вторник, 22 февруари 2022 г.

Най-лесната и бърза палачинкова торта "Фурия" / Easy and Quick No Bake Crepe Cake


Човек е човек, когато е на път и човек не е човек, ако е майстор! Точно така! Три дузина майстори се изредиха у дома да ме лъжат, че ще дойдат, така че аз по-излъгана не съм се чувствала в живота си, а винаги съм гласувала на избори. Считайте за какво става въпрос. Цялото жилище е с краката нагоре, кухнята е склад и всичко това само от сменяването на една дограма. Всеки ден след работа, освен готвене, пазаруване и обичайните домашни дейности имаме още шкурене, боядисване, силкиконизиране ( това аз си го измислих) и разбира се безкрайно и безпрецедентно чистене. И като си помисля, че все още съм в търсене на майстор за банята, от сега ми идва да пийна един валерианaлгинконяк.


Ако се чудите защо ви го разказвам това, първо, нека се знае защо не съм постоянно на линия напоследък, второ, защо се наложи да се разровя с архива си и да изнамеря някоя подходяща рецепта за случаи като тези. Когато нямаме време, нямаме дори печка, нямаме сили, или искаме да направим нещо бързо, вкусно, ефектно и най-вече леко. Сетих се, че така и не съм пускала тази рецепта, защото навремето мислех, че снимките са твърде ужасни, но сега, както видях къде по-големи страхотии в живота, все пак и аз гледах "Ергенът" реших, че не са никак нескопосани. 


Рецептата е супер бърза  и ще ви я напиша първо в най-лесния вариант, а след това в описанието ще ви покажа и как може да я обогатите и направите по друг начин. Ето какво ви трябва:

Необходими продукти:
14 бр палачинки
течен шоколад Нутела
2 бр. крем за торта с вкус на сметана с варене
1 литър мляко
1 пак желатин 
100 г масло
захар спрямо крема и вкуса ви
1 ванилия

За заливката:
шоколадов и бял ганаш 
запечени филирани бадеми

У дома сме големи почитатели на палачинките и си правим почти всяка неделя. Затова и имам толкова палачинкови торти, но докато другите са по-трудоемки за повечето хора, заради реденето им, така че, тук ще видите, че е детска игра. Използвайте готови палачинки или си пригответе такива по моя рецепта от блога, например тази( натисни тук) .  

Намажете ги с Нутела или друг течен шоколад, а може и сладко разбира се :) и наредете на охлюв на дъното на форма за торта с размери около 22 см. 


Пригответе пудингите спрямо описанието на пакетчето, като аз слагам два броя за един литър мляко. Може да ползвате шоколадов или сметанов, но според мен със сметаната има много хубав контраст и палачинките изпъкват повече. Ползвала съм различни кремчета, нося си от страните, които посещавам, но ако искате да си приготвите домашен крем, ви съветвам да опитате този( натисни тук) .
Когато кремът е още горещ, добавете към него набъбналия в студена вода желатин, сложете маслото и ванилията. 


Сложете част от крема върху палачинките, така че почти да ги покрие и наредете още един пласт палачинки. При мен отидоха около 14 броя. завършете с още крем и оставете да изстине напълно. Когато стегне, ще може да украсите със заливка от бял или шоколадов ганаш и малко ядки, в случая- печени филирани бадеми.


Сами виждате колко много поле за експериментиране предоставя тази тортичка и не, няма блат или основа отдолу. Това не пречи да режете хубави и стабилни парчета.


Тази торта е идеална за любителите на крем-тортите, на охладените десерти и разбира се бързите и лесни рецепти. В петък пък ще ви изненадам с нещо соленко, идеално за наближаващите пости, пролет и апетит за по-пъстро време. 
Стискайте ми палци с ремонта, изпратете ми човек, който да ми ремонтира банята и се молете за мен на Света Гуадалупе да не губя духа си, както за сега съня си.
Обичам ви и ви харесвам :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





сряда, 16 февруари 2022 г.

Кифлички "Подкови" за Тодоровден / Horseshoe bread rolls recipe

 

Тази година сякаш празниците започват по-рано, не мислите ли? Не знам защо, но имам чувството, че хората нямат търпение да дойде всеки от тях и най-вече топлото време. Сигурна съм, че видях първите мартеници в магазина още в края на януари, но ето, че вече са навсякъде и съм още по-сигурна, че всички жадуваме за песента на птиците, уханието на разцъфналите дръвчета и най-вече възможността да седим на пейка и да "събираме" слънце. 

Едно от любимите ми местенца за това е старата част на Благоевград, в квартал Вароша, близо до централата църква. Има нещо успокояващо да гледаш към старите къщи, калдъръмени улички и тишината, която "се чува" там.  Точно там, в една от онези къщи като малка ходих на кръжок по Литература, като много деца на моята възраст. Там учихме много за българските традиции, пишехме скоропоговорки и превеждахме стари диалектни приказки, които бяха записани от разказите на бабите по селата. Още тогава се влюбих в мистиката на нашите езически традиции и това и до ден днешен остана едно от любимите ми неща в нашата култура. 

Там научих и повече за традициите на Тодоровден ( за които няма да ви пиша сега), и макар във фамилията ми никога да не е имало Тодор, винаги ме е привличало идеята за всички обреди свързани с конете и дори винаги съм се радвала като си намеря подкова.  Затова и за този Тодоровден искам да ви поканя да подарите или да си направите ето тези вкусни подкови, които ще се харесат на всички. Може да ги направите със сладка или солена плънка, но едно е сигурно, ще зарадват всеки., било то именик или не. 


Необходими продукти:
400 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 пак суха мая ( 7г) или половин кубче жива
200 г краве сирене
1 жълтък


Брашното се пресява и  две трети от него се слагат в купя. Прави се кладенче в средата и се добавя  затопленото мляко, маята и захарта. Разбърква се все всичко на ръка, като постепенно се прибавят и яйцата едно по едно и малко по малко от олиото. Редувайки след това, брашното със солта, и олиото, замесваме меко тесто.  Месим, докато се формира на топка, която се отделя от стените на съда.

Прехвърляме върху плота и разделям тестото на четири  части, а всяка от тях на още четири, получавайки 16 парчета. Оформяме ги на топче като питка и поставяме върху хартия за печене. Намазваме  с малко олио отгоре и покриваме със стреч фолио. Поставяме така оформените питки във фурната на 50 градуса да втасат.

 
След като удвоят обема си, за колко 20 минути, взимаме всяко топче и разточваме на овал с дължина около 20-25 . В  долния край поставяме малко натрошено сирене, а в горния правим прорези по тестото на около сантиметър един от друг, за да получим шарка при навиването на кифличката. Завиваме първо от към сиреното, притискайки леко тестото  за да залепне а, след това навиваме на руло.

        

Свиваме рулото на две, за да ни се образува подкова. Редим кифличките отново в тавата и оставяме отново да втасат за около 20 минути.


 След това загряваме фурната на 180 градуса с обдухване и пъхаме кифличките да се пекат, като преди това сме ги намазали с разбит жълтък.


Печем кифличките до златисто за около 15-20 минути


Толкова се меки и пухкави и съм сигурна, че ще ви харесат. 
А, вие кой празник чакате с нетърпение? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





петък, 11 февруари 2022 г.

Лека мус торта с малини и какао / Light Chocolate Raspberry Mousse Cake

 

Онзи ден за първи път се върнах във фитнес залата. Гледах да не се престаравам, за да отида втори път тази седмица, но ето че два дена по-късно се движа като Ивъл Канивъл, който не е успял с последната си каскада. Обаче, с друго нещо се справям добре и това е сладкото. Определено успях да го намаля драстично и вместо да спра ( бялата)  захар изцяло, си позволих  първоначално  да я заменя с всякаква друга, една идея по-полезна, но пак да си усещам сладичко. Къде с мед, къде с кафява или кокосова захар, а сега и със захар от фурми, обичам да експериментирам и да си създавам нови десерти ,които ще ям дори в дните след фитнес. Вече си мечтая за наближаващата пролет и със сигурност ще предлагам и по някой друг десерт от графа диети, защото самата аз си правя такива и за момента, в офиса, колежките позволяват да нося само такива :) 

Сетих се и друго. Всяка година, когато половинката иска да ме заведе на ресторант за Св.Валентин аз вече съм на някакъв режим и така и накрая пропускам десерта, защото никога няма да предложат нещо диетично. Реших тази година да си направя аз такъв десерт, за да не гледам в чуждите панички. Предлагам ви тази лека, ефирна и много лесна за приготвяне мус торта с малини и какао, без печене и без угризения! 

Необходими продукти за торта 20 см:
За основата
1ч.ч. мюсли 
2 сл. кокосови стърготини 
2 с.л. фъстъчено масло

За кафявия мус:
200 мл прясно мляко ( или ядково )
1/2 пак. желатин от 10 г ( тоест 5 г) 
40 г тъмно какао
200 мл сметана

За малиновия мус:
200 мл прясно мляко ( или ядково )
1ч.ч. ( 200мл) замразени малини
1/2 пак. желатин от 10 г ( тоест 5 г) 
200 мл сметана

Започваме като приготвяме основата. За целта блендираме в чопъра малко мюсли, кокосови стръготини, фъстъчено масло и захар от фурми. Може да ползвате за следващите елементи само фурми или пък друг вид масло и тахани.

   

Идеята е да стане пластично и меко "тесто" което да разпределим лесно на дъното на форма за торта с махащи се стени диаметър от 20 см. Пъхаме в хладилника да стегне и се захващаме с мусовете.


Първо накисваме едно пакетче желатин ( грамаж, колкото да желира 500 мл течност) в малко студена вода. Отделно, в касерола смесваме млякото, какаото и захарта. Тази захар представлява буквално смелени, изсушени фурми, затова е по-скоро като прах и не се разтваря изцяло във вода, но затова е чудесен сгъстител за всякакъв вид кремове.

     
Тъй като ползвах горчиво, тъмно какао сложих повече захар и аз ви препоръчвам да опитате как е на вкус и да коригирате захарта по този начин. Може да замените какаото( или да го обогатите) с някакъв хубав качествен шоколад ,но това аз съм мързелива и реших да не се мъча излишно на пътечката следващия път. 


След като сместа се загрее достатъчно на котлона и се превърне в хубав, лъскав шоколадов сос, прибавяме половината пакетче желатин и разбъркваме докато се разтвори на тих огън ( важно е сместа да не завира)
Отделно си разбиваме сметаната на сняг. Само тук си позволих своеволия и използвах вече леко подсладена ( най-добре животинска)  сметана, но нямах друга. Вие може да ползвате обикновена, че дори и заквасена или цедено кисело мляко, ако искате десертът да е още по-лек, но едва ли ще постигнете толкова въздушна текстура. 

Оставете какаовата смес леко да се охлади, за да не разтопи сметаната и почнете да прибавяте към нея на части от сметаната и разбърквайте така, че да получите пухкав какаов крем. Изсипете го върху стегналата вече основа на тортата и муш в хладилника ( аз даже във фризера).

    

Захващаме се с розовия ( малинов) мус и процедурата е същата. В касеролата слагаме млякото, захарта и замразените малини. Слагаме на котлона да се загреят и пасираме. 

    

Прибавяме и остатъкът от набъбналия желатин и загряваме още веднъж на тих огън, докато се разтвори напълно. Отново охлаждаме и малиновия "сос" леко и го прибавяме към сметаната, разбърквайки постепенно.

     


Изсипваме този крем върху вече стегналия във фризера какаов пласт и изравняваме. Хоп, пак на студено.


Украсих тортата с малко разбита сметана с цедено кисело мляко, защото бях твърдо решена тази торта да има лекотата на тиха целувка по челото на спящо бебе...Или пък степента на тренировката, която ми се иска да правя. 

      

Така и не разбрах дали се увлякох с украсата, но истината е, че си я харесах накрая. Малко сухи розички, сушени малинки и имах зелен ядлив мъх, който си замразявам за украси. (Ако ви интересува как се прави, може да видите тук )


Стана много сладка и нежна и определено смятам, че има как да се направи в още много вариации. С различни плодове, кремове, пълнежи. 


Захарта от фурми действа като сгъстител и още на следващия  ден си направих нещо като домашен течен шоколад от него, вместо сухото мляко и стана уникално. Определено смятам, че се усеща по-добре в тежки кремове, но смятам, че в тази рецепта се получи също много добре. 


Разделих си тортичката с моята приятелка / шефка, с която се мъчим във фитнеса и тя й даде оценка шест. Каза, че благодарение на нея усеща, че вече може да издържи без сладко, защото нуждата от бялата захар е минала безболезнено този път и сега няма таз нужда от сладко всеки ден. 


Снимайки тази тортичка и очевидно, хапвайки си от нея, се размечтах за наближаващите по-топли дни, когато навън пак ще се изпълни с живот, ще се препичаме на слънце и тревогите на зимата ще останат зад гърба ни. Винаги имаме нещо за което да сме благодарни и нещо, което да очакваме.


И не забравяйте, че всеки един ден е и нова възможност да преживеете нещо хубаво, а храната определено може да бъде част от това. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...