Може да звучи нескромно, но човек наистина може да се влюби в нещо, което сам си е приготвил. Точно така се получи при мен с днешното ми предложение! Беше не само изумително на вкус, което ме накара да го приготвя две вечери подред, но и бе такава красота за окото, че отвътре чувствах една такава радост само при вида му. Толкова е коледно!
Представям ви моя празничен венец от сирена, ядки и сушени червени боровинки
Покрай коледните празници нарът е сред любимите ми украси, а щом попаднах на тази свежа връзка розмарин в магазина, идеята сама се породи. И все пак няма да се редя за патент - сигурна съм, че едва ли съм първата, на която някога и е хрумвало да съчетае тези продукти, но мога да кажа, че за мен си бе първи опит, и направих всичко по свой вкус.
Смятам обаче, че тази рецепта е много гъвкава и може да предложи огромно разнообразие на вкусови вариации - можете да използвате различни сушени плодове и друг вид ядки, да направите сиренето по-пикантно, като увеличите подправките или пък да включите друг вид сирена.
Ако решите обаче да ми се доверите, и да опитате моя вариант, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
200 г заквасена сметана
100-150 г крема сирене
краве сирене (за получаването на лепкава, тежка текстура)
шепа сушени червени боровинки
шепа кедрови ядки
зелен пипер
щипка лют червен пипер (може и на люспи)
няколко клонки пресен розмарин
зрънца от нар
Започваме като в купа смесваме сметаната и крема сиренето. После добавяме кравето сирене, за което не съм дала грамаж, тъй като на пазара има твърде различни видове - по-меки, по-твърди, по-солени и т.н. Аз използвах едно, което беше малко по-сочно, и слагах на парчета, като мачках с вилицата до получаването на хубава, тежка, мазна паста. Съотношението на продуктите трябва да бъде според вкуса ви, затова го опитвайте по време на приготвяне :)
После взимаме сушените плодове и ядките и ги нарязваме на не много ситно.
Аз смятам, че кедровите ядки придават невероятен вкус на ястието, но ако решите, можете да ги замените с някакви други ядки. Прибавяме ги към сирената, както и подправките и разбъркваме.
С помощта на лъжица и ножче оформих пръстена, но ако се затруднявате, можете да използвате малка чашка в средата, около която да изграждате. По-гъстата консистенция според мен обаче позволява да се работи по-лесно със сместа.
Следващата стъпка е да подредим клонките розмарин, така че да образуват красив венец ето така :)
Можете да го пъхнете в хладилника до момента на сервиране, като преди това добавите последния елемент - прелестно рубинените зрънца от нар. И така, предястието ни е готово!
Вкусът е наистина много нежен, чудесно се комбинира с вина и според мен е един чудесен елемент за празничната вечеря по Коледа! Опитайте и вие!