п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
петък, 13 януари 2023 г.
Американски палачинки / American pancakes
вторник, 10 януари 2023 г.
Френско лучено свинско / French Onion Pork Chops
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
петък, 30 декември 2022 г.
Шоколадова мус торта с огледална глазура / Chocolate Mousse Cake with Chocolate Mirror Glaze
Еми... нямаше как да не завърша годината с торта. Просто няма как! Ще кажете малко късничко ви я показвам, но аз всичко съм предвидила, след като аз я спретнах за един следобед, и вие можете. Освен това съставките може да изглеждат много, но са едни и същи и повтарящи се ( като миришещи листчета) и в никакъв случай не са толкова трудни нито за намиране, нито са недостъпни. Отдавана я замислях тази рецепта, много и я отлагах да я направя, защото знаех какво искам да постигна.
В Холандия със сестра ми често си купуваме подобни десерти и исках да ги направя достъпни за всеки у дома. Не е нужно да имате специална силиконова форма, не е нужно и да правите огледална глазура с кондензирано мляко, боички и други ми ти работи, които ще накарат много от вас да се уплашат. Не, може и по друг начин. Онзи в който експериментираме, готвим с усмивка и сме щастливи, че не е нужно да си купуваме още една форма, която да седи в шкафа и да ни заема място. Откога само чакам да ви представя тази огледална глазура, само ако знаете, според мен е най-лесна и най-иконоимична.
Освен това, като остане се прибира в кофичка/ бурканче и се използва по второ направление.Необходими продукти за торта 18-20 см:
2 яйца
1 с.л. брашно
2 с.л. какао
3 с.л. захар
100 г млени лешници ( печени е по-вкусно)
1/2 пак. бакпулвер
Шоколадов ганаш:
300 мл течна сметана за сладкиши
250 г шоколад
Още:
150 г чирпански вятър
150 мл сметана за сладкиши ( плюс какао)
Огледална глазура:
160 мл течна сметана за сладкиши
100 г тъмно какао
250 г захар
35 мл студена вода за желатина
1 пак. желатин ( за желиране на 500 мл течност)
От сега казвам, отговорът на някои въпроси, които винаги ме питате, за всеки случай:
- Не е важен грамажът на желатина в пакетчетата, а колко пише, че желира като количество. Съобразете го според упътванията на продукта за всяка страна на света
- Сметаната ако е в милилитри, а не грамажи е малко вероятно да е заквасена, и този продукт изрично се уточнява. Сметаната за сладкиши не е като тази за готвене, защото е с по-висока масленост и може да се разбие на стабилен сняг. Изберете нея, марка - няма значение. Растителна или животинска- също, въпрос на вкус, пари и достъп в магазините.
- Може да замените ядките с други, орехите са по-икономични, сега им е сезона, но аз имах и домашни лешници.
- Чирпанският вятър ( може да проверите в Гугъл) го продават в някои магазини, доста е икономичен, но може да го пропуснете, замените с крокан или някакви плодове, които вървят с шоколад като банан.
- Може да използвате млечен или черен шоколад, или микс от двата, като аз обикновено използвам черен или с микс от малко млечен.
Започваме с приготвянето на блата . Много е лесно. Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. След това прибавяме брашното, бакпулвера и какаото.
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,