сряда, 29 май 2024 г.

Кренвиршките на Ачо / Acho`s Wiener Bread

 

И днес нямам много време за приказки, но това не значи, че няма да ви разкажа набързо каква лудница е около мен в момента. Сватбата е броени дни пред нас, а кумът даде отбой и няма да може да присъства. Добре, че имаме прекрасни приятели и бързо намерихме чудесен заместител, който и без това обсъждахме в началото и се колебаехме между двамата. Понякога съдбата си знае работата, както често казвам и вярвам, че понякога нещата само изглеждат, че се объркват, но всъщност се нареждат. 
Все още сме в активно търсене на жилище за мама, затова и огледите не спират, макар да си давам сметка, че някои хора не само са проспали някои основни събития по света, но са го направили и "на отворен прозорец". Само така мога да коментирам цените на някои жилища, които се предлагат на имотния пазар спрямо състоянието, в което хората са живели вътре едно 50-60 години (да не кажа повече). 
Насред цялата организация дойде време да си осребрим и билетите за концерта на Рамщайн в Белград, така че и една екскурзия решихме да сложим на тази торта от задачи. Прекарахме си чудесно, макар плануването на такова пътешествие с бебе не винаги да е лесно, а и по джоба си удря здраво, баш когато най-много ти трябват. Обаче какво да се прави като си го планирал преди половин година, стягаш чантите и тръгваш. 



И други неща се случиха покрай нас, не мога да потвърдя и отрека, че никой не е плакал все за нещо в този период, но за щастие Боян е здрав, щастлив, Ангел все още ме намира за симпатична и свестен човек, а аз лично успях да установя, че след като ти скъсат нервите за много неща ставаш доста по-зден. Затова и имам смелостта в ерата на здравословното, веган и анти-глутеново хранене да ви предложа да си натъпчете устата с тези вкусни домашни кренвиршки и хич да не ви пука какво ще кажат хората. 
Не можеш да се спасиш от проблемите дали ще си дебел или слаб, богат или беден, наслаждавай се на живота, хапвай каквото ти се яде и си носи новите дрехи,,,докато ти стават. След това си купи друг размер. 
И аз така се вайках, че не успях да смъкна всички килограми от бременността и кърменето до сватбата, но да ви кажа честно, като човек се нагизди малко все изглежда малко добре...здраве да е! Хайде да ви покажа и рецептата:


Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти: 
За тестото:
Около 500 г брашно София мел класик ( плюс още за доомесване и разточване) 
1 пак суха мая ( 7 г) или 1/2 кубче жива
300 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио 
Още:
1 яйце
сусам за поръсване
Плънка:
4 броя кренвирш
лютеница
чубрица

Започваме с приготвянето на тестото. Слагаме в купа хладката вода и маята, заедно със захарта, Разбъркваме и оставяме да се активира една -две минути, а след това прибавяме постепенно от пресятото брашно. Прибавяме и олиото, и малко по-късно солта, докато месим самото тесто, Прибавяме малко по-малко от брашното, докато го поемем и получим меко, леко лепнещо тесто, което се отделя добре от стените на съда. Намазваме съда с олио ( и ръцете ни, така че  е по-лесно да не лепи) и го покриваме, оставяйки го на топло да втаса и удвои обема си

 

След като тестото втаса го разделяме на осем равни части ( може да видиш как го правя в клипчето) и всяка част оформяме на топче. 


Взимаме едно топче и върху леко набрашнена повърхност, разточваме ето така. в двата края слагаме малко лютеница, поръсваме с чубрица 

 

и слагаме по половин кренвирш. Завиваме първо кренвиршите навътре а опашките тесто от двата края прибираме межди тях и обръщаме питката. 

 

Редим в тавичка и оставяме за кратко да бухнат още веднъж - 10-15 минути на топло. След това мажем с размит с вода или прясно мляко яйца и поръсваме със сусам. 

 

Печем на 200 градуса за около 20-30 минути.
Може да добавите още сирене или кашкавал, или пък да направите питките по-малки и да разрежете кренвиршите на половина, но моята половинка специално харесва тези, тъй като има достатъчно "месо" да го наяде. 

Признавам си, щом заухаят прясно изпечени у дома, веднага ме връщат в детските години, когато лютеница и кренвирш се хапваха без угризения и без такива си хапвам и сега в спокойствието на моя дом. 

Добър апетит! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...