сряда, 17 януари 2024 г.

Пиле Фрикасе / Chicken Fricassée


Знам, че не съм единствената на която думата фрикасе или Пиле Фрикасе лоши носи спомени от детската градина. Не, че толкова ходих аз, все гледах да изклянкам дядо да ме вземе и да ходим на разходка, но доколкото помня менюто в това обществено заведение не беше за моя "изтънчен" вкус. 

Леля Васка, Господ Здраве да й дава, още я помня, с умиление ме увещаваше, че ще ми сложи само малко прясно мляко в канчето, "на дънцето", докато с насълзен поглед я умолявах, че ей сега, тук ще си почина, ако го помириша.

Много злоядо същество съм била, чак сега осъзнавам какви доводи съм имала. Прясното мляко хващаше "гадна коричка" и миришеше, марулята лепнеше по зъбите, в супата имаше малки червейчета ( считай фидето), рибата имаше кости, муската беше на каша, абе нищо, бе нищо не ми беше по вкуса, а кажеха ли фрикасе, все едно от глад искаха да ме уморят. Как веднъж не сервираха филия с лютеница, вкусното пиле със сметана на мама, пухкава пица или пък пържени картофки с кюфтенца, ама  те "не та не", само каквото те кажат. 

Аз упорито стоях гладна, пресипвах каквото можех в чинийката на Гергана Френска до мен, и нея Господ да не подминава като раздава добро, много мило момиче, все ми помагаше с храната, че иначе с часове щяха да ме оставят да седя на масата докато не я изям, а аз от инат ще стоя, сълзи ще падат в чинията, ама тия тиквички няма да ги ям!!!!

Затова сега ми е толкова смешно как настоявам у дома да ми опитат някоя гозба, а Ачо казва "Аз това не го ям". Колко неща прояде покрай мен. Последната победа за мен и него беше Пилето Фрикасе. Признавам си и аз от детската не го бях "яла", ако щете вярвайте. Бях решила обаче, изчитайки всички възможни рецепти, барабар с тази на свекито, че няма как да не е вкусно, но може би аз трябва да си го направя. Освен това установих, че макар и бг класика, рецептата по произход е френска и няма как изтънченият ми вкус да не я оцени, ако я приготвя "правилно".

 То така и така като гледам съществуват сто варианта на тази рецепта, но аз тук не се боря за оригиналност, а у дома да не умрем от глад. Продуктите са много простички, като наистина основна част тук е месото - купувам българко пиле от Лудогорско пиле. Все пак ще се ползва и бульона и е важно да е хубаво месо. Сега ще ви разкажа повече за отзивите, но един малък спойлер - тази ръчичка реши, че ще си грабне парченце от ухайната гозбичка, докато мама снима и добре, че тати бе наблизо, че щяхме да имаме снимки през крив макарон.

ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в 

👉Инстаграм Тук или 

👉Тик Ток Тук. 


Необходими продукти:
1 цяло пиле Лудогорско пиле
700 мл пилешки бульон ( от пилето) 
2-3 жълтъка
1/2 ч.л. куркума
1 ч.ч. кисело мляко
3-4 с.л. брашно
2 скилидки чесън
лимонов сок на вкус
50 г масло 
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
По желание: магданоз и бяло вино


Продуктите са приблизителни като количество, тъй като може да използвате цялото пиле или само части пот него. Аз използвах по-голямата част от пилето, заделих малко за бебешки пюренца :). но сварих първоначално пилето в Инстантпота за 15 минути с половин глава лук, моркови и чушка. Вие може да пропуснете зеленчуците в бульона, но тъй като ще го ползвам за готвене, обичам да има и нещо друго освен "гола вода" . 

Накъсваме месото в купа и прецеждаме бульона, който ще ни трябва и за ястието. Останалата част замразявам във фризера за различни ястия. 


В сгорещен тиган слагаме да се разтопи маслото и олиото, а в тях пускам да се запържат за кратко две по-големи скилидки чесън. Правя го докато пуснат аромата си и после ги изваждам, тъй като в противен случай става твърде чесново, ако престои яденето, но така само овкусява мазнината. 
Прибавяме брашното и запържваме при непрекъснато бъркане, докато брашното се позапече и покафенее.

 

Тук може да добавите малко бяло вино, което да оставите да изври, но тъй като някои хора предпочитат ястието да е и за деца, може да сложите само от бульона, както аз направих. 
Слагаме на око, докато получим по-рядък сос, бъркайки умело, за да не се получат бучки и дърпаме от огъня.


Към този вкусен сос, прибавяме накъсаното пилешко месо, върху което изстискваме и от лимоновия сок.  Разбъркваме в соса и подправяме с малко сол и черен пипер. Колко сол ще поеме зависи от това колко солен ще сте направили бульона като цяло, затова опитвайте ястието. Последната стъпка е застройката, за която също си оставям малко от топлия бульон. 

 

В купичка смесваме жълтъците и киселото мляко разбърквайки с телена бъркалка. 
За да засиля жълтия цвят, слагам малко куркума, тъй като тя не се усеща във вкуса, но ястието вече няма да има този блед и неапетитен цвят. 
Слагаме малко по малко от топлия бульон към тази смес, внимавайки да не се пресече яйцето, а след това

 

изсипваме към месото, тъй като вече температурите са по-сходни, разбъркваме отново, може да върнете на огъня ( по-слаб огън) за кратко, и да сгъстите, ако е станала по-течно. Разбъркваме от време на време, опитвайки и подправяйки с още лимон или подправки, ако е необходимо. 


Когато го приготвях, половинката тъкмо се прибираше от работа и коридора питаше "Мммм, какво така вкусно мирише", а аз отвърнех "Фрикасе", а той каза "Бляк" . 
Казах му, че и аз така си мислех, но вече ям трета лъжица над тигана и да дойде да види, че аз сега правя най-вкусното фрикасе. Беше твърде гладен за да откаже, което беше идеално, защото остана наистина впечатлен. Толкова, че на следващия ден пак си го претопли и яде. ( Два дена подред да яде, значи наистина му се усладило. )


Все ме питаше : "Ама сега защо това има цвят, а другите нямат, затова ли е по-вкусно?". "Лимонът стои много свежо, колко сложи?". "Така да го правиш по-сосесто!!".


Смело мога да кажа, че и двамата си научихме урока - проблемът не е във фрикасето, нито готвачките едно време, а във всичко. Понякога човек трябва да намери не само правилната рецепта, да стане правилния готвач, но да дойде точното време и да избере хубаво пиле. Ние добавихме още една рецепта в седмичното меню, което може само да ме радва, че ако карахме само на пица и филии с лютеница, досега щяхме да се търкаляме. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

 
Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 





2 коментара:

  1. Правя го по същия начин. Не съм се сетила за куркумата, но пак се получава жълто от жълтъците, когато са домашни яйцата.
    Става невероятно вкусно!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите яйца също са домашни, но в зависимост от количеството приготвена храна, и като цяло няма да стане чак толкова наситено без нея, освен ако не се сложат повече от два :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...