сряда, 17 декември 2014 г.

Чомлек със свински джолан в гърне / Pork knuckle in a clay pot


След толкова сладки рецепти напоследък реших, че е време да ви предложа нещо соленичко, но не просто нещо обикновено, а нещо достойно да се сервира на празнична вечеря. Самата аз за първи път приготвих чомлек и джолан, но щом е свинско, знаех, че ще се справя. Ние сме си много месоядни, и макар да избягвам мазните меса, понякога няма нищо по-хубаво от това да омазниш муцуната с някое крехко, разпадащо се и сочно свинско месце. 

Обикновено се спирам на по-немазната част от месото, но последния път като бяхме в магазина, Митко се залепи за витрината пред този джолан и издаде един такъв жадно-жален стон, че си казах какво пък толкова,  време е да се пробвам и с джолан. То пък си е месо като месо и никак не бил труден за готвене. Сметнах, че най ще ни се услади приготвено в гърне, с много едри зеленчуци, печено на бавен огън, така че накрая като отворим капака, у дома да заухае така, че да си задъвкаш езика от нетърпение.

Желанието ми да сготвя такава идеална за сезона вкусотия се засили още повече след като се завърнах от почивката, за която ви разказах вчера.


 В Будапеща на пазара бяха наблегнали на свинското, в което можете да се убедите от снимковия материал, който прилежно прилагам,. Ама представете си да обикаляте сред тези аромати в студен следобед, направо щях да се удавя, ако не преглъщам бързо.


Свинските джоланчета висяха като ароматни коледни украшения, които знаеш, че няма как да изядеш, но пък не можеш да им се нагледаш :)


Много характерен унгарски специалитет бе ястието от петелски тестиси, които за моя изненада се харчеха със завидна скорост, но аз самата реших, че свинското повече ще ми се услади.


 Особено, ако е гарнирано с една (добре де, бяха три) чашка греяно вино :)


Обикалях ли, обикалях сред тези гледки,


и накрая стигнах до извода, че ще се ГОТВИ ДЖОЛАН У ДОМА И ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!


И така, ето го и него!


И защото унгарците са известни със своя пипер, аз  не пропуснах да бутна и една люта, сушена чушка от бабините в ястието, ей така, за да засилва апетита :)


И ако снимковият материал вече ви е накарал да си кажете, що пък да не сготвя един джолан за Коледа, ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 - 1,5 кг свински джолан
черен пипер
червен пипер
сол
300 мл бяло вино
Още:
8 бр  картофи
2 бр червени чушки
1бр голям морков
5-6 гъби печурки (кафяви)
4 глави лук
4-5 скилидки чесън
суха люта чушка
3 зрънца бахар
1-2 дафинови листа
олио

Започнах приготвянето като взех назаем гърнето от майката на Митко, защото аз си нямам. Но при мен често е така, разнасям наляво-надясно разни неща за готвене, ама колкото и да купувам, накрая все нещо липсва :) Тук тамън ще й се извиня, че макар да й бях заделила част от ястието, това чудовище Митко всичко изяде и пак трябваше да и го върна с десерт (ама беше пък любимата й торта "Гараш" вътре), но аз пак ще направя :)



И така, още предната вечер взех, че измих джолана и направих разрези по кожата му. След това хубаво го обтрих с двата вида пипер и сол и го сложих в подходящ съд. Добавих виното и още малко вода, така че да може да поеме добре от маринатата и го сложих за вечерта в хладилника.


На следващия ден подготвих зеленчуците. За да бъде чомлек, зеленчуците трябва да са на едро, така че така и направих. Избрах да сложа от кафявите печурки, които според мен са по-вкусни. Вие можете да се спрете на други зеленчуци и да промените бройката им, знаете, няма как да бъде точна, всичко зависи от самите размери на зеленчуците.


В глинения съд слагаме малко олио на дъното и подреждаме нарязаните на едро зеленчуци:


Отгоре слагам месото, подправям с подправките (сложете повече или по-малко, на вкус) и заливаме с марината от виното и водата. Аз слагам до това ниво, не ми отиде цялата :


След това запечатвам съда с помощта на алуминиево фолио.


Слагам ястието в студена фурна, като включвам на максимална температура да заври. След като заври, намалям на 150-160 градуса и така пека 3,5 - 4 часа. Мисля, че може да се сложи късно вечерта и да се пече цяла вечер, докато спокойно си спите.


Накрая месото е толкова крехко, че направо се разпада при натиск с вилицата:



Гарнирах ястието със супер вкусните питки с нар и магданоз, както и чаша вино, разбира се! 



При нас се получи една наистина вкусна празнична вечеря, каня ви да опитате и вие!
Весели празници на всички! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

26 коментара:

  1. Изглежда невероятно а и ми се струва че усещам вкусът му чак у дома.Поздрави и весели празници.😊😊😊😊😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вероника! Наистина е много вкусно и ароматно :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Красота е това ястие! Страхотно си го направила, Люси. Наистина е фантазия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Весело посрещане на празниците, мила!

      Изтриване
  3. Луси, джолана с кожичката ли е?

    ОтговорИзтриване
  4. Джолан в гърнец си е тотален зимен разкош,Люска,а на чомлка и аз съм му хвърлила око отдавна и да ти кажа май за тази Коледа вече ще е,остава да се огледам за хубаво джоланче,благодаря ти за подсказката!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно, Роси! Точно сега му е сезона, така че пожелавам да си го хапнете със здраве! Весели празници, мила!

      Изтриване
  5. И снимковия материал, и описанието на рецептата вече ме настроиха да направя този джолан! :) А с джолан стават много вкусни ястията.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И от мен прегръдка, Тили! Весели празници, мила!

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта, благодаря!!!!! Обърнах София докато намеря подходящия джолан и гърне си купих. Вече почива във винцето на Нова година ще го хапнем

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Мариета, така го описваш, хем мило ми става, хем се притесних. Дано всичко е наред и много да ви се услади утре ястието! Пожелавам ви едно наистина весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  7. Страхотна рецепта, сега го бъркам. Благодаря!!!!! ��

    ОтговорИзтриване
  8. Днес приготвих това ястие. Невероятно е! Благодаря, Люси! Ани/Скандинавска/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите, Ани :) Радвам се, че ми пишеш. Усмихната седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Много обичам джолан/ също бумтяща камина, любими хора и червено вино,/ и непременно ще го направя по твоят начин.И понеже знам,че нещата които приготвяш са уникално вкусни имам молба- ако правиш капама да споделиш рецептата.По Коледа ще имам 8 човека гости и ми се иска да ги посрещна с нещо, което хем да е достатъчно, хем да мога да го приготвя предварително.Много ще ти бъда благодарна, ако ми помогнеш може и с друга идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, много искам да успея и аз да пусна рецептата за капама. По моя край се яде много по Коледа, но аз лично харесвам най-много само една рецепта, която искам да взема. Дано да успея! Усмихната седмица!

      Изтриване
  10. Страхотно изглежда! Правя го и е страхотен! Важното при мен джолана да е домашен!!! Незаменим вкус и аромат!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина е най-вкусно домашното месце! Поздрави!

      Изтриване
  11. Поздравления!!!И аз го правя по този начин,всяка Коледа,като ритуал за празниците,божествено е!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятно е!Браво!И да споделя ,че всичко приготвено в гърне на бавен огън е много сполучливо.

    ОтговорИзтриване
  13. Тъй като ми е счупен капака на гювече ,ще станели само с фолио отгоре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, важното е да е завито добре, да се задуши хубаво ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...