с ориз.
      Дай рецептичка за наан-а

      Изтриване
    3. ще чакам ;)

      Изтриване
  6. Хе хе твоите рецепти и видеота са супер аз бях правил подобна рецепта и стана много добре. Off topic домъкнах един сач от България, но не мога да намеря рецепти за сача,any ideas?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Константине, в блога имам поне три рецепти за сач- може да потърсиш в полето за търсене, но ще има и още, специално по твоя препоръка! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. Здравей Люси, поздравления за красивите неща. По отношение на индийската кухня мога да дам препоръка по отношение на ястието. За предпочитане използвайте басмати ориз или заменете с техния хляб - роти или чапати. За приготвянето на нан ви е нужно средство за печене наречено тандур- за да стане както трябва. Поздрави, Нора Сингх

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Нора и благодаря за наистина ценните препоръки! Абсолютно сте прав и ако човек държи да има наистина автентичен вкус за тези ястия е добре да последва съветите ви! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  8. Ха сега, де - не съм опитвала индийска кухня, а звучи вкусноооо. Ще поправя този факт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ха де! Опитай го, пък дано ти хареса колкото и на мен :) Поздрави, Весе!

      Изтриване
  9. Страхотна рецепта. Аз исках да направя по-голямо количество и пообърках подправките - сложих повечко от някои, но се получи много вкусно.
    Хубав ден,
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Ине! С индийското няма да сбъркаш, ако има повече подправки, ще е по-лошо ако са недостатъчно :) Усмивки!

      Изтриване
  10. Люси, страхотна рецепта! Всички във вкъщи много я харесват и тя стана част от нашето меню. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря за оставените отзиви :) Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...