сряда, 27 септември 2023 г.

Султан кебап в палачинка / Sultan Kebab

 

Ах, най-сетне мога да си отдъхна. Огромните жеги са зад гърба ни, а уханието на дъжд и прохлада се усеща все по-често. Знам, че за някои хора това не е предимство, но на постродилната мама в мое лице ниските температури действат много добре. Само жена може да ме разбере в случая как се чувстваш, когато 90% от времето буквално завираш, имаш горещо бебе на ръце, вратa или гърдите, и си в постоянно движение. Да бях позаслабнала малко барем, но засега съм забила на едно място на кантара и не мърда. Периодично подхващам песента "Ужас, как ще отслабена" от албума ми "Трябва да почна диета", но половинката разумно и с много любов ми напомня, че не е сега моментът за суета и диети, когато кърмя, будувам и се грижа за бебо - имам нужда от хубава храна. То и тя е рядкост вече, тъй като не ми остава време много да готвя, но когато го направя се раждат ей такива вкусотии.


Какво по-добро е един топъл и вкусен Султан кебап. Моят е в палачинка, защото ме мързеше да ходя до магазина за кори, но както свекито отбеляза впоследствие, така е по-вкусно. Много си ме хвали жената, но това е защото е много умна :) Откакто ме е захвалила, гладна не е останала. Последната ни спогодба е за търговски взаимоотношения в които ще разменяме "десерти срещу зимнина" и тя вече донесе две касетки, защото аз само това й чакам - да има кой да ми изпече чушки и затвори краставички, ще го затрупам с торти.


Топлият обяд също е включен в менюто, а когато той е изкусителния султан кабап няма как да не се чувстваш поглезен. Поглезете се и вие, а аз сега ще ви покажа как:
Необходими продукти:
6-8 бр палачинки
800 г обезкостени пилешки бутчета Лудогорско пиле
1/2 консерва грах
1 по-голяма глава лук
4 с.л. дом пюре ( може и повече)
1 патладжан
сол, черен пипер, риган
олио

За соса:
2-3 с.л масло
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
сол, черен пипер
300 г кашкавал

За султан кебапа използвах пилешко месо, българско от Лудогорско пиле и избрах обезкостен пилешки бут. Той не е така сух и идеално се съчетава с останалите съставки на ястието. С по-малко плънка или да ползвате просто по-голям патладжан, цялата консерва грах и т,н, като нищо ще запълните още две палачинки, затова и съм написала, че дозата стига за около 6 до 8 броя. 
Рецептата за палачинки съм писала многократно в блога  ( може да използвате търсачката в уеб версията), затова и няма да се впускам в описание на правенето им, а преминаваме направо към плънката.

За целта си приготвяме всички продукти на масата. Нарязваме патладжана на кубчета, обелваме лука, а месото режем на по-дребни парченца. 

 

Нарязваме лука на по-ситно и отцеждаме граха.

   


В тиган с горещо олио запържваме за кратко месото от всички страни. 


Аз го оставям без загар, за да остане много сочно, а след това овкусяваме със сол и черен пипер. 

Изваждаме от тигана,  


и отново в  малко олио запържваме първо лука, след това патладжана, а накрая добавяме и граха. Разбъркваме и пържим за около 3-4 минути, докато течността изври. Прибавяме отново месото в тигана, а след това и доматения сос.

  


Разбъркваме и запържваме отново, добавяйки още от подправките. 

 След като е готово дърпаме от огъня и на още топлия котлон приготвяме соса, който е обикновен Бешамел. 


За целта разтопяваме маслото и в него запържваме брашното, докато получим ароматна каша. Прибавяме млякото и разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не се появят бучки. (Ако стане твърде гъст, добавете още малко мляко- казвам го защото често ми пишат как да спасят соса)

 

Следващата стъпка е пълненето на палачинките. Слагаме по една палачинка в подходяща по големина купичка и сипваме малко от плънката в нея, затваряме я и обръщаме 

  


наобратно като редим в тавичка. Отгоре заливаме от бешамела и пъхаме да се пекат в студена фурна на 180 градуса за около 20 минути след като достигне температурата или сосът тръгне да покафенява. 

 
        
 След като ястието е готово, изваждаме за кратко и поръсваме с рендосания кашкавал и запичаме за още 5 минути. 

 

Истински горещи бомби :)  

Може да експериментирате с плънката със сигурност, но смятам, че трябва да почнете от тази. Половинката не яде патладжан и свекито шепнеше докато го приготвях " Защо не му отделиш без патладжан" , а аз й казах, че стига да му казвам какво има, доста неща почна да яде. И така и стана. Омете си горещите бомби без да му мигне окото при все, че казах, че има патладжан :)  

Смятам, че ви вие заслужавате да се почерпите с такова вкусно ястие и след като ви го показах нагледно и знаете, че съм с бебе у дома, значи не се прави трудно. 

Опитахте го и ми споделете вашите впечатления, а най-добре и снимки в социалните мрежи или най-добре в мейл. Обичам вашите писма, защото винаги ми разказвате и по нещо лично :)  


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 

Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди!

 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 





понеделник, 11 септември 2023 г.

Сладко от боровинки ( изваряване в миялна машина) Видео рецепта / Homamde Blueberry Jam Video recipe



Последният път, когато си купихме сладко от боровинки бурканчето беше 10 лева. За някои хора това са пари за семки, но аз вече всичко виждам в памперси и мога да ви кажа, че половин пакет може да стигне за доста време. Половинката обича само това сладко, другите ги гледа с такова пренебрежение както притежателите на айфон тези, които имат телефон с андроид. 
Реших, че тази година, макар килото боровинки да върви по10 лв ще изкарам повече бурканчета за тази цена и запретнах ръкави. 


В същото време намерих стари снимки от 2018-та когато съм правила рецептата за последно, но така и не съм я описала. Сега пък направих ВИДЕО РЕЦЕПТА, в още по-мързелив вариант, като вместо захарен сироп, направо обърквам боровинките в захарта и оставям да престоят за известно време ( най-добре една вечер), за да пуснат сок. Трикът, който впечатлява повечето хора тук е ,че изварявам сладката в миялната машина. Докато са още топли ги слагам в нея, на най-висока температура и като измие съдовете са готови :) Може да не слагате препарат, ако ви притеснява. Вижте видео рецептата за повече подробности, а ето и подробно описание стъпка по стъпка на класическата рецепта:





Необходими продукти:
1 кг боровинки
1 кг захар
1/2 ч.ч вода
няколко капки лимонов сок

Започваме като слагаме захарта и водичката в дълбок съд и ги сваряваме на 


захарен сироп ето така:


Добавяме боровинките и разбъркваме.


След като сладкото заври ще образува пяна, като по плътната от нея е добре да махнем с лъжица, така че в последствие сладкото да ни остане бистро. 


Намаляваме температурата и оставяме сладкото да ври на тих огън около час, за да се сгъсти. 
След като е готово добавяме малко лимонов сок или лимонтузу, ако искаме да избегнем възможността да се захароса. 


Затопляме подходящи бурканчета ( във фурна или микровълнова), за да не се спукат от топлото сладко и ги пълним с помощта на черпаче или лъжичка. затваряме добре бурканчетата и може да процедирате по следния начин:
- да ги обърнете с дъното нагоре и наредите плътно едно до друго, завити в одеяло. От собствената си топилна те ще се "изварят" сами  ( така ги прави баба)
- да ги изварите във вода около 10 минути
- да ги изварите в съдомиялна машина ( вижте клипчето)


Сладкото от боровинки е едно от най-вкусните сладка, които може да опитате и върви чудесно за закуска, в комбинация със сирене, кисело мляко, крема сирене, 


мекички, пържени филийки или просто ей така с лъжичка :) 

 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







петък, 1 септември 2023 г.

Карамеленият крем на леля Блага / Aunty's Homemade Caramel Pudding

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 


Когато моите любими приятели -колежки ми дойдоха на гости след появата на бебето се появиха на прага ми освен с подаръци и вкусни работи за мама - нещо за пийване, нещо за гризкане и една кутийка от сладолед Нирвана, но тоз с орехите и карамела. Аз не бях яла от него до сега, защото винаги бих избрала шоколада и въобще всичко шоколадово, та го пренебрегвах упорито през годините, особено като цената му е като за два клина и едни пантофи от Пепко. 

Обаче... Така ми се услади! Това нежно ухание на карамел и хрупкави орехчета, веднага е пренесох в летата от детството, които  прекарвах при леля ми Блага в Пловдив, а  карамеленият крем с орехи бе нейният специалитет.  Веднага се заканих да си приготвя от въпросния крем, а самият факт , че тя ни дойде на гости малко след това бе още един знак от съдбата. 

Приготвих крема буквално за 15 минути, защото точно толкова му трябват, а имах готов, охладен крем в  хладилника за няколко дни на пред, най-добрата инвестиция. Направих някоя и друга минималистична промяна в нейната рецепта, но вие ще прецените, коя искате да следвате.  Има си и ВИДЕО РЕЦЕПТА която може да видите в следните канали:

Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

>>а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм 
Необходими продукти:
250 г захар
1 л. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. брашно ( с купка)
100 г масло
1 ч.ч. млени орехи
ванилов сладолед за гарниране


Започваме като карамелизираме до кехлибарен цвят 200 г от захарта. При леля това  е цялото количество, но аз я увеличих, защото после не ми е чак толкова сладък. Слагам само 200 г за карамелизиране, като най-важно е да не направим карамела твърде тъмен, защото вместо сладък, става горчив. Като стане с цвят на светъл мед е достатъчно ( може да видите във видео рецептата повече)

След това прибавяме 800 мл от прясното мляко и на тих огън, с бавно разбъркване оставяме втвърдилия се от млякото на дъното карамел бавно да се разтвори в него, като получаваме течност с цвят на лате. 



В купичка разбиваме на течна каша жълтъците, брашното и останалото ни прясното мляко и ги изсипваме при непрестанно бъркане към вече разтворения карамел в горещото мляко. Прибавям и останалата захар. 
Започваме да бъркаме по-енергично, като може да увеличим огъня, и кремът ще почне бързо да сгъстява. 


След като се сгъсти, дърпаме от огъня и прибавяме маслото, разбърквайки да се разтвори в горещия крем. Леля Блага не слага масло, но според мен така става още по-вкусен. След това прибавяме орехите, като леля ми ги слага поръсени само върху крема при сервиране, но на мен наистина ми харесва да ги усещам да хрупкат в сместа. 


Готовия крем разпределям в чашки, като броят ще зависи от това в какви чашки сервирате, но си представете литър мляко като крем и ще прецените как да го разпределете като порции, които ви устройват. 


И леля сервира крема добре охладен с топка ванилов сладолед, 


който с лелинчо Ицо разбъркваме в самия крем и става точно като сладолед Нирвана. 
Трябва да го опитате, много лесна, бърза и икономична рецепта за вкусен десерт за лятото :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...