Тези дни не съм се спряла. Наготвих толкова много и различни рецепти, но както винаги повечето бяха за торти за повод и без повод. И тъй като, както вече знаете, не може само на десерти да се живее, макар аз да ви давам основание да мислите, че само това ям, реших да ви споделя една от любимите ми сезонни рецепти за тиквички, а именно лазаня от тиквички. В тази версия заместваме пастата с тънки ленти от тиквички, което прави ястието още по-леко, въпреки наличието на сирена.
Когато у дома заухае на тази манджурница, не мога да се стърпя и захапвам ръкохватките от нетърпение (до момента са изгризани наполовина), докато чакам да се изпече. Хубаво е да се остави малко да поеме течностите след изпичането, но както виждате Люската не може да трае - реже, снима, яде, докато е още горещо и сочно!
А на вас хапва ли ви се тези дни нещо такова? Ако да, ето и рецептата:
Необходими продукти:
2-3 средни тиквички
1 по-голяма глава лук
250 г кайма
2 ч.ч. пюрирани домати
250 г рикота ( може да замените с извара)
1 топче моцарела (125 г)
1 яйце
черен пипер
риган
босилек
мащерка
2-3 скилидки чесън
зехтин
Още:
кашкавал за поръсване (около 200 г)
Почистваме лука и го наситняваме. В тиган загряваме малко зехтин и прибавяме лука, докато омекне.
Прибавяме каймата и разбъркаме, докато се раздроби на малки парченца и се запържи. Овкусяваме с щипка сол и пипер.
Прибавяме доматите. Използвам около 500 мл или две чаени чаши млени домати, които приготвяме в блендера.
Разбъркваме и оставяме сосът да поври около 15 минути. Прибавяме последователно нарязания чесън, сух риган и мащерка, сол и черен пипер. Разбъркваме добре. Когато сосът е готов, ще бъде още сочен, но няма да има вода , цветът му ще бъде наситено червен.
Накрая прибавяме няколко листа нарязан пресен босилек за по-силен аромат.
Дърпаме соса от огъня и кажи-речи сме свършили по-голямата част от готвенето. :)
Подготвяме си останалите продукти:
Нарязваме тиквичките на тънки ленти (на ръка или ренде)
Прибавяме към рикотата едно яйце и шипка черен пипер и разбъркваме.
Нарязваме топчето моцарела. Аз използвах моцарела с босилек, защото тя беше на промоция, а пък да не съм луда да давам повече, отколкото мога.
Сглобяването на лазанята става по следния начин: Слагаме в тавичката малко от соса и нареждаме отгоре тиквички. Посоляваме. Отгоре изсипваме половината рикота, половината моцарела и още малко от доматения сос.
Следва още един ред тиквички и отново същата процедура. Завършваме с остатъка от соса.
Към тигана от соса прибавяме около 150 мл вода (която ще обере остатъка от соса по стените на съда) и я прибавяме в тавичката. Пъхаме лазанята да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намаляваме на 170 градус и печем още 40 минути.
Преди да извадим поръсваме рендосан кашкавал.
Запичаме за още няколко минути, докато кашкавалът се разтопи.
Както казах, оставете за кратко да поизстине, ще поеме соковете и ще можете да отрежете по-стабилни парчета.
Или не ме слушайте, грабвайте вилицата и се насладете на разтеглив кашкавал, сочни тиквички и неустоим сос, който ще ви накара да почувстватe избухването на вкусова бомба в устата ви :)
Или не ме слушайте, грабвайте вилицата и се насладете на разтеглив кашкавал, сочни тиквички и неустоим сос, който ще ви накара да почувстватe избухването на вкусова бомба в устата ви :)
Добър апетит!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!