петък, 22 март 2024 г.

Торта Страчатела "Мечта"/ Stracciatella dream cake

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Много мисли са ме налегнали напоследък и тъй като нямам възможност да ги сортирам, ги оставям да се появяват периодично като отворени табове на компютър в главата ми и да ми дават храна за размисъл. Всеки ден започвам с надеждата, че трябва да почна режим за хранене, после се сещам, че едва ми остава време да хапна една филия в края на деня от грижите по бебо, че и режим да вкарам. Хем искам да почна да спортувам, но аз и без това разнасям едни десет кила на ръце по цял ден, правейки клекове с него, разтребвайки пералня, сушилня и какво ли още не, а и разбира се задължителното бутане на количка. Е, накрая нормално да имам нужда от едно парче торта, нали? Кажете, не ми ли позволено пък?!


И защото уж не ми остава много време за готвене, ям всякакви подарени ми вафли, бисквити и боклуци, та взе, че ми писна. 
Нарамих бебо с мен в кухнята и си спретнахме тази мекичка, сладичка и баш таман шоколадова торта Страчатела. 
Не веднъж съм ви казвала, че хубавото на тортите за разлика от другите ястия е, че може да я правите два-три дни, така че и да ви прекъснат, няма проблем. Важното е първо да изпечете блатовете, после може крем по всяко време. Така ме грабна тази торта в Инстаграм и нямах търпение да я направя, макар да я премених малко. 



Наистина е много пухкава и мека и дори да не ви изглежда, че има много шоколад, самите парченца в блатовете дават достатъчно шоколадова сладост. 
Украсата е изцяло моя хрумка, вдъхновена от настъпилата пролет, която жадувах толкова силно. Нямам търпение за още повече разходки на слънце, ухание на цъфнали дръвчета и най-вече усещането, което ни дава новия сезон - надежда, позитивизъм и разбира се повече време за готвене, тъй като е по-светло по-дълго време. 

 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти: 
За блатовете:
4 белтъка
70 г захар
1пак. ванилова захар
75 г брашно
100 г тъмен шоколад
1 ч.л. бакпулвер

Крем:
4 жълтъка
150 г захар
800 мл прясно мляко
120 г царевично нишесте
150 г масло
1 ванилия

Още: 
шоколадов ганаш
крокан



Започваме с приготвянето на крема. В купа смесваме четири жълтъка с нишестето и прибавяме малко от млякото, разбърквайки докато получим рядка кашичка без бучки. 


Останалото мляко слагаме да се вари на котлона със захарта. 

 

След като тръгне да завира, прибавяме малко по малко от яйчената смес и бъркаме докато кремът се сгъсти. Бъркаме енергично, за да предотвратим появата на бучки. 


Дърпаме от огъня и прибавяме ванилията и маслото, които интегрираме в крема, докато стане гладък и плътен. 
Слагаме фолио плътно върху повърхността на крема, за да не хваща коричка и оставяме да се охлади на стайна температура. През това време се захващаме с блатовете. 


Разбиваме белтъците със захарта на сняг. 

 

След това прибавяме пресетите брашно, бакпулвер и ванилия, като разбъркваме постепенно сместа с тях, за да запазим въздушността й. 


Накрая прибавяме напразния на малки парченца тъмен шоколад. 


Разпределяме сместа за блатовете в две тавички с диаметър 20 см, като след изпичането им ( на 150-160 градуса) за около  30 минути, разделяме на две по хоризонтал ( след охлаждане).
Може да разпределите сместа и в три-четири тавички, ако не сте умели в разрязването на тънки блатове, или да изсипете сместа в тавата от фурната и да си изрежете след това на малки кръгове. 
( Съвет: не оставяйте блатовете да се овлажнят от парата във фурната, тъй като стават по-лепкави.  По-добре е да изсъхнат на въздух, а за най-лесно разрязване на две, ги замразете за кратко пред разполовяване) 

 

Сглобяване на тортата: В ринг за торти слагаме един от четирите ни блата, а отгоре от крема. Така редуваме до край и слагаме тортата да спи една нощ в  хладилника. Така хем ще стегне, хем ще поеме от вкусовете навсякъде. 

 

На другия ден украсяваме по желание, като аз го направих с малко шоколадов ганаш от 150 мл течна сметана и 100 г тъмен шоколад. 
По-голямата част от ганаша използвах да излея върху тортата, като заделих малко за украса, която импровизирах на момента. 

 

Шприцовах малки шоколадови листенца, 


а стените на тортата и малко отгоре поръсих с лешников крокан. 


Получи се много нежна и сладка торта, от която струи уют и топлина. 


Малките парченца шоколад умело скрит в блата са вкусната изненада, която ви очаква във всяка хапка. 


Ако обичате меки и умерено шоколадови торти, тази е за вас :) 

п.п. Днес Боян става на 9 месеца, затова от сърце ви черпя с тази тортичка, за негово здраве <3 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



  Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 

петък, 15 март 2024 г.

Завита Мусака / Moussaka Roll

 

 Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Слушала съм аз за такива истории, но не ми се бяха случвали. Аз се славя с това, че съм много отговорен, паметлив и въобще организиран човек. Ако например ми предстои пътуване след седмица, ще съм организирала почти целия си багаж в  списък отрано, ще съм подредила всичко, ще съм свършила всички задачи, които трябва преди пътуването и дори тези за "след",  за да не изостава нищо. Никога не забравям нищо, никога не загубвам вещи, винаги съм нащрек и винаги подготвена. До днес! 

Така се случи, че излизаме с буболечката на разходка, майка ми се обади, че е в поликлиниката на преглед и си тръгва, та да я пресрещнем. Събрах най-необходимото за детето в раницата си (да, аз не нося дамски чанти, а раница) и даже сложих малко платнени торби за пазар, да мина през магазина на път за вкъщи. Срещнах се с мама, че даже и с леля ми, която вървеше буквално два метра пред мама :  ни едната вижда, ни другата. Помислих си, нещо да не са се скарали, но всяка забила поглед в плочките, угрижени и мислещи своите човешки тревоги, не забелязват, че вървят една пред/ след друга. Спрях и такава хубава случайна среща стана, приказки, оплаквания и хайде да изпратя едната на спирката, после и другата, че всяка от тях към различна посока.

По едно време седнах на пейка само да изчакам мама да мине през аптеката и после потеглих към магазина. Влязох в него с усмивка, планираща как ще купя туй-онуй, и ха да бръкна да извадя торбата да бутам там ( аз кошница не взимам с презумпция да не купувам много, но не се получава обикновено) и какво да видя, раницата ми я няма. Няма я върху гърба ми, няма я в коша на количката, раница няма по дяволите. Там са пари, документи, банкова карта. 

Заклевам се, кръвта напусна тялото ми се сетих, че единственият вариант е да е останала на онази пейка, на която поседнах да изчакам мама. Поне на пет пресечки нагоре по булеварда. Ами сега?  Какво да правя първо?! Да тичам до там? Да звъня в банката да спрат картата? Да мина направо през банката, та аз нямам дори лична карта да докажа коя съм. За капак бебо тъкмо заспа и аз не смея да тичам с него, но вече си представям как след талкова години и аз си загубвам документите, пишат ме по фейсбук групите, по телевизия и радио обявяват каква съм забравана и как някой източва и последните капки- стотинки от анорексичната ми банкова сметка. 

И като всеки нормален човек първото нещо, което правя в момент на паника е разбира се да се обадя....на мама! "Мамоо, какво да правя, къде да ходя???" 

Жената беше готова да слезе от автобуса, макар и болна, да търси с мен пустата раница из града. Аз препускам по булеварда потичвайки леко, зачервила бузи от срам, шок и ужасът от това  насилствено кардио. Докато мама се опитваше да ме успокои и накара да си спомня детайли от деня, ми подхвърли " ти сигурна си ли си, че беше с раница, маме? ". Аз твърдо заявявам, че не само бях, но помня как я опаковах и сложих на гърба си, а освен това, кога ме е виждала без раница! ( Усещате накъде бият нещата, нали?) Не след дълго жената ме убеди първо да мина през вкъщи да погледна, като за първи път в живота си молех да съм толкова изтрещяла, че да не съм взела нещо, отколкото да съм го загубила. И за щастие, това и стана. Раницата си седеше стегната на стола у дома, а кой беше внедрил спомените ми за слагането й на гърба ми е мистерия, която ще разкажат в следващия епизод на Досиетата Х. 


Хора, дали от недоспиване, дали от "майчински мозък", дали вече от възрастта, както мама лекичко подметна, но ето ме и мен в редиците на забравящите. Има ли членски внос? Усещам, че далеч няма да е послания път, в който не знам какво съм правила, но за щастие, днешната рецепта я помня и искам да я споделя с вас преди да я забравя съвсем. Тя е за руло Мусака или Завита мусака, както искате му казвайте. Малко по-обогатена рецепта е, има кашкавалче и чушЧи и е много, много вкусно. Сигурна съм, че ще ви хареса. Майка ми през годините го е правила с пилешко, с кайма и всякакви други вариации и сега ще ви споделя една от тях. Разбира се с ВИДЕО, което да гледате, когато поискате....ако забравите нещо :) 


 

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти: 
Около 1 кг картофи
Около 400 г кашкавал ( може и повече) 
400 г кайма
400 мл млени домати ( + вода) 
100-150 г брашно
2 яйца
1-2 чушки
1 глава лук
1/3 връзка магданоз
подправка за кайма, черен пипер, чубрица, сол

Започваме като в малко мазнина запържваме на умерен огън нарязания на средно лук, докато омекне. Прибавяме каймата, като разбира се може да промените количество и дори вид на месото. Запържваме я и нея, докато стане готова и прибавяме нарязаните на кубчета чушки, по възможност шарени и по-месести, така се усещат повече. 

 

Аз ползвах малко червена и жълта и подправките. Сложете подправките, които обичате да ядете в каймата, за всеки те са различни, но никога няма да сбъркате с черен пипер и подправка за кайма или скара. Прибавяме и доматите и разбъркваме. Аз ползвам домати от консерва и доливам малко вода, така че да оставя соса да покъкри водата да изври. По този начин месото се овкусява от доматите, а самия сос става по-вкусен. Вие може да ползвате различни видове домати, пресни, доматен сок или други. 

 

Важното е накрая да остане соса на мазнина и да се сгъсти.


Докато сос къкри, приготвяме картофите. 
В купа смесваме предварително сварените картофи ( количеството е приблизително), с две яйца, половината кашкавал и около чаша, чаша и нещо брашно. Добавяме сол, ако кашкавалът не е много солен и обичате повече соленко. Разбъркваме всичко на една еднородна маса. 


 

Имайте предвид, че колко брашно ще поеме сместа зависи много от вида на картофите, затова имайте едно наум. Също така ви препоръчвам да замесите сместа, когато картофите са по-скоро изстинали. Накрая прибавяме и нерязания магданоз, моят беше замразен, защото в последния момент видях, че нямам пресен. 
Така създадената смес, разпределяме в правоъгълна тавичка, моята е тази от фурната, застлана с хартия за печене. Пъхаме да се изпече на 200 градуса за около 20-30 минутки, докато се запече леко, но гледайте да не я изсушите прекалено. 

 

След като картофения блат е готов, изваждаме от фурната и разпределяме отгоре от каймата, а върху нея


слагаме още малко кашкавал и навиваме на руло. Отгоре слагам още кашкавал, тъй като с него никога не може да прекалите :)  

 

Запичаме за още 10 минути във фурната.


Ако има нещо, което може да направи муската по-вкусна, това може да е кашкавала и кремообразните картофки, добавката от месести чушки и свеж магданоз. Абе каквото и да си говорим, понякога няколко съставки, дават голяма разлика. Ето например, всеки който го опитва му казва "онова вкусното кашкавалено", вместо завитата мусака. Няма търпение да ми споделите вие какво мислите, как го нарекохте, какви са отзивите и колко пъти ще го приготвите само в рамките на един месец :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


  Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




неделя, 10 март 2024 г.

Торта " Мляко с ориз" / Milchreistorte ( Milk Rice Cake)

 

В далечната 2004 година, когато моя милост живееше в Есен, Германия откри нови нива на глад, а с това и любов към немската кухня. За някои хора немската и австрийската кухня е нищо повече от варен мокър хляб с вкус на чорапи, но аз мога да ви кажа, че пазя много топли спомени за тамошната кухня. 

В крайна сметка, още се учех да готвя и освен да забъркам някой фикс за rahmsause ( сметанов сос) или да се опитам да напълня калифорнийски камби с ориз басмати в резултат на което имах безкрайно сухи гюлета за вечеря, нямах голям избор. Тогава обаче се потапях в изобилието на магазина до нас ( Edeka) и се тъпчех с хлебчета с кашкавал ( или вече познатите ни хлебчета с гауда от Кауфланд) , 

топено сирене Leedahmer, всички видове колбаси на слайсове, сладки и изделия и по-специално вкусните ми помпони с белтъчен крем dickmans. Едно едно от нещата, които похапвах за първи път беше и оризовия пудинг с череши. 

Дотогава бях яла и то едва едва мляко с ориз от училищния стол до трети клас, но никой не се беше осмелил да сложи в него сладко-кисели череши или шоколад, а само канела. Влюбих се в тази комбинация , а малко по-късно се влюбих и в тази  торта, която представлява на практика пухкав крем от мляко с ориз и сладко-киселите череши. Тортата не се пече, което е още една причина да я направите още днес. 

Много лека, но същевременно засищаща, ще се хареса на всички любители на десерта сутляш и на леките десерти. За тези от вас, които липсата на шоколад е твърдо "no no", мога да кажа, че съм го правила и във вариант страчатела, с парченца шоколад и става наистина страхотно. Но хайде няма да ви карам да преглъщате жадно, а ще премина направо към рецептата, която направих преди време и си отлежава в чернови, та няма видео. Няма нищо сложно в нея и съм сигурна, че ще схванете колко лесно се прави и в снимките стъпка по стъпка. 

Необходими продукти за 24 см форма:
500 мл прясно мляко
150 г обикновени бисквити
125 г бял ориз
75 г масло
1 пак. желатин ( 10 г) 
200 г фина извара ( крема сирене/ маскарпоне)
300 мл сметана
100 г захар
2 с.л. лимонов сок
лимонови корички по желание

Започваме като сваряваме ориз в млякото, като прибавяме и захарта. След като ориза набъбне, омекне и сместа се сгъсти, оставяме да се охлади напълно.

 

Смиламе бисквитите в чопъра и във форма за торта слагаме бисквитите и разтопеното масло, правейки 

 

вкусна и плътна основа. Притискайки леко, прибираме в хладилника да стегне за малко. 


Разтваряме в малко вода желатина и оставяме да набъбне. Прибавяме го към още топлия ориз, за да се разтвори, в него, а през това време в миксера разбиваме сметаната на сняг. Прибавяме лимоновите корички. Не ги пропускайте, дават невероятна свежест. 

 

Прибавяме още изварата и от млякото с ориз, като бъркаме на по-ниска степен, докато получим еднородна смес. Овкусяваме с малко лимонов сок за свежест. Може да добавите и нарязан тъмен шоколад или пък да добавите още сладост, ако ви е необходимо. 

 

Прехвърляме във формата за торта, заглаждаме и прибираме в хладилника да стегне. 


На другия ден украсяваме с малко бита сметана и плодове по желание. Отгоре може да сложите праскови от компот, сладко от боровинки или друго, но аз обичам тези вкусни череши, които си взимам от Холандия. видях, че продават такива вече и в Кам маркет, макар да не съм ги пробвала. Периодично пускат и в Лидл, когато е австрийска или немска седмица. 

 

и готово! Тази вкусна торта ви очаква без много сетне и мога да ви кажа, че сезонът за нея е всеки! Надявам се да ви хареса и да се убедите, че оризът принадлежи в десертите и то много добре :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

  Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...