Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!
И като ми се прияде едно "китайско" и така цяяяла неделя :) По-скоро преди няколко недели, защото след коледните празници нито съм успяла да огладнея много, нито знам какво да готвя. Бая манджа се изяде, но така е по стара българска традиция, трапезите ни все да бълват от изобилие. И ето, че сега вече ми се хапва нещо малко по-различно. С по-различни подправки, хем да сгрява стомахчето, хем да има и нещо свежо. Ами китайската кухня е точно такава. Зеленчуците почти винаги остават леко свежи, има месце, има яйчице, има всичко, което ще ви засити, нищо, че пак ще си сложите допълнително. Още помня лицето на мъжа ми като разбра, че не е останало за него. Аз го попитах, той каза "Не искам сега", после се сети да търси..... цял ден по-късно!!!. Той не знае ли, че китайското като престои, пак е толкова вкусно, ако не и повече??
Така и така скоро ще честваме китайската нова година, която този път е под знака на Дървения дракон, да не се бърка с надЪрвения дракон, моля моля, знам какво си помислихте. Като си чета измисления китайски хороскоп обещава да имам много успешна година, изпълнена с благодат и богатство, пък да видим, да не взема да си остана само с тази китайска манджа.Много неща сме планирали с половинката и като пълна откачалка прочетох и неговия хороскоп, пише, че и той ще има успешна година, за което много се радвам, че ще е тъпо аз да купонясвам и гуляля, а той да няма петаче и да плаче. Добър човек съм си значи, ей! И така, нека ви покажа как да си спретнете тази вкусна гозба, а защото съм блага и добра и чиста като сълза, съм направила и клипче, което да видите,ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в
250-300 г свинско месо
4 с.л. царевично нишесте
3 с.л. соев сос
2 с.л. сос от стриди
2 ч.л. ябълков оцет ( оризов )
2 бр. яйца
2-3 скилидки чесън
олио
чоу миен спагети 125/ 250 г
зеле
чушки
морков
броколи
Започваме като нарязваме свинското месо на малки и тънки парченца. Подправяме го с две супени лъжици соев сос, една сос от стриди, една ябълков или оризов оцет и слагаме около 2 с.л. от царевичното нишесте и разбъркваме.
През това време в купичка чукваме двете яйца и ги разбиваме. Пържим ги в сгорещено олио и разбъркваме, докато получим бъркани яйца, които изваждаме отново в купичка и оставяме настрана.
Следващото нещо в горещата мазнина са нарязаните на ситно скилидки чесън, а след като се запържат и пуснат аромата си , прибавяме овкусеното месо. Пържим го, разбърквайки, докато получим този красив загар и го изваждаме отново.
На съседен котлон сваряваме спагетите, като съм сложила две количества, тъй като тези спагети събират две пакетчета от по 125 г, Може да сложите и двете или само едното. Аз слагам и двете, тъй като излиза повече ядене. ( Тези спагети ги купувам от азиатска седмица в Лидл и винаги имам в шкафа)
Последни в тигана се озовават нарязаните зеленчуци. Може да са различни като вид и нарязани на различни форми, това са моите любими комбинации и форми. Зеленчуците са запържват съвсем за кратко, колкото да ги хване мазнината ( доливайте по малко мазнина при всяко пържене)
В купичка смесваме отново останалия ни соев сос, сос от стриди, оцет и нишесте и разбъркваме и тази течност добавяме към зеленчуците, за да овкусим и тях.
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
Здравей, Люси
ОтговорИзтриванеКакво свинско месо използва за тази рецепта и за колко порции излиза горе-долу цялото ястие?
Може да ползвате бут, ако искате да е без мазнотийки, аз ползвах врат. за порции не мога да кажа, тъй като зависи от нуделите колко ще сложите, пък и колко слагате като количество. Аз бих казала, че има 4 - 6 големи порции.
ИзтриванеМоже ли свинското да се замести с пилешко месо?
ОтговорИзтриванеМоже :)
ИзтриванеЗдравейте, любител кулинар съм и обичам да експериментирам. Обожавам азиатската кухня, но повечето ми импровизации са побългарени, не че не става вкусно, но...Та поръчах си (тъй като съм от малък град), сос от стриди, рибен сос, кимчи сос, сусамово олио. Въпроса ми е в какви рецепти или тип готвене мога да използвам сосовете, със сусамовото олио съм наясно долу горе? Също искам да ви благодаря за прекрасните рецепти, отдавна ме спасявате, когато загубя муза за готвене 🙂
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за милите думи, Анонимен. Мисля, че сосовете и като цяло вкусът е повече за азиатски ястия, както се подразбира, но може да ви попаднат чудесни идеи, в които са сложите от тези сосове, з ада получите повече умами вкус. Потърсете в Пинтерест например " Oyster sauce recipes" и ще видите в колко места може да го използвате. Поздрави !
Изтриване