вторник, 6 декември 2022 г.

Понички "Джинджифиловo човече"/ Gingerbread Man Donuts

 

Който отслабвал - отслабвал, откривам коледния сезон! От днес до празниците очаквайте най-забавните, вкусни и очарователни рецепти, които успях да създам, опитам и стискайте палци да успея да споделя навреме с вас. Никак не съм изчезнала, не съм и спряла да готвя, но определено късия ден ми пречи да успея да свърша всичко след работа. Сега обаче въпросът е кое от всичко да споделя първо? То не са торти, хлебчета, предложения за постни и месни ястия, ще има от всичко по много. Днес започвам с една прекрасна рецепта за супер пухкави понички с ухания на канела и мандарини, тАман кат за Коледа! Направих ги във форма на Джинджифилови човечета и макар да е малко повече врътка - заслужаваше си! 


В офиса всички им се израдваха, а за мен да споделям сготвеното от мен е не само удоволствие, но и необходимост.... Да не стана сто кила :) Споделянето на рецепти този сезон може да помогне на много повече хора с инициативата на София мел и брашната със специалния етикет, като може да качите само снимки или снимка и рецепта на сайта, като с това ще дарите съответно един или два лева на семейства в нужда  тази Коледа. 
Добри хора вече са качили рецептите си на сайта и аз ще кача моята, защото това е сезонът в който е по-добре да даваш, отколкото да получаваш. Надявам се да последвате примера ми и да надникнете ТУК.

А, сега, тъй като ме нямаше цели шест ни , няма да отлагам много, а ще премина направо към рецептата, като ВИДЕО РЕЦЕПТА може да видите вече качена ТУК, за още повече детайли за изработката!

Необходими продукти:
Около 400 г брашно София Мел Класик
2 яйца
21 г ( 1/2 кубче) жива мая 
25 г краве масло
110 мл прясно мляко
75 г захар
1 ванилии
кората на една мандарина/ портокал
щипка сол
олио за пържене
захар и канела за овалване
Още:
ганаш за рисуване
мармалад за пълнене

В купичка шупваме маята като слагаме топлото мляко, захарта и маята. Разбиваме леко яйцата ( на стайна температура). 

 

Прибавяме заедно с мекото масло към шупналата мая, заедно с една -две супени лъжици брашно, докато получим хубава, пухкава каша.
В купа слагаме две трети от брашното и правим кладенче.  Изсипваме в него маята и прибавяме ароматите и солта. 
Замесваме тесто, меко на допир, но нелепнещо. Прибавяме брашно или малко олио по ръба на съда, докато се оформи на топка. 


Поставяме в намаслена купа и покриваме с кърпа. Оставяме на топло докато удвои обема си. най-бързо става във фурната на 50 градуса.

След като тестото е готово, разделяме на две, за да работим с по-малки части. Върху набрашнена повърхност или хартия за печене, разточваме тестото на не много тънко. Изразяваме с форма за сладки джинджифиловите човечета и оставяме да бухнат още веднъж.


През това време загряваме мазнина, на средна сила на котлона. Не бива да е изключително гореща. Внимателно, за да не развалим формата им, с помощта на шпатула пренасяме човечетата в мазнината, като пържим по една, максимум две наведнъж в достатъчно олио, така че да плуват и да не достигат дъното на съда. 


Добър трик е да ги поставяте заедно с парчето хартия за печене в тигана, ако сте ги нарязали на малки части, така няма да рискуваме да спишнат като ги пренасяте и да развалят формата си. 

Пържим по две-три минути от всяка страна, до златисто, като гледаме да не ги бъркаме, за да получат апетитната линия по средата, която изчезва ако поничката се окъпва изцяло в олиото.


Още горещи, щом ги извадим, може да ги отцедим за кратко върху кухненска хартия, а след това овалваме в захар, в която сме сложили малко канела за допълнителен аромат. След като изстинат пълним с мармалад ( или крем ) по желание с помощта на пош  и украсяваме с шоколадов ганаш. 
Много са симпатични, нали?


За мен комбинацията с леко кисело сладко е най-добра, тъй като в рецептата вече има достатъчно сладост, но оставям на вас да прецените дали и с какво да ги напълните :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Страхотно! А оченцата как се правят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И тях може да нарисувате с ганаш, но може да ползвате и готови гелове за декорация. Пускат ги по празниците в Лидл за декорация на бисквити.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...