петък, 9 декември 2022 г.

Шоколадова торта с кокос и коледни плодове / Christmas Chocolate cake with Tropical Fruits and Coconut Cream

 

Декември е, петък е и на мен това са ми достатъчни поводи за торта. А, на вас? Нали си ме знаете, че съм по идеите, затова и тази Коледа се гответе да ви представя сладкиши за чудо и приказ, които ще ви оставят без дъх..преди ядене и след ядене :) Може да съм на предела на силите си в края на годината, но коледното ми настроение гледам никога да не страда от този факт. Забелязала съм една корелация със свободното време и отминаващите годинки като цяло, където по-лесно не става, но винаги може да стане по-забавно. То от нас си зависи дали ще поканим хубавото в ежедневието си, пък било то и малко и незначително на вид. 

Хубавата храна е винаги добър повод също да ни стане хубаво, а разнообразието в нея е ключ към това винаги да ни е интересно. Внасяйки малко творчество в изработването й пък е причина да си доставим още повече удоволствие, затова не го подценявайте. 

Ето днес например искам да ви подканя да си направим една страхотна торта. В нея има всичко, което да ви накара да усетите коледните празници - и на вкус, и на вид. а, украсата е хем впечатляваща, хем супер лесна и бих каза невъзможна за окалпазаняване.


Тази рецепта е авторска, като съчетах любими вкусове, елементи от други торти и общо взето поглезих небцето си с вкусове, за които жадувах, Хапваше ми се шоколадова торта, но не с типичните кремове, а тъй като съм голям фен на кокоса и въобще вкуса "баунти" се спрях на любим крем, но и там нахендрих бял шоколад, сакън да не ми е малко. 

Освен това много ми се искаше да засиля тропическия вкус с още плодове, които не само правят тортата по-свежа, но и интересна, защото при всеки разрез се разкриват красивите им цветове като дъга.

Специалният вкус на тортата се дължи още и на това, че използвах захар меласа, която е много специфична и има много карамелен вкус. Засилва и шоколадови вкус, а пък заради щадящия процес на пресоване запазва ценните минерали в себе си - калций, желязо, калий, магнезий и манган. Но стига лекция, хайде на практиката:



Необходими продукти за торта размер 25 см:
3 яйца
230 г брашно
250 г захар Меласа Passiflora виж тук
75 г какао
115 г масло
120 мл сок от мандарини
120 мл прясно мляко
кората на 1-2 мандарини
1/2 пак бакпулвер
1/2 ч.л канела ( по желание)
щипка сол



За крема:
600 мл прясно мляко
120 г захар
100 г грис
100 г кокос
100 г бял шоколад
100 г масло
1 ч.л нишесте
1 ч.л. ванилия

Още:
плодове микс: киви, банан, малини, мандарини
карамелизиран сироп по желание
вафлени фунийки за украса
шоколадов ганаш за украса
кокос за украса

Започваме като в касерола слагаме мелата , маслото и млякото да се разтопят, Тъй като меласата обикновено е доста стегнатата и по-твърда и отнема повече време на котлона, който е добре да е на среден до тих огън да се отпусне. Получаваме нещо като шоколадова, много вкусна смес. 


Към нея прибавяме и рендосаните корички, за да я ароматизира още повече.


В подходяща купа смесваме и останалите ни сухи съставки, като е добре да пресеем брашното и какаото. 
С миксер смесваме малко по малко брашнената смес, яйцата, едно по едно ( добре е и те да са на стайна температура), сока от мандарините и разтопената меласа. тя също трябва да бъде леко охладена, за да не пресече яйцата.

  

Получаваме хубава шоколадова смес, 


която прехвърляме във форма за торта с хартия за печене на дъното. Аз изпекох сместа на два пъти, като така си гарантирам два равни балата, но може да изпечете наведнъж и да разрежете по средата. 
Имайте предвид, че това са брауни блатове  и не е добре да ги препичаме, тъй като стават по-сухи. Печем на 170 градуса за около 25 минутки. Докато блатовете се пекат или изстиват, правим крема. 

  

За целта слагаме млякото и захарта на котлона да се загреят. 


След като сместа тръгне да завира прибавяме кокоса, гриса,  нишестето и разбъркваме. След това прибавяме и маслото и белия шоколад, като разбъркваме докато се разтворят напълно.

 

Във същата форма за торта слагаме единия блат ( сиропираме по желание с компот или захарен сироп, ако си падате по "мокри" торти) и слагаме половината от крема заглаждайки. 

 

В чиния си подготвяме нарязаните плодове и започваме да ги редим върху първия пласт крем като концентрични кръгове, така че при разрез да има от всеки плод и цвят. Притискаме леко с ръка, за да израним и нанасяме остатъка от крема, завършвайки с втория блат. ( Сиропираме отново по желание) Оставяме тортата да се охлади и да стегне в хладилника след това за няколко часа. 


По-късното, приготвяме си шоколадов ганаш с 200 г шоколад ( тъмен) и 250 мл сметана.


Нареждаме си мостра как да разпоредим "елхичките" върху тортата и подрязваме някои вафлени фунийки за да има различни големини. 



Махаме ринга на формата и заливаме с част от ганаша, а в остатъка овалваме фунийките и закрепяме отгоре. 


Истинска фантазия ви казвам!


От блатовете, до крема, до самия микс от плодове..Всяка част на тази торта ще ви кара да човкате все повече с виличката...


Сигурна съм, че тази торта ще стане една от любимите ви, и определено ще грабне вниманието на децата на празничната трапеза, но за всеки случай, защо не и направите една проба още сега :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


вторник, 6 декември 2022 г.

Понички "Джинджифиловo човече"/ Gingerbread Man Donuts

 

Който отслабвал - отслабвал, откривам коледния сезон! От днес до празниците очаквайте най-забавните, вкусни и очарователни рецепти, които успях да създам, опитам и стискайте палци да успея да споделя навреме с вас. Никак не съм изчезнала, не съм и спряла да готвя, но определено късия ден ми пречи да успея да свърша всичко след работа. Сега обаче въпросът е кое от всичко да споделя първо? То не са торти, хлебчета, предложения за постни и месни ястия, ще има от всичко по много. Днес започвам с една прекрасна рецепта за супер пухкави понички с ухания на канела и мандарини, тАман кат за Коледа! Направих ги във форма на Джинджифилови човечета и макар да е малко повече врътка - заслужаваше си! 


В офиса всички им се израдваха, а за мен да споделям сготвеното от мен е не само удоволствие, но и необходимост.... Да не стана сто кила :) Споделянето на рецепти този сезон може да помогне на много повече хора с инициативата на София мел и брашната със специалния етикет, като може да качите само снимки или снимка и рецепта на сайта, като с това ще дарите съответно един или два лева на семейства в нужда  тази Коледа. 
Добри хора вече са качили рецептите си на сайта и аз ще кача моята, защото това е сезонът в който е по-добре да даваш, отколкото да получаваш. Надявам се да последвате примера ми и да надникнете ТУК.

А, сега, тъй като ме нямаше цели шест ни , няма да отлагам много, а ще премина направо към рецептата, като ВИДЕО РЕЦЕПТА може да видите вече качена ТУК, за още повече детайли за изработката!

Необходими продукти:
Около 400 г брашно София Мел Класик
2 яйца
21 г ( 1/2 кубче) жива мая 
25 г краве масло
110 мл прясно мляко
75 г захар
1 ванилии
кората на една мандарина/ портокал
щипка сол
олио за пържене
захар и канела за овалване
Още:
ганаш за рисуване
мармалад за пълнене

В купичка шупваме маята като слагаме топлото мляко, захарта и маята. Разбиваме леко яйцата ( на стайна температура). 

 

Прибавяме заедно с мекото масло към шупналата мая, заедно с една -две супени лъжици брашно, докато получим хубава, пухкава каша.
В купа слагаме две трети от брашното и правим кладенче.  Изсипваме в него маята и прибавяме ароматите и солта. 
Замесваме тесто, меко на допир, но нелепнещо. Прибавяме брашно или малко олио по ръба на съда, докато се оформи на топка. 


Поставяме в намаслена купа и покриваме с кърпа. Оставяме на топло докато удвои обема си. най-бързо става във фурната на 50 градуса.

След като тестото е готово, разделяме на две, за да работим с по-малки части. Върху набрашнена повърхност или хартия за печене, разточваме тестото на не много тънко. Изразяваме с форма за сладки джинджифиловите човечета и оставяме да бухнат още веднъж.


През това време загряваме мазнина, на средна сила на котлона. Не бива да е изключително гореща. Внимателно, за да не развалим формата им, с помощта на шпатула пренасяме човечетата в мазнината, като пържим по една, максимум две наведнъж в достатъчно олио, така че да плуват и да не достигат дъното на съда. 


Добър трик е да ги поставяте заедно с парчето хартия за печене в тигана, ако сте ги нарязали на малки части, така няма да рискуваме да спишнат като ги пренасяте и да развалят формата си. 

Пържим по две-три минути от всяка страна, до златисто, като гледаме да не ги бъркаме, за да получат апетитната линия по средата, която изчезва ако поничката се окъпва изцяло в олиото.


Още горещи, щом ги извадим, може да ги отцедим за кратко върху кухненска хартия, а след това овалваме в захар, в която сме сложили малко канела за допълнителен аромат. След като изстинат пълним с мармалад ( или крем ) по желание с помощта на пош  и украсяваме с шоколадов ганаш. 
Много са симпатични, нали?


За мен комбинацията с леко кисело сладко е най-добра, тъй като в рецептата вече има достатъчно сладост, но оставям на вас да прецените дали и с какво да ги напълните :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




сряда, 30 ноември 2022 г.

Дробчета по селски / Country style chicken livers

Много се разглезихме с тези рибай стекове, кенгурута, ангъси-мангъси и съвсем забравихме за уханието на току що изпържени дробчета, приготвени с мерак в някоя механа или капанче. За мен дробчетата винаги ще са символ на онази типично българска, в днешно време варварска традиция, когато зимата "жертвахме" някоя животно на село и се готвеше всичко от него. Тогава усещах и уханието на дробчета, което помня и до днес. 

Самата аз не съм любител на дреболиите и да си призная ме е яд, защото знам, че са много полени. Помня как мама и сестра ми си хапваха за вечеря, докато аз ръфам сух хляб, но така и не свикнах с тяхната текстура. За сметка на това у дома отново има любители на дробчетата, а на мен не ми пречи да ги готвя, защото да правя близките си щастливи и да ги радвам с вкусна и полезна храна е радост за мен. Днешната рецепта е за дробчета по селски, които пак направих с българско пилешко от Лудогорско пиле, защото не може българска рецепта без българско пиле. 


Необходими продукти:
Около 500 г пилешки дробчета 
1-2 средни глави лук
1 голям морков
1 голяма червена чушка
150 г гъби ( може и мариновани) 
150 мл червено вино
400 мл доматен сок
2 скилидки чесън
черен пипер/ сол
малко магданоз за поръсване
олио

Започваме като измиваме и нарязваме дробчетата на хапки. 


В тиган с малко олио на дъното запържваме дробчетата за около 5 минути от всички страни. След като са готви ги извадете и в същия тиган сложете да се запържат нарязаните на средно лук, чушка, гъби и на по-тънко моркови. Всъщност големината на зеленчуците зависи от това дали искате да ги усещате повече или по-малко по време на хапване, но като цяло морковът ще отнеме повече време да омекне, затова може да е на по-малки парченца.


След като зеленчуците са готови, прибавяме дробчетата и виното и оставяме да изври, оставяйки само аромата след себе си. Прибавяме и доматите ( може да са млени от консерва, сок или сос).


Добавяме чесъна, нарязан на по-едро и овкусяваме ястието с черен пипер и сол, оставяйки яденето да къкри тихо и сосът да се сгъсти. 


Преди поднасяне поръсваме с пресен магданоз, слагаме си винце и взимаме топъл хляб за топене във вкусния сос. 


Каквато и да си говорим зимата е тук и такива ястия ще са чудесен избор за бърза и икономична вечеря, която  да приготвите и след работа. 
Добър апетит! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...