Декември е, петък е и на мен това са ми достатъчни поводи за торта. А, на вас? Нали си ме знаете, че съм по идеите, затова и тази Коледа се гответе да ви представя сладкиши за чудо и приказ, които ще ви оставят без дъх..преди ядене и след ядене :) Може да съм на предела на силите си в края на годината, но коледното ми настроение гледам никога да не страда от този факт. Забелязала съм една корелация със свободното време и отминаващите годинки като цяло, където по-лесно не става, но винаги може да стане по-забавно. То от нас си зависи дали ще поканим хубавото в ежедневието си, пък било то и малко и незначително на вид.
Хубавата храна е винаги добър повод също да ни стане хубаво, а разнообразието в нея е ключ към това винаги да ни е интересно. Внасяйки малко творчество в изработването й пък е причина да си доставим още повече удоволствие, затова не го подценявайте.
Ето днес например искам да ви подканя да си направим една страхотна торта. В нея има всичко, което да ви накара да усетите коледните празници - и на вкус, и на вид. а, украсата е хем впечатляваща, хем супер лесна и бих каза невъзможна за окалпазаняване.
Тази рецепта е авторска, като съчетах любими вкусове, елементи от други торти и общо взето поглезих небцето си с вкусове, за които жадувах, Хапваше ми се шоколадова торта, но не с типичните кремове, а тъй като съм голям фен на кокоса и въобще вкуса "баунти" се спрях на любим крем, но и там нахендрих бял шоколад, сакън да не ми е малко.
Освен това много ми се искаше да засиля тропическия вкус с още плодове, които не само правят тортата по-свежа, но и интересна, защото при всеки разрез се разкриват красивите им цветове като дъга.
Специалният вкус на тортата се дължи още и на това, че използвах захар меласа, която е много специфична и има много карамелен вкус. Засилва и шоколадови вкус, а пък заради щадящия процес на пресоване запазва ценните минерали в себе си - калций, желязо, калий, магнезий и манган. Но стига лекция, хайде на практиката:
кората на 1-2 мандарини
1/2 пак бакпулвер
1/2 ч.л канела ( по желание)
щипка сол
За крема:
600 мл прясно мляко
120 г захар
100 г грис
100 г кокос
100 г бял шоколад
100 г масло
1 ч.л нишесте
1 ч.л. ванилия
Още:
плодове микс: киви, банан, малини, мандарини
карамелизиран сироп по желание
вафлени фунийки за украса
шоколадов ганаш за украса
кокос за украса
Започваме като в касерола слагаме мелата , маслото и млякото да се разтопят, Тъй като меласата обикновено е доста стегнатата и по-твърда и отнема повече време на котлона, който е добре да е на среден до тих огън да се отпусне. Получаваме нещо като шоколадова, много вкусна смес.
Към нея прибавяме и рендосаните корички, за да я ароматизира още повече.
В подходяща купа смесваме и останалите ни сухи съставки, като е добре да пресеем брашното и какаото.
С миксер смесваме малко по малко брашнената смес, яйцата, едно по едно ( добре е и те да са на стайна температура), сока от мандарините и разтопената меласа. тя също трябва да бъде леко охладена, за да не пресече яйцата.
Получаваме хубава шоколадова смес,
която прехвърляме във форма за торта с хартия за печене на дъното. Аз изпекох сместа на два пъти, като така си гарантирам два равни балата, но може да изпечете наведнъж и да разрежете по средата.
Имайте предвид, че това са брауни блатове и не е добре да ги препичаме, тъй като стават по-сухи. Печем на 170 градуса за около 25 минутки. Докато блатовете се пекат или изстиват, правим крема.
За целта слагаме млякото и захарта на котлона да се загреят.
След като сместа тръгне да завира прибавяме кокоса, гриса, нишестето и разбъркваме. След това прибавяме и маслото и белия шоколад, като разбъркваме докато се разтворят напълно.
Във същата форма за торта слагаме единия блат ( сиропираме по желание с компот или захарен сироп, ако си падате по "мокри" торти) и слагаме половината от крема заглаждайки.
В чиния си подготвяме нарязаните плодове и започваме да ги редим върху първия пласт крем като концентрични кръгове, така че при разрез да има от всеки плод и цвят. Притискаме леко с ръка, за да израним и нанасяме остатъка от крема, завършвайки с втория блат. ( Сиропираме отново по желание) Оставяме тортата да се охлади и да стегне в хладилника след това за няколко часа.
По-късното, приготвяме си шоколадов ганаш с 200 г шоколад ( тъмен) и 250 мл сметана.
Нареждаме си мостра как да разпоредим "елхичките" върху тортата и подрязваме някои вафлени фунийки за да има различни големини.
Махаме ринга на формата и заливаме с част от ганаша, а в остатъка овалваме фунийките и закрепяме отгоре.
Истинска фантазия ви казвам!
От блатовете, до крема, до самия микс от плодове..Всяка част на тази торта ще ви кара да човкате все повече с виличката...
Сигурна съм, че тази торта ще стане една от любимите ви, и определено ще грабне вниманието на децата на празничната трапеза, но за всеки случай, защо не и направите една проба още сега :)
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.