понеделник, 2 май 2022 г.

Сос Болонезе на Гордън Рамзи / Gordon Ramsay Bolognese Sauce

 

Рядко изневерявам на любимите си рецепти, но понякога любопитството и желанието да опитаме нещо ново си заслужава. Така реших да сменя соса Болонезе в последната си паста с този на Гордон Рамзи и да питам половинката дали усеща разликата. Знам, че нещо наистина му е харесало, като попадне на снимки на ястието след време и почва да ръмжи "Ммм, това беше много вкусно, трябва да го направиш пак". И все пак , като го опитах кой сос му харесва повече - моя, който е по-скоро традиционен или този на Гордън Рамзи, той каза, че и двата са хубави, хем различни, хем еднакво вкусни.

 Хубаво е да се има предвид, че рецептата е различна от класическата и именно това я прави приятна  и разнообразяваща. Аз вярвам, че всеки кулинар има право да дава свой прочит на ястията и именно за това, това е написано и така името й. Светът би бил прекален скучно място, ако не можехме да експериментираме, нали? 

И тази рецепта може да видите като ВИДЕО рецепта в моя Инстаграм акаунт ТУК. След време ще се постарая да я добавя и в самия пост, а засега ще ви я опиша подробно стъпка по стъпка.

Необходими продукти:

300 г кайма
60 мл червено вино
1 глава лук 
1 среден морков 
2 скилидки чесън 
1 с.л. сушен риган 
400 млени домати
 1 с л. сос Уорчестър ( по желание )
90 мл прясно мляко
сол и черен пипер
спагети
пармезан


Рендосваме морковите и лука така, че да са фини. Загряваме зехтин и ги запържваме в него на средна температура, тъй като искаме само да омекнат, но не и да хващат захар.

Овкусяваме със сол, пипер и добавяме пресования или нарязан на ситно чесън. След това и сухия риган.


 Щом усетим аромата му във въздуха, прбавяме и каймата и запържваме докато се раздроби на малки сочни парченца. Правим кладенче в средата и прибавяме виното, най-добре мерло и разбъркваме.

      













Оставяме го да поеме в месото и да го овкуси, и щом се изпари напълно добавяме доматите.

                

Тук е моментът да овкусим и със сос Уорчестър. Аз винаги имам у дома, но и да го пропуснете пак ще усетите вкуса на тази чудесна рецепта. Оставяме соса да покъкри 5-6 минути и да се хомогенизира, а към края прибавяме и млякото, което ще му даде тази по-кремообразна текстура и богат вкус. 

През това време сваряваме и спагетите.

Накрая прибавяме към соса и гавотите спагети и ги овалваме в него, така че да се облекат от всички страни в тази вкусотия. 


Сервираме с рендосан пармезан за най-добър вкус. 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


петък, 22 април 2022 г.

Козунак на конци ВИДЕО рецепта / Bulgarian Easter Bread VIDEO Recipe

 

Какво може да се каже за козунака, което не е казано досега? Особено по Великден, когато  изникват навсякъде като древно, родово проклятие в устата на гледарица от телевизията. Да, ама друго си е да видиш рецептата и да се убедиш, че всъщност не е никак трудно да си приготвиш и сам, без месене сто часа, удряне по масата и вдигане на температура от сауна в стаята. Не е сложно, не е и нужно тестото да е супер меко и лепкаво, за да поучите пухкав, а не сух, козунак.

Този път няма да се впускам в много обяснения, защото вярвам, че ВИДЕОТО, което съм качила, казва всичко там. Към описанието съм сложила и списъка с основни продукти, като дозата е за едни по-малък козунак, като продълговатия, който виждате на снимките тук. За кръглия използвах още една, този път двойна доза, и съм го пекла тава с размери 25 см диаметър. 

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК 

Ако нямате Инстаграм, ще се постарaя да кача рецептата и тук в следващите дни, но засега ето и написано най-важното. ( Виж рецептата за Гръцки козунак ТУК

Необходими продукти:
Около 500 г брашно за козунак София мел
200 мл прясно мляко
7 г суха мая
10 мл ром
10 мл бадемов ликьор
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г фина захар
2 с.л. подсладител
Кората на един лимон
1-2 ванилии

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.

Готовото тесто слагаме в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и оставаме на топло да втаса, или пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.         

След като тестото втаса го разделяме на две части при двойната доза, за големия козунак, чиято плетка е шест фитили и показвам във видеото как става, 

а когато правя само тази доза от 500 г правя такъв козунак, като често си измислям аз някаква шантава плетка и ме питата каква е - не мога да ви кажа :) измислям я на момента.


Оставяме козунаците да втасат на топло и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус :)  печем на 180 градуса.


Напоследък оставям козунаците без плънка или поне да не е много, тъй като прекъсва конците и става по-тежко тестото. У дома пък харесват така и така усещането за пухкава кифла, която се тегли на конци и се хапва после с други вкусотии, и видях, че колкото по-чиста е козунака, толкова повече се яде :)  


Опитайте рецептата и се убедете колко е лесно :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



неделя, 17 април 2022 г.

Пролетен ориз със спанак /Easy Spinach Spring Rice Recipe

 

Пъстър ориза за цветен празник! Днес е Цветница и празнуваме цветните имена, пък било то хората да са тихи като тревата, нежни като роза или пълно дърво. Пак имат повод да почерпят и хич да не се измъкват. С годините човек все повече осъзнава, че празниците във всяка култура ги има с причина и тя е да се радваме на нещата, които ни заобикалят, тъй като големите беди не могат да се избегнат така и така, ако са написани да се случат. 

Щастието е въпрос на избор обаче, затова и да ва навън, и да не ни е до празници винаги, да честваме живота, близките и любовта винаги ще бъде по-добрият избор, който може да направите. Аз пък чествам също така мама и баба днес и знам с какво ще ги зарадвам най-много! С един лек, с вкус на пролет ориз, който мога да хапват по време на постите до Великден.

Остана само седмица, но и тя е тази, която е най-добре да спрем месото, дори и да не сме изкарали целия пост. Оризът е едно от най-любимото ми седмично ястие, защото е вкусен всеки ден, мога да го приготвя в неделя и да раздам и на мама и на баба, та да си имат. Днешното оризче крие малки съкровища от шарени зеленчуци, а в основата си има и любимия полезен спанак, който колкото по-рано се научи човек да яде, толкова по-добре. И този път избрах Ориз Екстра на Крина за тази рецепта, както правя за повечето традиционни българския рецепти. Натиснете Тук ,за да научите защо да го предпочитам.

Смятам, че този ориз ще се хареса много и не децата, които в повечето случай не обичат много месо, но виж грахче, царевчика и оризче, са идеални за тяхната уста. Този ориз е и чудесна гарнитура към агнешко обаче, ако не сте почитател на дроб сармата. ( Ако искате да видите моята ХИТ РЕЦЕПТА за ФАЛШИВА ДРОБ САРМА без дреболии може да натиснете ТУК

И така, ето и рецептата:
200 г ориз Екстра на Крина
200 г зеленчуци микс ( моркови, чушки ,грах, царевица) 
100-200 г спанак
1 глава лук
2 скилидки чесън
вода
олио 
сол / черен пипер
чери домати по желание
стрък копър

Слушайте сега колко съм хахва вече. Купих си пресен спанак и като се прибрах и почнах да разтребвам нещата по хладилника и бре, тоз спанак го няма. Обърнах всичко, заедно с кофата за боклук, викам си да не съм го изхвърлила нещо, но и до ден днешен не знам къде отиде този спанак. Добре, че имам винаги замразен във фризера. 
Сложете спанак на вкус, ако не сте му свикнали още, сложете само 100 г, но определено може и още. Знаете, че е полезен, затова не го пестете. Изберете си и пъстри зеленчуци по желание, за да има повече цвят в ястието. Започваме като нарязваме на ситно ( на ръка или в чопър) лука и чесъна.

    

Запържваме ги в загрято олио на тигана, докато омекнат и пуснат аромата си.


Прибавяме и зеленчуците, а щом ги хване мазнината от всички страни, прибавяме и 


нарязания спанак, малко сол, черен пипер и измития до бистра вода ориз. 

     

Запържваме за още 1-2 минути и 


прехвърляме ориза в подходящ съд, като доливаме вода, като за най-добър резултат винаги спазвайте указанието на пакета. Този ориз се приготвя в съотношение 1:2
Аз добавих само няколко чери домати за цвят :) 


Пъхаме да се пече във фурната за около 30 минути на 180 градуса. 


Ех, че вкусотия се получава. И без глутен!


За мен подправката, която най-отива на ориза е черния пипер и не слагам друго освен сол, но вие винаги може да си го приготвите на вкус и цяла седмица да се раздавате на вкусно и питателно, постно, пролетно ястие.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...