петък, 18 септември 2020 г.

Сладолед "Чийзкейк " с малини и шоколад / Cheesecake Ice Cream with raspberry and chocolate



Доста се чудех дали да не ви оставя без десерт за събота и неделя, че последният бе толкава сладък и голям като количество, трябваше да сте подсигурени. Читателка обаче ме попита за десерт с малини и реших, че няма да е хубаво от моя страна да не ви предложа и нещо, което не се пече и да е по-свежо, защото все пак сме в последните издихания на лятото.

Ice Cream GIFs - Get the best GIF on GIPHYРазнесе ли се ароматът на "парфюм" Чушкопек. Номер 5 във въздуха знаем, че есента ни диша във врата и скоро няма да ни личат палските, които умело ще стегнем в дънки с висока талия. 
Не знам за вас, но аз обичам да ям сладолед целогодишно и когато някой ми изгледа така, че си поръчвам сладолед през зимата сякаш продавам лед на ескимос ми е много странно.

 Това  е най-лекият десерт за който винаги има място и честно казано чудесен начин да си похапнем и малко повече плодове, защото се съчетават идеално почти с всеки вкус. 

Днес искам да ви представя един много бърз сладолед с вкус на чийзкейк, с малини и шоколад. Може да ползвате замразени малини, които навярно много от вас ще си "консервират " за зимата. Малините са предпочитани и защото са едни от плодовете препоръчителни за диета, заради по-ниското съдържание на захари, а гарнирате ли ги с черен шоколад направо може да задушите чувството си за вина с възглавница докато спи. 



И така, няма да отлагам много рецептата този път, първо защото съм скапана ( днес освен на работа, сготвих и два безумно вкусни десерта след това, които съм затворила в каторгата на хладилника за утре, когато ще ме чакат на село да пека чушки - не си мислете, че не съм балканска мома) 

А ето и как набързо да си направите сладолед ( без скреж) :

450 мл високомаслена сметана ( най-добре животинска)
430 г подсладено кондензирано мляко ( от гъстото) 
200 г крема сирене
100 г черен шоколад
300-400 г малини ( захар на вкус) 


Започваме като като пасираме малини с малко захар на вкус с пасатора. След това, за да отстраним семките, претриваме сместа пред цедка или сито като отделяме само кремообразната им част.

            

През това време разбиваме сметана на сняг, а след това постепенно прибавяме и кремата сирене и кондензираното мляко. Внимавайте, вземете то тежките консерви, но не карамелизирано.


Сложете в подходящ съд и изсипете вътре сместа от малините и нарязания ( по-добре е отколкото рендосан)  на ситно половин тъмен шоколад, ако искате да бъде тип Страчатела. 
Разбъркваме и прибираме в хладилника Изваждаме на няколко пъти и разбъркваме. Накрая изсипваме малко домашен шоколадов топинг за сладолед, който ползвам за различни видове сладкиши, но така и не съм качила рецепта. Ако ви интересува как се приготвя, напишете ми в коментар и ще ви споделя следващия път :) 

                             

Харесва ми свежестта на този сладолед. Хем е сладък, хем е въздушен, а резливата нотка на малини е дозата свежест, която да ви кара да искате още и още. Парченцата шоколад се усещат само на места, което е като малка доза "ендорфини" , която рязко получаваме, но секунда след това малиновата нишка балансира вкуса. 


Досега не съм снимала май празна чиния в блога, но това се получава само докато се опитвам да го заснема. 


За да огранича порциона накрая почнах да слагам сладоледа във вафлени фунийки, но моля да не ме питате колко съм изяла накрая :) 


Супер много ще се радвам и на вас да ви хареса и да ми кажете какво мислите :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 16 септември 2020 г.

Гръцки сладкиш Галактобуреко / Traditional Greek Galaktoboureko


Докато съм се заровила в работа не искам да си мислите, че изкарах цялото лято почивайки на плажа. Особено, ако не е истина! Да беше, нямаше да има проблем. С днешната рецепта искам да ви припомня, че освен блога, водя и рубрика в сайта на София мел, където специално представям разнообразни рецепти от различни краища на света. 

Една от рецептите, които направих бе класическото галаткобуреко, което ще се хареса на любителите на сиропираните десерти. Аз съм сред тях, макар и да ги открих много по-късно в живота си. Като малка не разбирах защо у дома възрастните се "избиват" за последното парче баклава, когато има торта, но вече и аз съм част от клуба. Ако сте и от пиячите на бира, има нещо невероятно в комбинацията на бира и сиропирани сладкиши - горчивината й убива прекалената сладост и мога да ви кажа, че като нищо може да ме видите да се хиля като зелка след няколко "тулумби"



Тъй като всяко време е подходящо за вкусен десерт, тази сряда ви каня да си спретнете един гръцки пай с крем.  Галактобуреко е познат още от османската империя. Името значи "млечен бюрек" и представлява вкусен крем от грис, между пластове точени тънки кори.

Десертът е чудесен за летните месеци, тъй като е най-вкусен добре изстуден.



Необходими продукти:
14 броя кори за баница
1, 5 литра прясно мляко
200 г грис София мел
150 г захар
4 яйца
2 жълтъка
1 ванилия
кората на един лимон
250 г масло

Сироп:
700 г захар
500 мл вода
2 резена лимон
1 пръчка канела  (по желание)

Започнете със захарния сироп. За целта сложете захарта и водата на котлона да кипнат и варете така 6-8 минути. Прибавете накрая лимона и пръчката канела, като второто е по желание.

В същото време заделете около 250 мл прясно мляко и 100 г захар, а останалата част от млякото и захарта поставете на съседен котлон да се затоплят. Прибавете и лимоновата кора, ванилията и канелата.

Докато млякото и сиропът завират, в друг съд разбийте яйцата, жълтъците и заделената захар за около 5 минути. След това, прибавете млякото и гриса, образувайки пухкав крем. От затопленото на котлона мляко, започваме да прибавям черпак по черпак бавно, бъркайки, за да не се пресекат яйцата. След като температурата на сместа се покачи, може вече да я прехвърлите при останалото мляко в тенджерата и да сложите на котлона.
Бъркайте крема около 10 минути на по-слаб огън докато се сгъсти.
След като кремът е готов, разпределете отгоре му на тънки филийки около 60 г масло, без да го бъркаме. То ще се разтопи и ще образува като защитен слой върху него, за да не хваща коричка. Разтопете останалото масло и пригответе тава с размери около 30 см в диаметър (или 30 х 38 см) и започнете да редите корите в нея. За долния пласт наредете седем кори една върху друга, като всяка от тях намажете с масло.

След това изсипете крема като разбъркваме горния слой от масло преди това в него и го изравнете в тавичката.
Отгоре наредете останалите седем кори, като отново мажете с масло между тях. Изрежете стърчащите части от корите до около един сантиметър извън тавата, а останалата част подвийте навътре. Нарежете сладкиша на квадрати и поставете да се пече за около час на 180 градуса, като след като хване златен загар покрийте с лист алуминиево фолио.
След като е готов, още горещ го залейте с вече изстудения захарен сироп. Нека десерта изстине напълно, а след това приберете в хладилника да стане още по-студен, тъй като така е най-вкусен. Всяко парченце е комбинация от хрупкави захарни кори, а между тях виличката ви ще потъне в плътен ароматен крем.

                               

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

събота, 12 септември 2020 г.

Пиле фахитас ( Кето) / Keto Chicken Fajitas


the one where ross is fine on Make a GIFТъй като се отдадох на работа и яко диетоснване в последно време, леко се промени и графика за пускане на рецепти. През седмицата съм толкова скапана, че си лягам с кокошките, но поне пък ставам с пенсионерите в шест от само себе си. Имам време да започна деня с топла вода с лимон и малко упражнения, душ и безсмислено зяпане в телефона преди да отида на работа и да прекарам остатъка от деня си на компютър. 

the one where ross is fine on Make a GIFМного ми липсва захарта честно казано и колежката до мен която постоянно нагъва банички и шоколад по цял ден, ароматизирайки цялата стая хич не ми помага да се убедя, че няколко кила отгоре въобще не са проблем. Важното е да сме живи и здрави, както се каза! 

Да, обаче съм инат ( или поне за сега) и умело преминавам към първите етапи на диетосване. С годините се научих да го правя плавно - не може месеци наред да си похапвал пица намазана с Нутела, преглъщайки я със студена бира, а на следващия ден да се храниш със слънчева храна и сърдечни поздрави.


Започвам като спирам първо тестеното, захарта, меда и т.н, но продължавам да ям зеленчуците и плодовете, които баба е изпратила, като по-твърдички сини сливи или пък ако имам някои малини и къпини.

Останалата част са яйца, месо и риба. Порциите намаляват, упражненията се увеличават и цялата работа продължава около 3 месеца.
Последната порция сезонните продукти от градината на баба бяха чушки и реших да сътворя тази супер вкусна кето рецепта, тъй като започват все повече да присъстват в менюто ми. 
И тъй като често ме питате каква диета правя, не мога да кажа, че е нещо точно опредено. Следвам собственото си тяло и смятам, че за сега успявам да си постигам желаните резултати колкото и странно да ви изглежда. 
Важна част от храненето ми е да продължавам да си приготвям прясна вечеря всеки ден, защото така не само ми е много по-вкусно, колкото и диетично да е ястието но и се засищаш доста още докато готвиш и също губиш още енергия :)  

Днешната рецепта е вдъхновена от мексиканските фахити, затова и носи това име. На пръв поглед може да не е най-привлекателното ястие на вид, но понякога така са най-вкусните неща.  


Когато сирената се разтопят и се смесят с подправките, се образува чудесен сос, а месото остава толкова сочно, че устата ви се изпълва с удоволствие. 

Необходим продукти: 
1 пилешка гърда ( половин пеперуда) 
100 г крема сирене
150 г кашкавал
2 бр зелени чушки
2 бр. червени чушки 
3-4 скилидки чесън
магданоз
зехтин
сол

Подправки за месото: кайенски ( лют)  червен пипер, кимион, червен сладък пипер, черен чесън на гранули, чили, щипка канела, сол

Продуктите по-горе може би ще стигнат да се нахранят два човека, но това си зависи и колко ядат. (Половинката ми изяжда един килограм месо и един хляб на вечеря, но той е не-човек и има кух крак където складира всичко.) 

И така, започваме като една пилешка гърда разрязваме на три части по хоризонтал. След това ги начукваме на тънки пържолки, като аз винаги го правя като слагам найлонов плик отгоре, за да не разпокъсам месото.

След това ги прехвърляме в купа, в която слагаме от подправките за месото, които са на вкус. Накрая слагаме и малко зехтин, за да може да полепнат добре и разбъркайте. 


След това нарязваме на резенчета измитите и почистени от семки чушки. Може да сложите повече или по-малко, зависи от големината на чушките. 


В подходяща тавичка, слагаме малко зехтин на дъното и разпределяме половината от чушките, а отгоре поръсваме със сол.


Върху тях разпределяме овкусените пържолки и нарязания на ситно чесън. 



След това слагаме кремата сирене, така че върху всяка пържола да има.                                                                                                                                                                                                          Завършваме с втория ред чушки, сол, зехтин и рендосан кашкавал.   Аз слагам съвсем малко водичка в тавичка, така че да може да се образува вкусен и ароматен сос.                                                                                                                                                                                                                                                              Пъхаме да се пече на 180 градуса за около 20-30 минути.



Според мен най-важната част е месото да остане крехко и сочно, а пилешкото става такова, ако го препечете. За щастие зеленчуците и сирената го "пазят". 


Другия важен елемент е чушките макар и сготвени, да останат някак свежи. Това различава ястието от познатите ни балкански миш-маши и други, където попрепържваме зеленчука. Тук наистина може да се насладите на омекнали чушлета, но с най-истинския вкус. 
 Върху ястието поръсваме малко свеж магданоз, за още повече свежест.

 :

Кремообразната текстура на ястието ще ви накара да се влюбите, а ако е така- не пропускайте да оставите коментар под рецептата.


Поднесете като залеете отгоре с малко от соса :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...