петък, 11 март 2022 г.

Бутер закуска - Люска/ Hot Dogs in Puff Pastry breakfast

 

Рядко готвя с колбас, но ако го направя, пак е безумно вкусно ви казвам. Не мога да си кривя душата, че понякога ми се хапва хотдог, и макар аз да ги избягвам, половинката хич не се и старае. Ако му направят рентген ще открият дюнерджийница и цяло меню закуски с айран. Нищо не му се отразява на осанката, което е толкова дразнещо, че понякога ми се иска да го натровя с арсен, но се сещам, че не съм жена от 19-ти век и прогонвам тази зла мисъл от главата си, както ми се иска да направя с ниските температури този март. Какво е това чудо, какво е това нещо???! 

Да не сте и помислили да се гологъзите навън, само защото сте видели слънце и вече много ви се излиза. И аз направих тази грешка и да ви кажа, сега се опитвам да се сгрея и отвътре и отвън цяла седмица. Отвън с три ката дрехи, а отвътре с една страхотна закуска, която половинката нарича "най-вкусното с кренвирши" и аз тук съм съгласна.

Напомня на благоевградските закуски "Джумайки", които хапвахме в училище, но пък е и като пица, а също и хот-дог. Като цяло може да я направите различна плънка, но ако решите да ми се доверите с тази, няма да съжалявате. Спорът у дома е само дали да е с пресни или кисели краставички, като традиционалистите си наблягат на киселите, но пък повечето харесват пресните, стои по-свежо и аз самата смятам така. Тъй като е края на седмицата и много ме мързи вече, няма да ви пиша за да ви убедя, че трябва да го опитате. До края на рецептата ще го знаете сами :) 

Вижте колко лесно се прави:
Необходими продукти:
400 г бутер тесто
4 бр. кренвирши
150 г кашкавал
1 зелен чушка
1/2 краставица ( кисели или пресни) 
1/ 2 глава стар лук
3-4 с.л. доматен сос
2-3 с.л. горчица
чубрица
1 яйце

Започваме като разточваме леко бутер тестото, така че да може да събере плънката,


 като предварително си нарязваме лука на ситно, а кръстачката и чушката - на шайби. 

           

В средата на тестото слагаме от доматения сос и поръсваме с чубрица. 


След това слагаме чушката и лука, отстрани намазваме с горичицата ето така: 

     

Слагаме кренвиршите един до друг в средата на два пръста разстояние от горния и долния край,а отгоре нареждаме краставичките и още малко лук, ако искаме.


Нарязваме подаващото се тесто отстрани на ленти с ширина около сантиметър  по диагонал и почваме да го завиваме ту от едната, ту от другата страна, така че да се сплете на рибена кост отгоре ето така:

Намазваме с разбито с малко вода яйце и пъхаме да се пече на 200 градуса за около20 минути.

Малко преди да стане готова, поръсваме с рендосан кашкавал и допичаме още 5 минути докато се "позлати" с коричка. 


Такава вкусотия става, че нямам думи. Понякога го правя от вечерта и "спи" в хладилника, а в съботната сутрин докато се излежаваме, само отивам да го пъхна да се запече и е идеално за закуска. 


Друга промяна е, че понякога слагам кашкавал и отвътре, но този път нямах много и сложих само отгоре.

Снимах рецептата и като видео и тези дни ще го кача и него в Инстаграма, така че не забравяйте да ме следите и там.


Тази закуска ще ви върне в едно по-скромно, но по-мирно и щастливо време и съм сигурна, че ще ви сгрее в този студен месец. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


понеделник, 7 март 2022 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки / Blueberry Cheesecake Icebox Cake

 

По случай Осми март реших да ви изненадам с нещо леко, ефирно, нежно, вкусно и на всичкото отгоре лесно за приготвяне, защото съм наясно колко малко свободно време имаме в ежедневието си. Искам да поздравя и всяка една от вас, която всеки ден се бори да бъде най-добрата версия на себе си, въпреки всички предразсъдъци, изисквания и ограничения, които срещаме по пътя си. 

Да бъдеш феминист означава да си реалист! Означава социално, правно и икономическо равноправие.  Нито повече, нито по-малко. И от двата пола има хора с физически възможности да вдигнат нещо изключително тежко и такива, които не могат. Има такива, които могат да воюват, и такива, които не могат, имат такива, които са по-добри в работата си от други, по-смели, по-сигурни, по-умни, но да си жена в който и да  е било момент от историята на човечеството продължава да бъде по-тежката задача. И това заслужава признание. 

Наша задача е, особено на жените от по-развитите държави, получили достъп до образование, права и автономност на решенията ни да се подкрепяме и да помагаме на всички тези, които не са имали или нямат този късмет.

Доста често чувам, че всяка жена може да си тръгне от лошата ситуация в която се намира, но всъщност по-бързо й се дава "определение" на лоша, лека, нестабилна, слаба, незнаеща какво иска, в какво се забъркала,  глупава, сама си е виновна, отколкото да й се предлага помощ, за да го направи. 

Все още в различни прослойки диктуват други закони, паралелно с тези на държава, които определят ценността на жената, извън нейната собствена представа за това, като тя е лишена дори от идеята, че е възможно да има такава. 

За някои от нас, това е нечовешко, но истината е, че така са по-голямата част от жените по-света, от страните с по-гъсто, бедно население, без достъп до образование, здравеопазване и най-вече осъзнатост за другите възможности пред личността им.

Иска ми се да кажа още толкова много неща по темата, но дори когато пиша, изтривам за да не засегна някоя по-обширна тема, а целта ми е да покажа, че въпреки всичко това, ние сме силни, повече отколкото дори самите ние предполагаме. 
Ние можем да помагаме една на друга, а с това ще се засили и нашето влияние и равноправие в обществото.

 Така наречената известна "мъжка солидарност" може да се превърне в обикновена човешка солидарност и да обхване не само жените на които симпатизираме и ни вдъхновяват, но и тези, които не одобряваме или смятаме за недостойни. Всеки човек заслужава достоен живот и ако помагаме на едни в една тежка ситуация, не забравяйте, че има жени, които са израснали в такава и живеят в нея цял живот, изкривявайки представата за самите тях и пречейки им да развият критично мислене. Нека си напомняме една на друга за този труден и дълъг път, който жените са извървяли за да стигнат до тук, нека честваме успехите една на друга и нека бъдем солидарни с всички около нас, чийто живот е все още твърде труден.
 

Може би някои няма да прочетат този текст, защото е дълъг, но знам, че някои ще се радват, че са го почели. Аз пък ще съм доволна, че съм го написала, защото не само рецептите, но и част от мен ще остане завинаги в блога и се надявам да достига винаги до хората, които имат нужда от нея.

А, сега нека от горчивата истина отидем към сладката страна на живота, за която всички живеем - удоволствието от вкусната храна и най-вече негово величество ДЕСЕРТЪТ:

Необходими продукти:

400 г обикновени бисквити
400 г сладко от боровинки
600 г заквасена сметана
200 мл прясно мляко
350 гр маскарпоне
7-8 броя големи целувки

Това е една супер бърза торта, която няма да може да спрете да ядете, или поне аз съм така. Приготвяме си подходящ съд и почваме да редим бисквитките, като преди това ги топваме за малко топлото прясно мляко. 


През това време разбиваме маскарпонето  и заквасената сметана на крем, като ако искате да добавите още повече вкус, може да добавите едно пакетче крем без варене с вкус на ванилия. Аз правя крема винаги на око, като не му добавям захар, защото ще слагаме сладко. 


Намазваме пласт от крем върху първия пласт бисквити, и отгоре разпределям част от сладкото.


Натрошваме част от целувките и повтаряме с още един пласт и така докрай. 


Прибираме в хладилника да стегне за една нощ най-добре, а на следващия ден се наслаждаваме на тази красота! 


Сервираме тортата на топки с лъжица за сладолед, като загребваме от всички пластове. 


Такава нежност не може да си представите, че може да се усети с небцето. Кремообразност, аромат и богат вкус с всяка лъжичка. Може да обогатите рецептата с ядки или някакъв ликьор, но аз смятам, че така е най-вкусна. Без излишни елементи. Kато всяка класна дама, понякога по-малкото е повече.
Пожелавам на всяка от вас един незабравимо красив празник, не забравяйте да похвалите и честитите на приятелките, познатите си и семейството си, а ако искате да ми изпатите снимки, рецепти, въпроси или идеи за рецепти, може да се свържете с мен на всеки един от описаните канали :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята и ФЕЙСБУК страницата на блога тук ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


понеделник, 28 февруари 2022 г.

Етимек сладкиш / EtiMek bread pudding recipe / Etimek Tatlısı Tarifi

 

Толкова заредена се върнах от посещението си в Атина, че нямам думи. Макар да беше служебна визита и да бях с колегите си през цялото време, както и на работа в част от дните, не мога да скрия колко вдъхновяващо е да посетиш нов град и да се потопиш в чуждата култура, особено ако тя включва много вкусна храна и слънце. 

Бях в Атина в края на февруари, но вече усетих пролетта. Разхождайки се през тесните и китни варосани улички, с малки приказни къщички с цветни капаци на прозорците усещах уханието на разцъфналите дръвчета, а с това и на настъпващата пролет. Биенето на камбаните отмерваше всеки час прекаран из тази красота и си доказвах за пореден път, че човек е човек, когато е на път. 


След като обиколих магазинчетата си накупих разни вкусотийки, които ще ми помогнат да приготвя още по-големи вкусотийки като подправка за сувлаки, ликьор от шам фъстък и разбра се задължителната за гръцките козунаци мастикс смола, от който идва техния аромат. ( Вижте още една слънчева рецепта ТУК

Хапнах най-вкусните панирани каламари на света и не говоря за онези замразени кръгчета, а истински мини калмарчета, цели, на една хапка колкото мидичка. Няма такава наслада. 

Ще се постарая да споделя с вас повече за всичките тези преживявания в Инстаграм, където знаете, че ви показвам повече снимки и клипчета, ако ви се иска да надникнете. И тъй като не бях у дома и нямах време да готвя, реших днес да ви изненадам с един сиропиран сладкиш, който си чака в чернови от много дълго време. 
Чака си по-топлото време, по-слънчевото време и любителите на сладкото. Тази рецепта  е толкова лесна и да си призная, ми е една от любимите. Обожавам охладени сиропирани десерти, а още повече такива без печене. Името му е от наименованието на сухарите, които може да намерите в магазините, но като цяло може да го приготвите и с друг вид сухари. 

Eто и рецептата: 
Необходими продукти:
11-12 р. сухара Етимек
За сиропа:
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч.вода
За крема:*
600 мл прясно мляко 
1 пак. пудинг крем Брюле
100 г захар
2 домашни яйца
100 г масло
За отгоре:
200 мл сметана за разбиване сладка
шам фъстък за украса

*идея за втори вид крем в описанието по-долу

Според мен това е един от най-лесните сладкиши, които може да направите. Аз ползвам готовите сухари в червена опакова, купувам ги от Кауфланд, но ги има навсякъде.  Избираме подходящ съд и ги редим в него. През това време започваме с приготвянето на сиропа и крема.

За сиропа слагаме захарта да се карамелизира до кехлибарен цвят и след това добавяме водата, оставяйки на тих огън да се разтвори карамела до получаването на карамелен сироп.

    

На съседния котлон приготвяме крема, като аз правя един от двата вида: мързеливия, който съм описала с помощта на някой пудинг крем Брюле, който обогатявам с яйца и масло. За целта слагаме 2/3 от млякото на котлона да заври със захарта, а през това време в купа разбиваме пудинга, с яйцата и остатъка от млякото. Когато млякото тръгне да завира, добавям тази смес и разбъркваме докато се сгъсти. 



Когато кремът е готов, дърпаме от огъня и прибавяме маслото.
Ако искате да направите крем за същия десерт, но без готов пудинг, може да направите следния от 700 мл прясно мляко, 100 г захар, 6 с.л.брашно,2 с.л. царевично нишесте и 1 с.л. масло и 1 ванилия.
Приготвя се по същия начин.


Когато кремът и сиропът са готови, заливаме сухарите с карамеления сироп.


Отгоре разпределяме от крема и изравняваме. Оставаме крема да изстине напълно, преди да го приберем в хладилника поне за час. 

    

След това разбиваме сладкарска сметана на сняг и разпределям върху изстудения сладкиш и украсяваме  с малко шам фъстък.

     

Разрязваме на парчета ..


и сервираме!


Толкова е лесно :) 


Парчетата са стабилни, но всъщност


са нежни и супер сочни, така че може да ги ядете и с лъжичка.


Обещавам ви, че ще ви хареса и ще си оближете пръстите, лъжичките и чинийките. Ако го направите, не пропускайте да ми изпратите снимки :) Знаете, че вашите снимки, са моята гордост, за които ви благодаря :) Сега, след като се заредих с малко слънце, ще се постарая да "предам нататък" и това местенце да остане малкото неутрално от всякакви наболели теми, за да може да се разсейвате и да ви е винаги хубаво тук. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...