Ето, че дойде времето, в което ви представям един от най-любимите си десерти. Сигурно сте се чудили защо в първите годинки на блога нямаше рецепти за чийзкейк и ще ви кажа причините, които са всичко на всичко две!
Първо, толкова съм педантична и взискателна към текстурите на чийздесертите, че винаги търся уникалния, отличаващ се с плътен и кадифен вкус на оригиналния чийзкейк, който опитах за първи път. Влюбих се толкова силно, че само серията от "Приятели", в която Рейчъл и Чандлър ядат чийзкейка от пода, може да опише докъде може да достигне любовта ми към тази вкусотия!
Е, може би не дотам да извърша дребно престъпление като кражба! ( Но определено има дни, в които бих утрепала определени хора и за парче десерт:))
Ето, че най-вече приключих със сортирането на любимите си чийзрецепти, като тази година вече ви споделих любимия ми чийзкейк без печене и шах-матния чийзкейк.
Днес ви представям моята най-любима рецепта за нюйоркски чийзкейк.
Това е един десерт за ценители, според мен. Самата му текстура и богатият му плътен вкус са звездата тук и намирам за излишно всякакви екстравагантни украси, въпреки скромната му визия. Свежи плодове, домашен плодов сироп или сладко са напълно достатъчни да контрастират и да допълнят по най-подходящ начин вкусовете тук.
И така, ако вече съм ви убедила, че е чудесна идея да използвате няколко часа от предстоящите дълги почивни дни да направите перфектния нюйоркски чийзкейк, вижте необходимите продукти:
За кората:2 ч.ч. брашно
227 г краве масло
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка
5 яйца
1 кг крема сирене
1 3/4 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
щипка сол
2 жълтъка
1/4 ч.ч. сметана за разбиване
Започваме с приготвянето на кората. В купа сложете пресятото брашно, захарта (аз използвах фина захар, но може да ползвате и пудра) и прибавете нарязаното на кубчета масло. Последното е добре да бъде малко по-хладно от стайна температура, тъй като ще се стопи от топлината на ръцете ни, ако омесваме на ръка. (Ако ползвате миксера, може и да е по-меко)
След като съставките са се интегрирали достатъчно, добавете и жълтъците и доомесете върху набрашнен плот, така че да получите ето такова тесто.
Разточете една трета от тестото (другата приберете в хладилника) върху основата на форма с махащи се стени, в която ще печете чийзкейка, с приблизителни размери 20-22 см в диаметър. Надупчете с вилица основата ето така
и пъхнете да се изпече до златисто в предварително загрята фурна на около 190 градуса.
Извадете кората да се охлади.
През това време приготвяме крема. Ето какво крем сирене ползвам аз, тъй като често ме питате. От типа на "Филаделфия" е, но е много по-изгодно, особено ако е на промоция. :) Разбивам го със захарта и брашното и солта (ако има нужда). (Опитайте и преценете дали искате да е още малко по-сладко и добавете още малко захар)
Прибавете едно по едно яйцата, а след това и жълтъците. Накрая прибавете и сметаната (още в течно състояние.) Разбийте всичко още няколко минути, докато получите хубава, пухкава смес.
С останалата част от тестото покрийте стените на формата ето така (Може да ви отиде цялата или да ви остане малко).
Облечете формата с няколко пласта фолио, за да предотвратите водата да пропие в десерта. Изсипете крема във формата, като оставите един-два пръста до върха, за да има накъде да се надига и долейте топла вода до средата на съда. Пъхнете чийзкейка да се пече в предварително загрята на 190 градуса с обдухване фурна.
Печете така, докато водата започне дa ври, а след това намалете температурата на около 170-160 градуса - така, че да къкри.
Чийзкейкът ще започне да се надига, но не се притеснявайте, той ще спадне след охлаждането му.
Ако тръгне да се запича прекалено, сложете лист алуминиево фолио отгоре и продължете печенето.
Ще ви отнеме около час или повече, ако го печете на по-слаба температура. След като е готов, чийзкейкът ще продължи да се тресе леко в средата, когато се разклати. Това е напълно нормално! Извадете и оставете да се охлади на стайна температура, а след това за няколко часа или една нощ в хладилник!
На следващия ден той ще е перфектен, като ще можете да отрежете стабилни и красиви парчета.
Крем ли е, торта ли е, сладолед ли е - не знам, но е божествено! Няма друг десерт, който да обичам така с кафето, както тази чудесия....:)
И така, ето и отговорът на мистерията около това, защо винаги имам вилица в чантата си :) Никога не се знае кога (и къде) ще ми падне чиизкейк под ръка!
Пожелавам ви много сладки и усмихнати почивни дни, приятели! :)
Ако харесвате рецептите ми, не забравяйте, че имам нужда от вашия глас за наградите на Блоговодител!
Може да се впишете с фейсбук, без да е необходимо регистрация, а ако гласувате във всички категории, може да спечелите и награда!
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравей, Люси. Рецептата звучи страхотно, но само искам да попитам, какво означава на "190 градуса с обдухване фурна"? С вентилатор ли? А, ако фурната няма вентилатор, как да го пека? Предварително благодаря :)
ОтговорИзтриванеПривет, Петя! Да, с вентилатор! По принцип, вентилаторът увеличава температурата леко, тоест е е около 200 градуса. Но всяка фурна е различна и затова препоръчвам да се разбере по-скоро, че го пускаме първоначално на силна фурна, докато заври и след това намаляваме, за да къкри леко, като е добре това да се съобрази с фурната. Поздрави :)
ИзтриванеАуу, Люси, прекрасен разрез, прекрасни снимки, а за вкуса не се и съмнявам. Придърпвам си едно голямо парче. Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Танче! Придърпвай спокойно! :)
ИзтриванеАх, това е най-любимия десерт на моето другарче! Всеки път се оплаква когато кажа, че ми се приготвя нещо друго, а не чийзкейк. Ама какво да с прави, такъв му бил късмета. :)
ОтговорИзтриванеВсичко при теб изглежда направо идеално и умопомрачително вкусно!
И честно да си кажа, всеки път като гледам тази серия от Приятели, така ми се иска и аз да можех да се присъединя с една виличка в ръка...
Прегръдка и усмихната седмица!
Благодаря, Алексче! И аз така с виличката :) Поздрави на теб и твоето другарче, пък аз съм сигурна, че ти ще му приготвиш най-вкусния чийзкейк в най-скоро време :)
ИзтриванеООох, Люси, знам си аз да идвам сита и поне с няколко десерта чакащи в хладилника, ама, на полюбопитствах на гладен стомах:)) А снимките ти апетитни и изкушаващи, а разреза на сладкиша, ме кани да го опитам:) Поздрави, сладка изкусителке!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Опитвай, опитвай на воля :) ще се радвам да го направиш наистина и дано ти хареса! Поздрави и много усмивки от мен!
ИзтриванеВпечатляващо предложение, Люси... и безкомпромисна,
ОтговорИзтриванепрецизна и точна, във всеки един елемент, детайл и изпълнение!
Много, много комплименти за теб талантливо момиче!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеТакава оценка от теб да получа винаги ме изпълва с гордост!
Най-топли поздрави, мила!
Люси, отдавна и аз като теб търся "перфектната" рецепра за чийзкейк , и ДА - твоята е :-) Благодаря ти за споделената рецепта. Не можах да си обвия добре с фолио формата и мисля че все пак ми влезе малко вода при печенето, но за следващият път - вече го измислих. Получи се страхотно!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мария! Радвам се, че ти е харесал толкова! Най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси, понеже ти си виновницата да започна да проявявам интерес към чийзкейковете, реших да се доверя и на тази рецепта и да направя й този чийзкеик , които така вкусно изглежда. Всъщност се получи доста добър, само където аз малко попрекалих със захарта и на мен ми беше малко повече сладък отколкото ми се искаше, но за другият път, а друг път със сигурност ще има, ще знам. Споделям ти снимка, на моето произведение, което сътворих благодарение на теб прекрасна. Чувствай се почерпена. http://www.img-share.eu/main/image_view/P5291306JPGuujMpX4.jpg.htm
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила! Докарал си го майсторски! Сигурна ли си,че го правиш за първи път?! Браво, браво, браво!
ИзтриванеПече се вече и моят, само се питам как ще позная дали е готов, с клечка едва ли....., Ама както мирише, и с лъжица ще го изядем :)
ОтговорИзтриванеЦвети, времето е хубаво да се следи, както и това, че по крайчата ще е по-стабилен, но в центъра ще се тресе. Надявам се,да се е получил добре! Хапнете си го със здраве!
ИзтриванеПривет! Мисля да се пробвам с тази вкусотия :) Бихте ли ми казали какво е точно "сметана за разбиване"? Течна сметана с животински произход /млечна/ става ли? Извинете за въпроса, но сметаните хич не са ми ясни :)
ИзтриванеПривет, Анонимен! Аз ползвах растителна, но вие може да си ползвате животинска. Хубаво е да с около 30 % мазнини, за да може да се разбива добре. Поздрави!
ИзтриванеА може ли основата да е от бисквити?
ОтговорИзтриванеМоже да напарвите и с бисквити основа, но няма да е толкова класическия чийзкейк, но няма да има проблем. Поздрави :)
ИзтриванеЗдравей, Люси. Искам да те попитам няколко неща. Това всъщност е маслено тесто и т.к чаените чаши са с различна вместимост колко трябва да е брашното в грамове? И може ли да обясниш как точно се обвива вормата с фолио така че да не влезе вода ? И как се разточва другото тесто че да се облепи от вътре формата. Прости за въпросите ми, но съм начинаеща. Благодаря и си страхотна. Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен!:) Аз ползвам чаена чаша с вместимост от 200 мл, но нямам везна за да ти кажа количеството в грамове. Няма философия по обличането на формата с фолио, просто слагаме няколко пласта и притискаме здраво, колкото можем. Ако трябва, сложи и тиксо. За вътрешната част може да разточиш тестото на лист и да изрежеш лента за стените на съда, като прецениш с линия / рулетка височината и ширината. Поздрави и успех!
ИзтриванеЗдравей,да попитам каква сметана използва за направата?Да ми кажеш марка...
ОтговорИзтриванеПолзвам тази на Мегле, която е за сладко и солено. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеИскам само да споделя, че това е любимата ми рецепта за чийзкейк! Винаги се получава, правя го много често и никога не остава за следващия ден. Много благодаря за полезната статия! :)))
Много благодаря за оставените отзиви, Анита! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеЛюси, да попитам останалото тесто, което после се облепя по стените на формата, пече ли се и то предварително, както е това по дъното?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Таня! не, не го печем него , а го печем заедно с крема наведнъж. Стените на формите обикновено се нагряват и запичат сместа първи, затова и често се получава купол в блатовете, тъй като сместа стяга покрай стените, а в центъра остава сурова. Основата я печем отделно, тъй като има голямо количество смес върху нея и има опасност да остане по-сурова :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеВ момента е във фурната и се пече. Ухае чудно. :)
ИзтриванеУ Н И К А Л Е Н!!!!!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ!!!!!!
ИзтриванеТуко що го извадих от Фурната. Изглежда и мирише божествено!!! Надявам се и да е толкова вкусен, колкото изглежда😊
ОтговорИзтриванеРешила да съм да сложа боровинки и малко боровинково сладко отгоре, но искам да те питам кога е най-добре да го направя - когато се охлади или след като постои в хладилник?
Здравей, непознат! Извини ме за малко късния отговор :) Може да сложиш боровинки отгоре, ще ти е по-лесно като се охлади, защото като е още мек, има опасност да потънат навътре и да ти се наруши хубавата формичка :) Аз би го поднеса с боровинките непосредствено преди поднасяне :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, не съм много запозната с тези десерти но се чудех дали вместо крема сирене ще мога да сложа маскарпоне.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не се ползва маскарпоне в оригиналната рецепта, но вярвам, че може да опитате :) поздрави и усмивки!
ИзтриванеТози чийзззкейк е топ оф да топ!!!
ОтговорИзтриванеТенк ю, Непознат :) Много сладък коментар!
ИзтриванеБлагодаря, благодаря, благодаря, че споделяте такива рецепти! У-НИ-КА-ЛЕН Е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз, че ми написахте отзив :) Уникален е и той :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря за тази прекрасна рецепта. Въпреки, че е публикувана преди няколко години, не мога да остана равнодушна и да не Ви оставя коментар. Приготвих чийзкейка като сладкиш за рождения си ден и се получи великолепно. Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Радвам се, че го направихте <3
Изтриване