понеделник, 3 юни 2024 г.

Кокосова панна кота Баунти / Coconut Panna Cotta Bounty

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!   

Знам, че доскоро ви тъпчех с кренвиршки, но съм дала обещание и към съвестните граждани да пускам и диетични, и здравословни рецепти. Единственото нещо, на което няма да изневеря е, те да са наистина вкусни и проверени от мен самата. Понякога имам съмнения, признавам си, дали нещо ще е толкова вкусно, колкото изглежда. Сещате ли се? Сега е пика на здравословните рецепти и понякога нещо изглежда само като шоколад, ама на вкус няма нищо общо. Понякога е просто варен и пресован арпаджик, но щом така изглежда!

Има такива рецепти и с ръка на сърцето си ви обещавам, няма да ви гощавам с тях, а само с неща, които ще ви останат ума и сърцето!

Знам, че доскоро ви тъпчех с кренвиршки, но съм дала обещание и към съвестните
граждани да пускам и диетични, и здравословни рецепти. Единственото нещо, на което
няма да изневеря, е те да са наистина вкусни и проверени от мен самата. Понякога
имам съмнения, признавам си, дали нещо ще е толкова вкусно, колкото изглежда.
Сещате ли се? Сега е пикът на здравословните рецепти и понякога нещо изглежда само
като шоколад, ама на вкус няма нищо общо. Понякога е просто варен и пресован
арпаджик, но щом така изглежда!
Има такива рецепти и с ръка на сърцето си ви обещавам, че няма да ви гощавам с тях, а
само с неща, които ще ви останат ума и сърцето!

Пък било то вегетарианска, безглутенова, без захар и нискокалорична. Точно като днешната рецепта, която е толкова лека и свежа, че ми се ще да можех да я сервирам на собствената си сватба. Тя е точно в разгара на лятото и определено всеки ще се зарадва на лек и диетичен десерт, който да подслади небцето, но и да не скъса ластика на панталона. 

Ето, че идва към вас идеалното предложение за страхотен летен десерт с шоколадова глазура, която е само от какао. За да се получи добре, използвайте истинско, хубаво, наситено какао, като това на Picantina. Преминавам към рецептата, а за по-бързо вижте направо и видеото към нея: 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти: 
400 мл хубаво гъсто кокосово мляко ( 1 консерва) 
3 с.л. какао Picantina
10 г желатин или 4 г агар агар за веган вариант
2-3 ч.л. еритрол ( или друг подсладител) 
кокосови стърготини 
вода


Няма по-лесна рецепта от тази. Сложете само коксовото мляко в подходящ за котлона съд и прибавете подсладителя, който сте избрали.  

Сложете на котлона и разбърквайте бавно и постепенно, 

 

докато получите гладка и гореща смес. През това време сложете желатина с малко вода да набъбне, а след това прибавете към горещата кокосова смес, която вече сме махнали от котлона. 


Разбъркваме няколко пъти докато се разтвори напълно в кокоса и прехвърляме в чашки. 
При мен от една консерва излязоха три порции от тези чаши за шампанско. 


Прибираме в хладилника да се охладят и стегнат, а след това обръщаме е чиния.


За шоколадовия сос смесваме какаото с малко вода и изсипваме върху панакотата. 



Поръсваме с коксови стърготини.


Толкава а лека, толкова ефирна и нежна...истински диетичен десерт.

 

Майка ми не е хич по тези десерти, пък камо ли да си носи чаша към вкъщи, но щом го опита се влюби и точно така направи. 

Убедена съм, че и вие ще го харесате, затова защо не си го приготвите още днес. Ако го направите не забравяйте да ми пишете отзиви или още по-добре - изпратите снимка, която да споделя в социалните мрежи. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






сряда, 29 май 2024 г.

Кренвиршките на Ачо / Acho`s Wiener Bread

 

И днес нямам много време за приказки, но това не значи, че няма да ви разкажа набързо каква лудница е около мен в момента. Сватбата е броени дни пред нас, а кумът даде отбой и няма да може да присъства. Добре, че имаме прекрасни приятели и бързо намерихме чудесен заместител, който и без това обсъждахме в началото и се колебаехме между двамата. Понякога съдбата си знае работата, както често казвам и вярвам, че понякога нещата само изглеждат, че се объркват, но всъщност се нареждат. 
Все още сме в активно търсене на жилище за мама, затова и огледите не спират, макар да си давам сметка, че някои хора не само са проспали някои основни събития по света, но са го направили и "на отворен прозорец". Само така мога да коментирам цените на някои жилища, които се предлагат на имотния пазар спрямо състоянието, в което хората са живели вътре едно 50-60 години (да не кажа повече). 
Насред цялата организация дойде време да си осребрим и билетите за концерта на Рамщайн в Белград, така че и една екскурзия решихме да сложим на тази торта от задачи. Прекарахме си чудесно, макар плануването на такова пътешествие с бебе не винаги да е лесно, а и по джоба си удря здраво, баш когато най-много ти трябват. Обаче какво да се прави като си го планирал преди половин година, стягаш чантите и тръгваш. 



И други неща се случиха покрай нас, не мога да потвърдя и отрека, че никой не е плакал все за нещо в този период, но за щастие Боян е здрав, щастлив, Ангел все още ме намира за симпатична и свестен човек, а аз лично успях да установя, че след като ти скъсат нервите за много неща ставаш доста по-зден. Затова и имам смелостта в ерата на здравословното, веган и анти-глутеново хранене да ви предложа да си натъпчете устата с тези вкусни домашни кренвиршки и хич да не ви пука какво ще кажат хората. 
Не можеш да се спасиш от проблемите дали ще си дебел или слаб, богат или беден, наслаждавай се на живота, хапвай каквото ти се яде и си носи новите дрехи,,,докато ти стават. След това си купи друг размер. 
И аз така се вайках, че не успях да смъкна всички килограми от бременността и кърменето до сватбата, но да ви кажа честно, като човек се нагизди малко все изглежда малко добре...здраве да е! Хайде да ви покажа и рецептата:


Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти: 
За тестото:
Около 500 г брашно София мел класик ( плюс още за доомесване и разточване) 
1 пак суха мая ( 7 г) или 1/2 кубче жива
300 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио 
Още:
1 яйце
сусам за поръсване
Плънка:
4 броя кренвирш
лютеница
чубрица

Започваме с приготвянето на тестото. Слагаме в купа хладката вода и маята, заедно със захарта, Разбъркваме и оставяме да се активира една -две минути, а след това прибавяме постепенно от пресятото брашно. Прибавяме и олиото, и малко по-късно солта, докато месим самото тесто, Прибавяме малко по-малко от брашното, докато го поемем и получим меко, леко лепнещо тесто, което се отделя добре от стените на съда. Намазваме съда с олио ( и ръцете ни, така че  е по-лесно да не лепи) и го покриваме, оставяйки го на топло да втаса и удвои обема си

 

След като тестото втаса го разделяме на осем равни части ( може да видиш как го правя в клипчето) и всяка част оформяме на топче. 


Взимаме едно топче и върху леко набрашнена повърхност, разточваме ето така. в двата края слагаме малко лютеница, поръсваме с чубрица 

 

и слагаме по половин кренвирш. Завиваме първо кренвиршите навътре а опашките тесто от двата края прибираме межди тях и обръщаме питката. 

 

Редим в тавичка и оставяме за кратко да бухнат още веднъж - 10-15 минути на топло. След това мажем с размит с вода или прясно мляко яйца и поръсваме със сусам. 

 

Печем на 200 градуса за около 20-30 минути.
Може да добавите още сирене или кашкавал, или пък да направите питките по-малки и да разрежете кренвиршите на половина, но моята половинка специално харесва тези, тъй като има достатъчно "месо" да го наяде. 

Признавам си, щом заухаят прясно изпечени у дома, веднага ме връщат в детските години, когато лютеница и кренвирш се хапваха без угризения и без такива си хапвам и сега в спокойствието на моя дом. 

Добър апетит! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




сряда, 22 май 2024 г.

Тeголини - Италиански сухи пастички / Tigolino recipe

 


Тази рецепта може да видите и във 

Много ми е интересно, тези от вас, които са организирали сватби, какви успокоителни приемахте? Сега вече всичко е с рецепта в аптеките и да ви кажа "мента, глог и валериан" не ми вършат работа. 

Дори и при цялата ми настройка, че няма да се газирам излишно за глупости пак ми стоварват доста стрес на главата и дори не знам защо все на мен?!

 Истината е, че Ачо е равен участник във всяко решение, но някак винаги се счита, че аз трябва да се занимавам в всичко. Да напомня, че освен, че ходя за срещи с ресторанти, музиканти, диджей, фотографи, документи от институции, поръчвам украси с кумата, ръчно си правя дигиталните покани по нощите, когато всички спинкат, на следващия ден ме чака цялата грижа за бебито, което си иска разходките независимо от всичко, а домакинската работа и вечерята са "разнообразието", за което всяка мама "мечтае" :) 


Дори и от жабонясалото време напоследък. За блога и готвене съвсем не ми остава време, но тъй като днес моята "пипонада" прави точно 11 месеца, бръкнах в архивите на рецептите, които правих по Великден и ето, че ще ви черпя с един уникални италиански пастички. Така съм ги кръстила, макар да носят името Теголино. На вид можех да ги докарам и по-добре, но предвид случващото се в момента е цяло чудо, че въобще стигам до десерти.

Необходими продукти:
6 яйца ( разделени на жълтъци и белтъци)
6 с.л. захар
6 с.л. брашно ( или 3 с.л. брашно + 3 с.л. нишесте)
1/2 ч.л. бакплвер
щипка сол
250 г лешников крем
200 г шоколадов кувертюр


  

Започваме с приготвянето на блата, като това е обикновен пандишпан. В оригиналната рецепта може да видите и олио в сместа, но според мен и така си е добре. 

Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците с щипка сол и захарта на сняг. След това прибавете един по един жълтъците към сместа. 

 

Важно е сместа да остане въздушна и пухкава. спрете миксера и на ръка пресявайки постепенно, прибавете останалите сухи съставки, 

 

като бъркате с въртеливи движения отдолу нагоре, интегрирайки ги в пухкавата смес така, че да запази обема си. Изсипете сместа в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене и изравнете максимално. Приблизителни размери на тавата е 46 на 38 см. Печем блата на 190 градуса за около 15 минути. 

 

След като е готов, го обръщаме върху плота или друга тавичка си го покриваме със стреч фолио з ада го запазим влажен и еластичен. Може и да пропуснете , но така блатът ще стане по-сух и ронлив и ще ви е трудно да отрежете правилни ленти. 
Готовия блат разрязваме на равни 9 ленти ( Боян ми помагаше с рулетката :) ) 

 

След това отново слагаме лентите плътно една до друга и мажем отгоре крема. Аз използвах Нутела, но вие може да ползвате и друг вид течен шоколад, пък дори и мармалад. Сигурно се питате защо първо режем блата, а после сглобяваме отново и тогава мажем? Целта е лентите отстрани да ни останат чисти, а прекарвайки ножа през шоколада ще ги замърсим с него. 
Групираме лентите три по три в три колонки, като гледаме шоколадът да не се разтича. Прибираме ги за кратко в хладилника да стегнат и след това разрязваме на еднакви по големина пастички. 

 

Разтопяваме кувертюра и потапяме пастичките само до половина в него, а след това редим върху фолио и отново прибираме в хладилника да стегнат. 
От останалия ни шоколадов кувертюр шприцоваме украса върху пастичките ето така: 

 

Не бих казала, е е най-професионалната ми работа, но пък станах много вкусни. В крайна сметка, който не е готвил с малко бебе с рулетка в ръка, не знае за какво става въпрос. цяло чудо е, чe останахме с нещо за ядене. Обаче, тези тeгoлини станаха любими на цялото семейство :) 


Определено е много по-лесно да се справиш със стреса, когато имаш нещо сладко под ръка! 
А, и в крайна сметка, ролята трябва да пасва на мен, а не аз на нея ;) 





Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...