петък, 19 юни 2020 г.

Пилешки кюфтенца с гарнитура от булгур със зеленчуци и салата / Kids meals ideas: Baked Chicken Meatballs with bulgur garnish and salad



Отдавна се каня да обърна малко повече внимание на детските рецепти, тъй като покрай племенника ми, все се чудим как да го излъжем да хапне нещо,което не е паста или пържени картофки ( а, да и ориза). 
Храната за децата освен полезна, трябва и да грабва окото. За да предизвиквате интереса им е добре да заложите на поне един от трите елемента - да е пъстра, да е хрупкава или да на малки хапки. 
В днешното ми предложение съм вмъкнала и трите, а причината да я съставя е не само моето желание, но и една наистина хубава кампания на "Нестле за по-здрави деца" и Маги , в която реших да се включа. наясно съм, че много от вас гледат скептично на такъв вид готови подправки,бульони и фиксове, но аз не веднъж съм ви казала, че съм посягала към тях и това. най-вече бульончетата.

 Дали ще ползвате от тях в рецептата ще оставя на вас да решите и ако не съвпада с вашата философия на хранене,опитайте се да видите целта и идеята зад рецептата и без тях. истината е, че доста добра и показва в какво съотношение е добре да приготвяме храната за най-малките в чинията. „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря и е предназначена за деца между 4 и 12 години.

Хартиена подложка Порция Баланс

Вътрешността на чинията е разделена на 3 (три) части, които указват, че половината от чинията трябва да е с изпълнена със зеленчуци; четвърт от нея с храни, богати на протеини; и четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати. Може да се запознаете с нея повече тук:

Ето я и моята рецепта в проекта, като направих едни чудесни пилешки кюфтенца, тъй като знаете, че децата обожават пилешките хапки. Печени на фурна и пъстра и вкусна гарнитура от булгур и зеленчуци.
Половената чинийка пък е заета от свежа салата, с хрупкави елементи от краставички, моркови и репички в сладки мотиви.



Ако искате да разберете как приготвих всичко стъпка по стъпка вижте рецептата:

500 г пилешко месо
1-2 с.л. MAGGI Щипка вкус
1 яйце
1/2 ч.ч. булгур
1/3 ч.ч. зеленчуков микс от грах, царевица и чушка ( консерва)
зелена салата, морков, репи, краставица и домат ( колкото по-пъстро, толкова по-добре)


Нарязваме пилешкото месо на малки парченца, колкото по-малки, толкова по-добре. Слагаме ги в купа и прибавяме около супена лъжица Маги щипка вкус и едно яйце.



Пасираме леко с пасатора пилешкото, така че да стане на кайма, но не цялото, тъй като е добре да си има цели парченца месо, а пасираната част да действа като лепило за кюфтенцата.



С мокра ръка оформяме кюфтенцата - ще ви излязат 11-12 бройки от тази порция, но все пак няма да си цапате ръцете само за 2-3 кюфтета я :)



Редим ги върху хартия за печене и печем без никаква мазнина на 200 градуса за около 20 минути.

През това време сваряваме булгура в малко вода - отнема буквално 10 минути. Към готовия булгур добавяме зеленчукови микс от грах, царевица и чушка и овкусяваме отново с малко Щипка вкус. Разбъркваме.


Подредбата в чинията е една четвърт от булгура, една четвърт кюфтенца и половината да е от зелената салата. Постарайте се да направите зеленчуците в различни форми и нека да канят децата да хапват от всичко.




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  



 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 17 юни 2020 г.

Кето Ню Йорк Чийзкейк / New York Style Keto Cheesecake



Днес е чудене ден за десерт, на мислите ли? Да, да, продължавам с диетата, но именно затова съм ви приготвила един страхотен кето чийзкейк в нюйоркси стил. Супер лесен е за правене, само дето отнема повечко време за печене. Аз обикновено го приготвям по-късно вечерта, а след това го прибирам да спи в хладилник за през нощта, за да стегне и да се охлади напълно.


Може да го гарнирате с всякакви плодове по-желание, стига да не нарушава нито режима, нито съня ( съвестта)  ви, но аз имах ягодки от баба и ако има човек, на който не мога да откажа труда - това е бабчето. 

 Иначе какво друго да ви кажа - диетата върви този път успешно. Работя много, но се стремя да не отлагам упражненият дори у дома, общо взето съм сериозна този път и дори след седмица, резултатите се усещат вече по дрехите. 


В ума все по-силно грее идеята ми за морето и просто чакам времето да се оправи и да не ни дойдат други дяволи до главата - живот и здраве се надявам поне това щастие да ме сполети и да отида на почивка, нямам търпение да опитам вкусната рибена чорбичка на място, да слушам звука на вълните и да премина през първите нервни дни от почивката, в които се чудя какво по-напред да направя, преди да премина в релакс mode и всичко да става бавно и спокойно.




Ако и вие сте на тази вълна, и искате да диетосваме заедно, но и да има нещо хубаво и вкусничко у дома - хайде да си спретнем този страхотен чийзкейк. Траен е и стига да не злоупотребявате ( то и не бива)  може да си имате десерт за цялата седмица. 

Аз няма да се бавя много, а направо преминавам към рецептата, а след това ще го хваля и ще ви разкажа за белята, която половината направи :) 



Необходими продукти: 
Около 700 г крема сирене/ сладкарска ( фина) извара/ маскарпоне ( по избор) 
150 г заквасена сметана
5 с.л меко масло
100-150 г кето подсладител поизбор ( моят бе ксилитол) 
4 яйца
2 с.л. лимонова кора
1 с.л. ванилия


Хубаво е продуктите да са на стайна температура. За основната част може да ползвате от изброените продукти по горе -  количество и съотношение каквото прецените . 
Аз ползвах маскарпоне и кремообразна сладкарска извара ( продава се в Лидл), но може да го направите и само с крема сирене.


След това прибавяме останалите съставки, маслото, заквасената сметана ( предполагам и тя може да се замени или пропусне, но е доста по-свежо с нея)  и ароматите. 


Разбиваме с миксера, като прибавяме едно по едно яйцата и подсладителя. Може да сложите първо подсладителя, за да опитате сместа и да я натаманите на вкус, и след това да почнете да добавяте яйцата.  


Прехвърляме всичко в тавичка - най-добре 22 см. Моята беше 24 и е по-голяма, но този размер ми беше зает от друга торта ( то у дома е сладкарски цех направо :) 
Затова и чийзкейка стана малко по-нисък, но така пък е по-лесно да изядеш по-малко парченце и пак да не е тънко като игла в чинията :) 



Пъхаме чийзкейка да се пече на водна баня във фурната на 150 градуса за около 90 минути.

!!!!!Много е важно да облепите добре дъното на формата с фолио и тиксо, за да не попадне вода, когато я поставите на водна баня. Аз използвам по-голяма тавичка със студена вода, която стига някъде до средата. 



След като мине времето, чийзкейкът ще остане леко суров при раздрусване в средата - това е нормално. 
Извадете го от водата и го оставате да се охлади напълно, а след това го приберете в  хладилника за поне 4 часа ( ето защо го правя от вечерта) 




На следващия ден го гарнираме с плодове по избор - при мен ягоди, които съвсем за кратко затоплих със ксилитол в касеролата на котлона, за да пуснат малко сок и да стане красив, лъскав топинг. 


Обожавам текстурата на този чийзкейк- хем е кремест, хем е като пухче всяка хапка. От първия ден в който опитах нюйоркски чийзкейк ми стана любим, затова и е страхотно, че може да стане и в кето вариант.  


Ако се интересувате от Класическата рецепта, може да я намерите тук, а тази направих без кора за по-лесно. Разбира се за кето кора може да ползвате и млени бадеми, но кой ще ти се занимава ;) 


За малко да си останем без десерт, защото заета с толкова задачи помолих половинката да го извади от формата и той изхвърча и го изпльоска на пода, но за наше щастие падна с подложката и само се развали малко фасона на десерта. След като го погледнах сякаш ми е изял супата с вилица, коригирах всичко с ягодите и си спомних, че е 2020-та и всичко се случва :) 


Сега ви отрязвам по едно парче и сядам на масата, за да чуя Вие какво мислите. Пишете ми, кажете ми, или просто ми споделете как върви при вас в кухнята? 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






неделя, 14 юни 2020 г.

Пълнозърнеста паста с ароматен сос Пекорино / Pasta with Pecorino and Pepper Recipe

                   

Ех, Италия, Италия - ще си я гледаме още дълго през крив макарон, както се казва. Така ми се пътува, че две не виждам, а с всеки изминал ден се чудя дали поне нещо ще мръдне напред или да очакваме вече и нападение от извънземни на четвърти юли. 

Top 7 gifs about romantic Eat Pray Love quotes – MOVIE QUOTESОпитвам се всячески да запазя позитивните мисли, но за целта трябва да ги подхранвам с нещо, като в случая това е вкусна италианска храна. Няма смисъл да правим такава с нашенски продукти, няма какво и да се лъжем, вкусът на пицата с кренвирши от Бакалов не може да се опише и от ХЕИ. 

Затова сега ще ви предложа да се пренесем в Италия, да ме хванете за ръка и да ви разкажа за една много вкусна и интересна рецепта, която си струва да опитате. Всеки един елемент от нея е  различен от предлаганите на пазара ни и мисля, че тази година си заслужава да се насладим поне на хубава храна, ако не друго. Предлагам ви си страхотната пълнозърнеста био паста със зеленчуци и сметанов сос с Пекорино от Вера Италия. 


Да, наистина, отново си напазарувах от там, но Италия така ми липсва, че просто не мога да се въздържа, Всяка една съставка си има история като от приказка и с трепет се ровя и търся нещо, което не съм опитвала и се чудя с какво ли ще ме изненада.

За тези, които им е интересно, ще се радвам да ви ги разкажа,а за другите - пропускайте текста, не бих искала да ви затормозявам с излишна информация.

Вярвам, че и вие заслужавате да "попътувате " с мен, затова ви слагам по една чинийка от вкусната паста и ви каня на един приятелски обяд, където да помечтаем. Ето и рецептата, като отново поставям линкове на продуктите, които съм ползвала: 




Необходими продукти:
300 г пълнозърнеста Био паста "Челентани" №51 ( виж тук)
300 г задушени зеленчуци по избор
200 мл животинска готварска сметана Esselunga ( виж тук)
50 мл прясно мляко
90 г сирене Пекорино ( виж тук) 

пипер микс на зърна на вкус ( виж тук) 
сол

Този път в пазарската ми кошница имаше :паста, пиперен микс, сирене пекорино, животинска сметана ( това е ново в магазина,  при мен трудно се намира такава)  и си купих един салатен зехтин, тъй като си имам за готвене, но исках да си взема и нещо за салатите, по-лекичко. Пък и бутилката ми харесва, тъй като мога да си я допълвам след време, стои чудесно на масата, и цената ме устройваше. Вижте го тук.


Започваме първо във сваряването на пастата. Правя го в тенджера с кипната подсолена вода и ги варя докато станат ал денте.  

Ето защо избрах тази паста: В масовото производство се ползват тефлонови резачки и бързо машинно сушене. В резултат пастата става леко прозрачна и твърда, а когато е сварена отскача в чинията и трудно поема сосовете. При Трафилата ал бронзо за кроенето и рязането на пастата се ползват бронзови резачки. Пастата съхне бавно в специални сушилни. Производственият процес става доста по-бавен и трудоемък, но резултатът е една паста с чувствително по-добри вкусови качества, устойчивост при термична обработка и шуплеста повърхност, която позволява по-доброто абсорбиране на сосовете, с които бива подправяна.

Историята на фирмата също е като приказка, всичко започва с дядо Тулио Сгамбаро, който още 1936 г успява да отгледа висок клас твърда пшеница. Създава фирмата в 1947 г. и вече 3 поколения със страст и отдаденост създават една от най-качествените и вкусни пасти в Италия. 


Докато пастата се вари си задушаваме зеленчуците на котлона в малко зехтин или масло, подправяме със сол. Зеленчуците са на вкус, като аз препоръчвам зелените като - зелен боб, тиквичка, броколи, но и морков за цвят и сладост не е лошо.


След като и те са готови заделям си  ги в чиния, както и отцедената  паста и почваме соса. 

В тигана слагаме животинската сметана и млякото да се затоплят. 


През това време нарязваме сиренето. То е малко като топено сирене, плътно, маслено и овче. Не го споменавах в началото, както не казах и на половинката, който предварително си мисли, че не обича такива сирена, а това почна да ми го подяжда. Не трябва да очаквате същия вкус като овчите сирена при нас, определено е остро, но едва ли бихте предположили, на базата на познатите ви вкусове. Аз ги го хапвах и така, и си мечтаех да го споделя с Ванчето на чаша вино.

Вижте повече за сиренето тук


Хубавото е, че и малко количество сирене, ще вие  достатъчно да придадете на соса един уникален вкус. Прибавете към сметана и разбърквайте докато се разтопи напълно. 


След това прибавете пастата. 


а след като са се овкусители хубаво, сложете и зеленчуците. Овкусете със сол, ако ви е малко.


Поднесете ги с малко прясно смлян микс пипер - направо променя играта! 


Може да поднесете ястието с настърган премазан, но аз лично се влюбих във вкуса на Пекориното и си рендосах от него и отгоре. 


Вечерята, обядът, насладата, приказката е сервирана! 

Дано пак съм успяла да ви създам малко настроение, както и да подтикна вашето вдъхновение! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...