понеделник, 28 март 2022 г.

Лесна и вкусна пържена пъстърва / Pan-Fried Trout Recipe


Моя човек не яде риба. Малко като Рон Суонсън е, не мисли, че е възможно да се наядеш с риба, а и рецептите, които беше опитвал не му бяха сред любимите.                                             Да не говорим, че чуеше ли за пържена риба, освен ако не е цаца с промишлено количество бира, му напомняше за дебела яйчена планировка и получаваше тикове от ужас.                                                                                                                                Колко хора са прояли рибка покрай мен и именно заради тази супер простичка рецепта, която според мен е най-вкусната. Мама я прави така и аз като нейн горд наследник я правя по абсолютно съшия начин.                                                                  Забравете за специални брашна, за подправки, за маринати и такива чудесии. Олио, брашно, сол и прясна, речна риба е всичко, което ви трябва. 
 

Пържете я в добре загрята мазнина докато опашката й стане хрупкава като чипс и сложете само сол и черен пипер. Вкусната риба няма нужда от много подправки, повярвайте ми. Може би само прясно изстискано лимонче ....и ето ви перфектната седмична вечеря.


Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
брашно
олио 
сол и черен пипер

лимон по желание

Гарнитура:
Зелена салата


Измиваме пъстървата и я почистваме от вътрешностите, ако е необходимо. След като е добре измита ( е, все пак няма нужда от сапун), я осоляваме добре от всички страни отвън и отвътре и слагаме черен пипер, който според мен прави всичко различно. Ако рибата е по-голяма, я разрязваме на две, за да ни се побере в тигана пък и става една идея по-бързо. 

Някои хора махат главата, но аз не го правя. Смятам, че рибката става по-вкусна така, макар да не се яде. Същото и с опашката, която според мен пък е най-вкусната част - хрупкава като чипс. Овалваме добре рибата в брашно от всички страни и я изтупваме от излишното брашно. Оставяме я настрана за няколко минути, за да може браното да полепне добре, докато мазнината в тигана загрява. 


След това слагаме рибката в тигана и пържим до златисто кафяво, а след това обръщаме.


Докато рибката се пържи си правим една сносна купа салата от маруля, репички, краставица и варени яйчица.


Готовата риба изваждаме в чиния с малко кухненска хартия на дъното, за а поеме мазнината. 


Сервираме рибката със салатка и прясно изстискан лимонов сок. Безумно вкусно е!


Едва ли има нужда да пускам отделно рецепта за салатката, но ако искате, само ми напишете в коментар и ще го направя  :) 


Тази вечеря е една от най-лесните, бързи и полезни, които може да си приготвяте често. Винаги може да замените пърженето с печене на фурна за още по-диетичен вариант.  
Пъстървата е много чиста, лека и "несмрадлива" риба, която се почиства с лекота от костите и с тази рецепта може да започнете да консумирате по-често рибка у дома...или поне аз така направих :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате 
- споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





четвъртък, 24 март 2022 г.

Фалшива вита баница със сирене и кашкавал /Fake rolled banitsa with cheese

 

Една любима рецепта ви представям днес защото е по-мързелива от създателя на японското знаме и аз уважавам това. Времето за готвене става все по-кът, като продуктите в магазините и такива икономични рецепти, които може да похапнем на крак по всяко време са точно това, от което имаме нужда. Е, вярно не е диетична, но предвид ставащото по света, малко излишни мазнинки няма да са ни излишни за в бъдеще!

  И така, у дома зауха на топъл хляб, ама не е баница, а фалшива такава. На практика са си милинки, но се идентифицират като баница и е желателно да уважим решенето им да я наричаме така. Та, тази вкусотия се прави от едно бързо тестенце, и оформено като баничка без никакво точене и навиване. Убедена съм, че ще ви хареса, като направих и ВИДЕО за целта, което в момента може да видите в Инстаграма ми, а после ще го кача и тук. 

Но да не се бавим повече, ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 пак суха мая (7г)
1 яйце
100 мл олио
250 мл затоплено прясно мляко
1 ч.л. захар
1 с,л. сол

Още:
150 г сирене
100 г кашкавал
1 жълтък + вода
олио


Затопляме леко млякото, пресяваме брашното и си приготвяме всички продукти за тестото. От тях слагаме две трети от брашното в купа и правим кладенче. Прибавяме захарта и маята, хладкото прясно мляко, яйцето и олиото. Замесваме тесто, като прибавяме от останалото ни брашно и сол, докато получим меко, почти нелепнещо тесто. Слагаме го да втаса за около час на топло, покрито с кърпа.


Когато тестото е готово, намазваме ръцете си с олио и го разстиламе в тавичка. С ръце оформяне улеи в тестото под формата на концентрични кръгове и намазваме цялото тесто с размит с вода жълтък.
В същите улеи разпределяме от рендосания кашкавал и сирене.


Оставяме тестото на топло още 10 минути и пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.


Такъв аромат не може да се опише, трябва да го усетите сами. 


"Баничката" е нечовешки вкусна и определено ще захвърли всичките ви диети на вятъра, но пък ви обещавам, поне за миг няма да ви пука и ще си спомните защо животът е толкова хубаво нещо! Нямаме ли всички нужда от това?!


Милинки, попарник, тутманик, баница - каквото искате му казвайте, но "Чудно" ще е най-често срещаното име :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





понеделник, 21 март 2022 г.

Шведски сладки с марципан Прахосмукачки / Dammsugare—Swedish vacuum cleaners sweets

 


Ако сте ходили в ИКЕА наскоро, сигурно сте попадали на тези вкусни шведски сладки.  Често някой търси и рецепта за тях и аз реших да се притека на помощ. Според мен те са идеалните пролетни сладки, не само защото са в красив зелен цвят, но и някак си, си представям как ги похапваме с кафето и под уханието на пролетни цветя. 


Тези сладки имат много шантаво име - прахосмукачки, което идва най-вероятно от формата им на старовремска прахосмукачка. Явно не само леля от Пловдив, но и голяма част от шведите са имали именно такава и ги е вдъхновило да направят нещо апетитно от нещо съвсем не такова. Но все пак, печелившите сме ние, защото налице са тези невероятни вкусотии. Истината обаче е, че има и друга теория от къде идва името и това е, че сладките могат да се направят от де що имате у дома, стар хляб, сладкиши, кекс, бисквити и т.н Точно като нашите "Скалички".  Тоест, самите сладки служат като "прахосмукачка", която ни изчиства старите залежали десерти и продукти. Хитро, нали?


Характерно за тях са облицовката от зелен ( понякога и друг цвят) марципан и уханието на арак. Напитка наподобяваща узо или мастика, тоест с дъх на анасон. Ако не ви допада, не я добавяйте, но аз съм длъжна да ви кажа кое какво е, като лично съм си вдигнала "кубето" да ида до Швеция и да изям де що има "прахосмукачки" като някоя прахосмукачка. Проучих въпроса и сега ще ви кажа как може да си ги направите и сами още днес, защото се правят за 20 минути.


Необходими продукти: 
150 г млени бисквити, стар кекс и др
125 г масло
3 с.л. пудра захар
3 с.л. тъмно какао
1 ч.л. арак/ мастика, узо*
1 ч.л. ванилия
250 г марципан 
зелена хранителна боя
За глазурата:
80 г тъмен шоколад
50 г масло

*по желание


В купа смесваме намачкания стар кекс, млени бисквити, аз слагам понякога и ядки. Прибавяме ароматите, какаото и захарта, а накрая и разтопеното масло. 


Месим до получаването на плътна какаова маса, която разделяме на две и оформяме на фитил ето така:

     
Разделяме на части около 7 см големина ето така и прибираме в хладилника да стегнат, тъй като така ще ни е по-лесно да ги облечем в марципан.


Разточваме марципана, аз го правя върху царевично нишесте или пудра захар, за да не залепва. "Обличаме" всяко едно от парчетата в марципан и притискаме краищата, докато залепнат, добре. 

   
Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме маслото. Топваме всяка сладка от двете страни и редим върху хартия за печене или фолио, за да е по-лесно да ги отлепим щом шоколада стегне. 


Съхраняваме ги на стайна температура, на по-хладно, но за да бъдат мекички отвътре. 


Уханието на бадеми от марципана напомня за традиционната шведска 
кухня и за това, че точно такива неща хапват и 
онези грамадни, снажни, секси, дългокоси, коремно-плочести скандинавци, и се убеждаваме, че е ей от такава храна...та и ние да похапнем, белким захване :)

  



Дано съм ви зарадвала с тази рецепта, с която поставям началото на пролетните рецепти, с които ще ви затрупам :) Вие не забравяйте да ми пишете мнения, отзиви и пращате снимки по рецепти от блога.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...