Докато съм се заровила в работа не искам да си мислите, че изкарах цялото лято почивайки на плажа. Особено, ако не е истина! Да беше, нямаше да има проблем. С днешната рецепта искам да ви припомня, че освен блога, водя и рубрика в сайта на София мел, където специално представям разнообразни рецепти от различни краища на света.
Една от рецептите, които направих бе класическото галаткобуреко, което ще се хареса на любителите на сиропираните десерти. Аз съм сред тях, макар и да ги открих много по-късно в живота си. Като малка не разбирах защо у дома възрастните се "избиват" за последното парче баклава, когато има торта, но вече и аз съм част от клуба. Ако сте и от пиячите на бира, има нещо невероятно в комбинацията на бира и сиропирани сладкиши - горчивината й убива прекалената сладост и мога да ви кажа, че като нищо може да ме видите да се хиля като зелка след няколко "тулумби"
Тъй като всяко време е подходящо за вкусен десерт, тази сряда ви каня да си спретнете един гръцки пай с крем. Галактобуреко е познат още от османската империя. Името значи "млечен бюрек" и представлява вкусен крем от грис, между пластове точени тънки кори.
Десертът е чудесен за летните месеци, тъй като е най-вкусен добре изстуден.
Необходими продукти:
14 броя кори за баница
1, 5 литра прясно мляко
200 г грис София мел
150 г захар
4 яйца
2 жълтъка
1 ванилия
кората на един лимон
250 г масло
Сироп:
700 г захар
500 мл вода
2 резена лимон
1 пръчка канела (по желание)
Започнете със захарния сироп. За целта сложете захарта и водата на котлона да кипнат и варете така 6-8 минути. Прибавете накрая лимона и пръчката канела, като второто е по желание.
В същото време заделете около 250 мл прясно мляко и 100 г захар, а останалата част от млякото и захарта поставете на съседен котлон да се затоплят. Прибавете и лимоновата кора, ванилията и канелата.
Докато млякото и сиропът завират, в друг съд разбийте яйцата, жълтъците и заделената захар за около 5 минути. След това, прибавете млякото и гриса, образувайки пухкав крем. От затопленото на котлона мляко, започваме да прибавям черпак по черпак бавно, бъркайки, за да не се пресекат яйцата. След като температурата на сместа се покачи, може вече да я прехвърлите при останалото мляко в тенджерата и да сложите на котлона.
Бъркайте крема около 10 минути на по-слаб огън докато се сгъсти.
След като кремът е готов, разпределете отгоре му на тънки филийки около 60 г масло, без да го бъркаме. То ще се разтопи и ще образува като защитен слой върху него, за да не хваща коричка. Разтопете останалото масло и пригответе тава с размери около 30 см в диаметър (или 30 х 38 см) и започнете да редите корите в нея. За долния пласт наредете седем кори една върху друга, като всяка от тях намажете с масло.
След това изсипете крема като разбъркваме горния слой от масло преди това в него и го изравнете в тавичката.
Отгоре наредете останалите седем кори, като отново мажете с масло между тях. Изрежете стърчащите части от корите до около един сантиметър извън тавата, а останалата част подвийте навътре. Нарежете сладкиша на квадрати и поставете да се пече за около час на 180 градуса, като след като хване златен загар покрийте с лист алуминиево фолио.
След като е готов, още горещ го залейте с вече изстудения захарен сироп. Нека десерта изстине напълно, а след това приберете в хладилника да стане още по-студен, тъй като така е най-вкусен. Всяко парченце е комбинация от хрупкави захарни кори, а между тях виличката ви ще потъне в плътен ароматен крем.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Правила съм го и наистина си заслужава. Много е вкусно.
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Поздрави!
ИзтриванеТози сладкиш е чуден!
ОтговорИзтриванеТози коментар е ЧУДЕСЕН :)
ИзтриванеНяма рецепта за сладкиша !!!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря за сигнала. Оправих рецептата, явно са преместили страницата и връзката беше прекъсната.
Изтриване