Знам, че не съм единствената на която думата фрикасе или Пиле Фрикасе лоши носи спомени от детската градина. Не, че толкова ходих аз, все гледах да изклянкам дядо да ме вземе и да ходим на разходка, но доколкото помня менюто в това обществено заведение не беше за моя "изтънчен" вкус.
Леля Васка, Господ Здраве да й дава, още я помня, с умиление ме увещаваше, че ще ми сложи само малко прясно мляко в канчето, "на дънцето", докато с насълзен поглед я умолявах, че ей сега, тук ще си почина, ако го помириша.Много злоядо същество съм била, чак сега осъзнавам какви доводи съм имала. Прясното мляко хващаше "гадна коричка" и миришеше, марулята лепнеше по зъбите, в супата имаше малки червейчета ( считай фидето), рибата имаше кости, муската беше на каша, абе нищо, бе нищо не ми беше по вкуса, а кажеха ли фрикасе, все едно от глад искаха да ме уморят. Как веднъж не сервираха филия с лютеница, вкусното пиле със сметана на мама, пухкава пица или пък пържени картофки с кюфтенца, ама те "не та не", само каквото те кажат.
Аз упорито стоях гладна, пресипвах каквото можех в чинийката на Гергана Френска до мен, и нея Господ да не подминава като раздава добро, много мило момиче, все ми помагаше с храната, че иначе с часове щяха да ме оставят да седя на масата докато не я изям, а аз от инат ще стоя, сълзи ще падат в чинията, ама тия тиквички няма да ги ям!!!!
Затова сега ми е толкова смешно как настоявам у дома да ми опитат някоя гозба, а Ачо казва "Аз това не го ям". Колко неща прояде покрай мен. Последната победа за мен и него беше Пилето Фрикасе. Признавам си и аз от детската не го бях "яла", ако щете вярвайте. Бях решила обаче, изчитайки всички възможни рецепти, барабар с тази на свекито, че няма как да не е вкусно, но може би аз трябва да си го направя. Освен това установих, че макар и бг класика, рецептата по произход е френска и няма как изтънченият ми вкус да не я оцени, ако я приготвя "правилно".То така и така като гледам съществуват сто варианта на тази рецепта, но аз тук не се боря за оригиналност, а у дома да не умрем от глад. Продуктите са много простички, като наистина основна част тук е месото - купувам българко пиле от Лудогорско пиле. Все пак ще се ползва и бульона и е важно да е хубаво месо. Сега ще ви разкажа повече за отзивите, но един малък спойлер - тази ръчичка реши, че ще си грабне парченце от ухайната гозбичка, докато мама снима и добре, че тати бе наблизо, че щяхме да имаме снимки през крив макарон.
1 цяло пиле Лудогорско пиле
700 мл пилешки бульон ( от пилето)
2-3 жълтъка
1/2 ч.л. куркума
1 ч.ч. кисело мляко
3-4 с.л. брашно
2 скилидки чесън
лимонов сок на вкус
50 г масло
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
По желание: магданоз и бяло вино
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook: