Моя човек не яде риба. Малко като Рон Суонсън е, не мисли, че е възможно да се наядеш с риба, а и рецептите, които беше опитвал не му бяха сред любимите. Да не говорим, че чуеше ли за пържена риба, освен ако не е цаца с промишлено количество бира, му напомняше за дебела яйчена планировка и получаваше тикове от ужас. Колко хора са прояли рибка покрай мен и именно заради тази супер простичка рецепта, която според мен е най-вкусната. Мама я прави така и аз като нейн горд наследник я правя по абсолютно съшия начин. Забравете за специални брашна, за подправки, за маринати и такива чудесии. Олио, брашно, сол и прясна, речна риба е всичко, което ви трябва.
Пържете я в добре загрята мазнина докато опашката й стане хрупкава като чипс и сложете само сол и черен пипер. Вкусната риба няма нужда от много подправки, повярвайте ми. Може би само прясно изстискано лимонче ....и ето ви перфектната седмична вечеря.
Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
брашно
олио
сол и черен пипер
лимон по желание
Гарнитура:
Зелена салата
Измиваме пъстървата и я почистваме от вътрешностите, ако е необходимо. След като е добре измита ( е, все пак няма нужда от сапун), я осоляваме добре от всички страни отвън и отвътре и слагаме черен пипер, който според мен прави всичко различно. Ако рибата е по-голяма, я разрязваме на две, за да ни се побере в тигана пък и става една идея по-бързо.
Някои хора махат главата, но аз не го правя. Смятам, че рибката става по-вкусна така, макар да не се яде. Същото и с опашката, която според мен пък е най-вкусната част - хрупкава като чипс. Овалваме добре рибата в брашно от всички страни и я изтупваме от излишното брашно. Оставяме я настрана за няколко минути, за да може браното да полепне добре, докато мазнината в тигана загрява.
След това слагаме рибката в тигана и пържим до златисто кафяво, а след това обръщаме.
Докато рибката се пържи си правим една сносна купа салата от маруля, репички, краставица и варени яйчица.
Готовата риба изваждаме в чиния с малко кухненска хартия на дъното, за а поеме мазнината.
Сервираме рибката със салатка и прясно изстискан лимонов сок. Безумно вкусно е!
Едва ли има нужда да пускам отделно рецепта за салатката, но ако искате, само ми напишете в коментар и ще го направя :)
Тази вечеря е една от най-лесните, бързи и полезни, които може да си приготвяте често. Винаги може да замените пърженето с печене на фурна за още по-диетичен вариант.
Пъстървата е много чиста, лека и "несмрадлива" риба, която се почиства с лекота от костите и с тази рецепта може да започнете да консумирате по-често рибка у дома...или поне аз така направих :)
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!