сряда, 3 септември 2025 г.

Гриловани патладжани с ментов винегрет / Grilled Eggplant with Mint Vinaigrette


Ето ме отново с нещо изкушаващо и просто — като участничка в "Ергенът".
Снощи си пуснах старта на новия сезон на „Любов в рая“, докато разтребвах всички чанти, сакове и пусках перални, тъй като се върнахме от морето.
Сигурно се чудите как човек като мен гледа такова предаване, но, първо — казвала съм ви вече, че с него си сверявам часовника: когато се дразня на мъжа ми, бързо осъзнавам колко си е „арен“ човекът.
И второ — мога да си позволя да изгубя няколко мозъчни клетки в името на това, на следващия ден в офиса да си говорим и за нещо друго, освен работа. :)

Не особено смислените ми решения това лято включваха и идеята почивката ни да бъде доста по-късно в сезона — така се насладихме основно на червени флагове, дъждове и осцилококцинум.
И за капак реших да пробвам за първи път all inclusive в България. След като предния път Боян ме караше да търся боб по плажа, си казах, че може би е време да се простя със „свободната почивка“ и да планирам нещо с включена храна — за да не се чудя с какво да го храня, когато апетитът го връхлети изневиделица.

Препоръчаха ни ММЦ – Приморско, хотел с 4 звезди, подходящ за деца, с хубава храна и усещане за море и гора.
Ако сте били там, ще ми е интересно да чуя впечатленията ви — отделете няколко минути и ги споделете в коментар.

Не знам дали беше заради края на сезона, но не видях много от обещаните удобства за деца — освен една детска площадка за цялата база. Детската анимация се състоеше от една сграда с доста изпочупени играчки и девойка, която по-скоро духом беше в някоя галактика far, far away…

Храната в ресторанта не беше ужасна, но като качество определено имаше накъде да се подобри, особено десертите. Добре, че имаше диня — която в първите дни беше поне обелена, а накрая започнаха да я сервират направо с кората.
Боян основно ядеше диня, варени макарони и попара с бисквити за закуска. Един ден имаше и скариди, но желанието ми да отида на море, да ям морска храна, миди и свежи салати в уж четиризвезден хотел… не се сбъдна.

Почти всичко беше размразено, нарязано на едро, нямаше покривки по масите, салфетките бяха кът, а олио и оцет — само едни-единствени, при салатите. Усещането беше, че съм на ученическа станция и се храня в столова, и не ме напусна до края.
Детската дискотека започваше тепърва в 21:00 — а аз по това време вече си лягам, хелоу?!

Като цяло — не бих препоръчала хотела, освен заради милите жени, които почистваха стаите всеки ден, и усещането за гора край плажа — но това може да се намери и на други места.
Може би просто този тип почивка не е за нас. Може би не обичаме да се храним по часовник и да сме на едно и също място. Не знам.

Знам само, че макар малко да се поразболяхме заради лошото време, мина бързо. Поне се наспахме!
Понеже нямаше какво да правим, се отдадохме на сън и наваксахме със спането за последните две години.

Знам също и че лятото още не си е отишло — особено ако съдим по жегите в Благоевград. Там, в горичката, се навличахме с дълги ръкави и панталони, а сега, когато сме си на наша земя, виждам, че лятото още е тук… и за теб, и за мен.

И с него идва летният апетит за леки, лесни ястия — с прясно приготвени зеленчуци, свежи вкусове и добре изстудени (анасонови) напитки.

Представям ви едно леко ястие, което става и за мезе, и за лека вечеря — особено ако следите кантара : Гриловани патладжани с ментов винегрет. Ето как се приготвя:

Необходими продукти:
2 средни патладжана
100 г козе сирене или фета
1/2 ч.ч. зехтин
2 скилидки чесън
2 стръка мента
1/ 4 малка глава червен лук
2 с. л. балсамов оцет
1 с.л. лимонов сол
сол и черен пипер на вкус

Започваме като измиваме патладжаните и нарязваме на шайби с големина около половин сантиметър. 


Посоляваме с малко сол и оставяме за кратко, да се отцеди горчивата вода от тях. 


Загряваме добре грил тиган или скара и намазваме добре всички шайби патладжан с половината зехтин и от двете страни. Гриловаме докато получим хубав захар. След изпичане редим в чиния и по желание подправяме с малко черен пипер. 


За винегрета смесваме лимоновия сок, оцета, останалия зехтин, ситно нарязания червен лук и мента. 


Разпределяме парченца сирене върху патладжана, а 


отгоре изсипваме част от винегрета.


Патладжаните могат да имат толкова много различни вкусове, когато се приготвят и съчетаят с разнообразни продукти. Тази рецепта определено се харесва на всеки, голям или малък почитател на лилавия зеленчук. 
Опитайте и няма да съжалявате 💓



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



събота, 30 август 2025 г.

Домашна зърнена закуска Нескуик/ Nesquik chocolate balls recipe


Аз съм от хората, които са израснали с пържени филии, мекици и филия с лютеница, отколкото със зърнени закуски — но това не означава, че съм ги пропуснала съвсем. Първите, които си спомням, бяха кутиите "Макао" с пълнеж, и макар да бяха апетитно сладки, никога не съм била почитател на сладките закуски. Първото ми хранене за деня почти винаги е солено, и рядко изневерявам на тази традиция.

Около мен обаче има куп почитатели на сладките закуски, както и на хрупкавите елементи. Зърнената закуска на "Нескуик" е първата, която си спомням от детството, която изглеждаше точно като по филмите. По-скоро желанието ми да се храня „като американчетата“ ме караше да си я сипвам в купичката, отколкото самият ѝ вкус.

Докато не попаднах на здравословния вариант на зърнената закуска, която ще ви покажа днес. Самата по себе си не е толкова сладка на вкус, което е идеално за мен, а през останалото време и Боян може да си похапва топчетата като мини бисквитки.


Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти: 
1 ч.ч пълнозърнесто брашно София мел
1/ 2 ч.ч. фъстъчено масло
1/4 ч.ч. какао
1/4 ч.ч. мед или сок от агаве
вода

В купа смесваме всичките съставки, като може да ползвате пълнозърнесто брашно или може да ползвате също така пшеничени или овесени трици. Може да замените брашното и с млени овесени ядки. 

 

В зависимост от това какво брашно използвате, сместа може да поеме различно количество течност. Омесваме тестото – в началото се получават леко влажни трохи, след което започваме да добавяме вода постепенно, докато се получи смес с консистенция на пластелин.


„Откъсваме малки парченца от тестото и ги оформяме на топчета. Този процес отнема време, особено ако решите да ги правите наистина мънички. Затова пък можете да си вземете помощници с малки ръчички – така става и по-забавно, и по-бързо.


Изпичаме ги на 180 градуса за около 7 минути и готово. 


Съхраняваме в бурканче. Закуската е еднакво вкусна с прясно и кисело мляко.


Една здравословна алтернатива на любимия на децата Нескук. Запазете си една кутия и сложете вътре торбичка с тези топчета. Няма да усетят разликата :) 



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3



неделя, 24 август 2025 г.

Замразен дюнер / Frozen doner

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Чукнах още една годинка преди няколко дни. Беше първият ми рожден ден, който празнувах в компанията на приятели (колегите в офиса) от години, и се чувствах като ученичка, която се надява да ѝ се размине изпитването в този ден, ако се представи добре. А, аз мисля, че се справих.

Занесох една от любимите си торти, за да се почерпим, а за соленко направих любимата ми пица с блат от пилешко месо вместо тесто (показвала съм ви я тук).

Та така — стегнали сме се на диета в офиса, че ако някой донесе нещо вредно, го очаква линч и някоя допълнителна задача отгоре, за да му дойде акъла. Мен обаче ме чакаха с отворени обятия — две години майчинство без сладкиши си казаха думата, та този ден всички му отпуснахме душата.

Пицата специално я бях обещала на един колега, който безропотно си я дочака… само 36 месеца по-късно. Какво геройство, какъв стоицизъм!

За подарък, освен китка, любима музика на безжична колонка и няколко малки джобни „хулиганки“ с водка и уиски (ей така — за спешни случаи в бюрото), получих и най-якия подарък — чушкопек. Всяка домакиня трябва да го има — къде за чушки, къде да затисне нещо тежко отгоре… или да го метне по някого, ако се наложи.

Аз досега все заемах този на мама, но вече съм горд притежател на един от най-обичаните български уреди — чушкопекът!

Остава само догодина да се снабдя с онази голяма затварачка за буркани, с възможност за регулиране на височината, и ще видите вие на пазара най-добрия пинджур!


Днес обаче ще ви изкуша с една рецепта, която е също толкова впечатляваща като четворен чушкопек, а именно за замразен дюнер. Моето спасение в летните жеги. Супер вкусен, лесен за напарва и винаги готов. Става и за диетичните периоди, тъй като е чудесен източник на протеини.  Трябва да го опитате, защото ще ви скрие шапката, хайде да ви показвам:

 
Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
600 г пилешко филе Лудогорско пиле
3 супени лъжици кисело мляко
100 мл олио
1-2 супена лъжица концентрирано доматено пюре
На вкус: млян кориандър, млян кимион, мащерка, черен пипер, лют пипер, чесън на прах, червен пипер и сол

Рецептата е елементарна. Нарязваме пилешкото месо на ленти, Не трябва да са много дебели, нито много малки, защото парчетата за дюнера ще станат много дребни иначе. Аз се доверявам на Лудогорско пиле, тъй като е българско, пилешко месо с доказано качество. 

 

Слагаме в купа и прибавяме всички останали съставки. Аз слагам повече домати и задължително кориандър. Ако имате чушкопек, може да сложите пасирана и една печена червена чушка :) 

Омесваме хубаво и прехвърляме в стреч фолио и завиваме на салам. Връзваме добре в двата края. 

 

Прибираме във фризера да се замрази за 24 часа, а след това вадим и режем докато 

 

е още замръзнало с остър нож на тънки люспи колкото ни трябва. 


Запържваме месото в силно загрят тиган  и готово. 

Сглобяваме си дюнерите по наше усмотрение с любими зеленчуци.

Аз си правя и домашен чеснов сос и ако искате ще споделя рецепта и за него. 

 

Ах, трябва да опитате тази рецепта. Ще се убедите, че това е най-добрият начин за рязане на супер тънки парченца месо, а подправките са просто точно това, което искате от един истински дюнер. 

Опитайте! 

Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...