петък, 16 юли 2021 г.

Здравословен шоколадов мус ( веган)/ Easy Vegan Healthy Chocolate Mousse

 

Лято, прохлада, наслада..римува се, защото върви ръка за ръка. Да, ама тогава ни се папкат и сладкиши ( не, че има season and a reason for that) , но и тогава най-много следим за фигурата си. Или поне хората, които имат някакъв контрол над натрапчивата нужда да хапват нещо. Аз съм точно такъв компулсивен похапкувец и най-добро нещо е у дома винаги да има храна, но що-годе полезна такава. Не може да залъжеш апетита си да яде левурда и люцерна със същата охота като сладолед с Маргарита в разгара на горещините, но можеш да го накараш да се наслади на този чудесен здравословен мус, който да ви засити нуждата от сладко без угризения.

Може да се приготви във веган вариант, ако ползвате подходящ подсладител и ядково "мляко". Ако пък искате да му дадете повече "тежест" прибавете един разтопен шоколад, но поне гледайте да е с повече какао.  Аз винаги го правя като ми покафенеят бананите и количеството зависи малко и от големината на самите плодове, затова опитайте да си представите, че рецептата е що-годе на око. 

Наскоро видях в една от групите почти същото кремче на Стела Балджиева, затова искам да я спомена като източник в случая, тъй като идея си нямам от къде е тази рецепта. 

Необходими продукти:

3 банана
1 авокадо
какво на вкус
100 мл мляко ( ядково или обикновено)
3 с.л. кокосово масло
сироп от агаве / мед на вкус
3 с.л. чия
3 с.л. бадемови ядки
малини

В купа слагаме бананите, авокадото, млякото, кокосово масло и какаото. 


Може да ги намачкате на ръка, на блендер или с пасатор всичко докато стане хомогенна смес.
Слагаме подсладителя, който сме избрали в зависимост дали искаме десерта да е веган или не. 


Аз опитвам всичко и си го правя на вкус. Може да сложите и още ядки, а семената чия ще сгъстят допълнително крема, щом набъбнат.


Разпределяме в чашки и охлаждаме е хладилника. слагаме малинки за разкош за украса и може да ги сложите и в самия крем, като малки съкровища, които да манкирате.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






сряда, 14 юли 2021 г.

Усукани царевични питки / Twisted Cornmeal Bread Recipe

 

Само ако знаете от кога чакам да ви изкуша с тези красавици. Някои от вас може да ги разпознават от книгата ни с рецепти с Таня Донева, моя милост и София мел, но ето, че дойде време да ви ги покажа и тук. Други пък могат да ги познаят от стартралата игра за чудесни награди в моя Инстаграм акаунт, където трябва да ми напишете само името на последната тестена рецепта, която ви впечатли. Ако искате да участвате, може да го направите в линка ТУК, а ако искате да разберете какво ще ви трябва за тези вкусни, царевични питки, може да видите продуктите по-долу. Пълното описание на изпълнението е в сайта на София мел, където може да намерите и останалите публикувани до момента мои рецепти от книгата или рубриката ми "Около света с Люси". 

Необходими продукти:
За тестото:
300 г брашно София Мел Класик
200 г брашно София Мел Царевично
20 г жива мая
250 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 яйца
80 г масло
За гарниране:
2 с.л. София Мел Грис за поръсване
1 яйце за намазване



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



петък, 9 юли 2021 г.

Лимонов тарт с лимончело / Limoncello Lemon Tart

 

Люска Плюска се готви за моренце, за да си попече сладкото дупенце. Личи си, че е последен работен ден за мен, защото настроението ми удари тавана. Дори фактът, че сутринта разни хора ми я разпокъсаха с това, че не си спазват уговорките и за да убия време ми се наложи да пазарувам "на сила", не ми развали желанието. 

Повечето дами пазаруват за удоволствие в магазини за дрехи и козметика, но не и аз. Моята шопинг терапия включва да попивам аромата на пъпешите в  някой плод зеленчук надвесена над тях като Ам-гъл, или да се нося като привидение между рафтовете на Супера, докато се охлаждам на климатиците и се ровя за разни нови продукти, които не съм опитвала. Като цяло си падам по по-просторните магазини, защото имам нужда от пространство, особено през лятото, ако ме разбирате :) 

Обаче за онлайн шопингът размерът няма значение, защото винаги мога да си поръчам каквото си искам без да се притеснявам от контакт с хората. Сигурна съм, че корона вирусът е измислен от интроверти  като мен, на които им е писнало да ги карат да ходят на среща с класа на всеки 5-10 години :) 

Аз и по телефон не обичам да говоря, затова пазаруването от разстояние  е мана небесна. И тъй като съм на свежарска, лятна, лимонова вълна, а и тези рецепти се бавят само две години ( откакто ги обещах), време беше да запретна ръкави и да ги направя. 

За целта ми трябваше Лимончело? А, от къде да си набавя истинско, италианско лимончело?? Що за въпрос, като вече знаете - Вера Италия! Любимото ми малко ОНЛАЙН магазинче. където продуктите идват директно от Италия и разликата се усеща. 

Освен най-вкусното лимончело, си взех и любимата ми животинска сметана, маскарпоне и брашно тип 00. Гледам да имам винаги такова у дома, защото е чудесно не само за хлябове, фокачи и пици, но и за маслено тесто, което не се разпада плътно е, но съвременно фино. 

Сигурно сте яли лимонов пай с меренг, но сега искам да ви поканя да опитате този различен, лимонов тарт с ухание на Лимончело и плътна украса от маскарпоне и сметана, които балансират сладостта на крема и се съчетават идеално с алкохолната му нотка. 

Както винаги слагам линк към всеки продукт от италианското магазинче, което съм използвала, за да може да видите, прочетете повече и поръчате, ако решите. Аз Лимончелото го ползвам доста и за коктейли, които си правя у дома - друга моя страст, която не съм ви разкрила още, защото ще паднете под масата ( буквално) Почна ли да ги забърквам, всичко ще си кажем и то с усмивка ;) 

Необходими продукти:

За кората( 23- см ДМ) : 
250 г брашно 00 Molino
30 г пудра захар
130 г масло ( охладено)
1 яйце
малко студена вода или лимончело
1 ванилия ( или ванилина захар с лимон) 

За крема: 
200 г захар
200 мл вода
60 мл лимончело Limocè
60 г царевично нишесте
2 с.л. кора на лимон
2 с.л.масло

За украсата:
200 мл животинска сметана
250 мл маскарпоне Cepparo

5 с.л, пудра захар
1 ч.л. лимонов сок









Кората на пая направих по любимата си рецепта за маслено тесто за Черешовия пай от Туйн Пийкс ( рецепта тук) . Вместо студена вода обаче сложих студено Лимончело, хем за сладост, хем за аромат. Пресях брашното и пудрата захар бъде тестото фино и нежно и след като го омесих, го прибрах за малко в хладилника, увито в стреч фолио да стегне.
   
   

След като се втвърди идва време да го разточим. Поръсваме още малко брашънце на масата и разточваме на не много тънка кора. 


Пренасяме я върху формата за тарт и изрязваме излишното. Надупчваме основата с вилица, за да не се надува при печене, като може да сложите и лист фолио с лъскавата страна навън, някои хора слагат още тежести - като специални топчета, ориз или боб.
Аз не съм и пак си стана чудесно.


Пъхаме кората да се запече за около 25 минути на 180 градуса с обдухване.
След като стане готова я оставяме да се охлади и се заемаме с крема. 

За целта в касерола смесваме захарта и нишестето. Прибавяме и водата и слагаме на колона да заври, докато бъркаме непрекъснато. Когато тръгне да завира, прибавяме и лимончелото. 

   

Кремът накрая изглежда ето така.


Прибавяме маслото и лимоновата кора, като ако искате да има по-наситен жълт цвят може да сложите и една-две капки жълта сладкарска боя. 
 

Прехвърляме крема върху изпечения тарт и оставяме да изстине.
 Заемаме се с последния крем. 

          

За целта разбиваме изстудената животинска сметана ( 33 %) с пудрата захар на мек крем и започваме да добавяме студеното маскарпоне, докато получим пухкав и плътен крем. Може да овкусим с още малко лимонов сок и лимончело. 


Щприцоваме отгоре върху жълтия крем с форми по желание.


Украсих оше с резенчета пресен лимон, 


поръска от шам фъстък и малко свежа лавандула.


Толкова сладко, кремообразно и свежо - всяка хапка е удоволствие, 


което ви пренася в Италия.


Нямам търпение да ми споделите вашите любими рецепти с лимон, защото определено това е моят летен избор този сезон. Може би е време и за една домашна лимонада :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 




Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...