Точно на Кауфланд няма как да откажа да готвя с техни продукти! Та аз почти живея там и ако имаха малко повече наблюдения, портретът до вратата със снимка на "Служител на месеца" трябва да се замени с "Клиент на месеца" и това несъмнено ще бъда аз.
Обожавам големите супермаркети и освен, че са страхотно място за убиване на време на хладно, винаги намирам нещо ново, което не съм опитвала. Или пък нещо позабравено старо. Признавам си, халва купувам почти и само по време на пости, но мама много обича и периодично се наемем да правя по някоя рецепта с нея. Сега, когато я има налична и в старата ретро опаковка на серията "Брей!" реших, че ще взема да врътна една сиропирана баница с халва и орехи...ама на сач. Иска ми се верно някой да каже "Брей" като я опита!
Докато сновах в магазина видях, че от същата серия има кори за баница и ъф корс, добавих и тях в количката. Битката беше с какво да я гарнирам: боза или айран "Брей!", но половинката реши този казус за секунди.
Днешната рецепта е много вкусна, става бързо, както в сач, така и в тавичка и може и да ви остави безмълвни докато похапвате сладко, но се надявам да не си пестите думите после и да ми напишете своите отзиви за рецептата в коментарите по-надолу. А сега, стига сме дърдорили и да преминем към изпълнението на рецептата, което съм ви показала стъпка по стъпка.
Необходими продукти:
12 фини точени кори Брей!
350 г тахан халва Брей!
120 г брашно
120 г орехи
200 мл газирана вода
1 пакет бакпулвер
олио за намазване
за сиропа:
350 мл вода
200 г захар
1/2 лимон сок
1 ванилия
още:
пудра захар за поръсване
Както виждате, рецептата е постна ( веган), но ако не държите на това и искате да стане една идея по-вкусна, може да добавите и 70 г масло към олиото, за повече аромат.
Започваме като от захарта, водата и лимоновия сок сваряваме сироп ( след завиране оставяме да къкри около 10 минути на тих огън) , който се ароматизира с ванилия накрая и оставяме да се охлади напълно.
Орехите смиламе на чопъра, халвата се натрошава, но аз и нея минах на чопъра за по-лесно.
В купа смесваме, халвата, орехите, брашното и бакпулвера и разбъркваме добре всички сухи съставки.
Накрая добавяме и газираната вода и разбъркваме добре, докато получим смес като за кексово тесто. Ако е необходимо, добавете още малко течност.
Подгответе сача, като го намажете хубаво с мазнина и го сложете в студена фурна, която постепенно да се затопли до 180 градуса.
След като сача се за топли го изваждаме и почваме да редим в него корите.
Взимаме по-три кори, като мажем между тях с олио ( или смес на разтопено масло и олио) и на последната разпределяме от плънката.
Навиваме корите по дългата страна на охлюв и редим в сача. Така процедираме и с останалите кори докрай. ( остана ми малко плънка, но нея наместих в друга рецепта, която ще ви покажа скоро)
Пъхаме сача да се пече , като към 20-тата минута мажем с малко олио ( масло и олио) отгоре и оставяме да се запече до златисто.
Заливаме топлата баница със студения вече сироп и я покриваме с фолио да се задуши и да омекне.
Оставяме я да се охлади напълно, а след това поръсваме с пудра захар.
Толкова уникално вкусна баничка не може да се опише с думи. Плънката от халва я прави с познатия ни вкус от детството, а сиропът й дава свежест и сочност, която няма да ви позволи да се ограничите с едно парче.
Но, ако искате опитайте :) Обезателно ми пишете обаче какво стана накрая:)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята , всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.