Ах, петък! Вчера като се бъхтихме с колежките във фитнеса и инструкторът ни караше да виждаме всички кръгове от Ада поетапно се заклех, че няма и да погледна повече сладко. После обаче той ни похвали и каза че днес даже може да се поглезим и аз глезлата веднага наточих зъби за нещо апетитно и нечовешки вкусно. Баба пък изпрати малко домашни ягоди и не би следвало те да не изпълнят своята цел в живота и да не бъдат превърнати в някои изкусителен десерт, нали? Съгласни сте с мен. И тъй като се стремя да ви изкушавам със сладко само преди уикенда, за да имате време да го направите и никакво оправдание да не го направите, сега ще ви дам и рецептата за този чудесен, освежаващ, разхлаждащ ягодов десерт, който ще ви пренесе в една далечна галактика, далеч , далеч от всякакви избори, карантини, работни дни, панталони и всичко, което ще ви стяга на душата. Ето го и него:
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 с.л. брашно
4с.л. захар
Приготвянето на блата вече съм обяснила подробно как се прави стъпка по стъпка в тази
рецепта ТУК. Тя е за обикновен пандишпан с размери на цялата торта 25 см.
За крема:
400 гр заквасена сметана
200 гр крема сирене (тип филаделфия)
2/3 ч.ч. пудра захар
125 гр краве масло
1 пакетче желатин
100 г шоколадови стърготини
За украсата:
500 г ягоди
компот от малини (400-500 мл)
1 пакетче желатин
червена боя
След като сме изпекли блата, се заемаме с крема. За целта разбиваме маслото с пудрата захар на крем, като прибавяме и заквасената сметана, добре е всичко да е на стайна температура, за да не става на бучки. Може да ползвате и само заквасена сметана в сладкиша, което ще дойде общо около 600 г.
През това време сме накиснали желатина според указанието на опаковката и след това го прибавяме към 150 мл бистра течност - сок или светъл компот. Затопляме в микровълнова или на водна баня, докато желатинът се разтвори, а после прибавяме на тънка струйка към крема, докато разбиваме още. Оставяме леко да се охлади и сгъсти.
Тортата сглобяваме като слагаме блата във формата за торта , а отгоре изсипваме около една трета от крема,. Поръсвам е шоколадови пръчици, и повтаряме, така още два пъти, така че да има стърготини на във всички пластове. Кремът е течен и ако ги добавите наведнъж има възможност да паднат на дъното или да отидат само на едно място. Така ще може да контролирате тяхното разпределение, без да има шоколад най-отгоре.
След като кремът е сложен, приберете тортата за около 10 -15 минути в хладилника, и през това време почистете, измийте, подсушете и нарежете ягодите. след това извадете тортата и ги наредете по повърхността й, възможно най-гъсто една до друга. Приберете в хладилника за няколко час ( аз го правя за през нощта)
На другия ден отцеждам малко компот от малини и загрявам дотолкова, че да мога да разтворя в него предварително накиснатия желатин. Тъй като повечето компоти по-скоро лилавеят, отколкото да имат наситено червен цвят, аз слагам малко компот, малко вода и малко червена боя. Ако намерете сок, който има този искрящо червен цвят, може да го ползвате, но аз си помогнах с хранителна боя.
Хубаво е да си казваме всичко, тъй като не искам да има разочаровани, а пък фотошопа няма да ни помогне до никъде да постигнем каквото искаме в кухнята :)
И преди съм го казвала, в тази ми
рецепта за Ягодово парфе, но и сега ще кажа - това ми е един от най-любимите десерти. Хареса ми, че може да се насладиш на ягодите в тяхната свежест и цялост, кремът е толкова нежен и лек, а блатът - пухче. Мога да седна да ям парфе от тавата както гладен мъж-мусака, но това не бива да се документира, ДОРИ И да се случи.
Затова остава само да ви пожелая усмихнат уикенд и да чакам да се включите с вашите впечатления за рецептата, а защо не снимки :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!