Всеки път преди да почна режим си позволявам да си задоволя глада с всичко, което би ме изкушавало. Десертче, захарни плодове, тестено...оооох, това тестено. Като казват "Няма по-голям от хляба" са прави, защото няма нещо, което да те накара да жадуваш за пица, фокачи, попарници, тутманици, банички и какво ли не друго така, както когато си гладен.
Навряно след вас има и изключения, но аз не съм един от тях. Вярно е, не мога да се наям с хляб така, както се манджичка, хем ще ми е пълен стомаха, хем все едно не съм се наяла, но пък е перфектна закуска и понякога наистина ми се яде само и единствено тестенко.
Сещам се за карамелените ръчички на баба, добили цвета си от години работа на полето, когато изваждаше точилката и знаех, че след около час ще заухае на нещо невероятно. Тя на село си слагаше и мокър вестник над погачите, които допринасяха за много специфична миризма в кухнята. И макар готвенето с вестник да не влиза в моите критерии за здравословно хранене, то и тестеното не е, но Бога ми, за къде бих била без тези спомени.
И до ден днешен разчитам на тях, когато запретна ръкави да меся, защото знам, че споделяме една страст със бабчето - да месим.
Днес ще ви предложа следващата ви закуска да е от тези чудесни сиренки, за които се доверих на рецептата на Петя Зайкова от фейсбук. Много приличаха на бабините, но по спомен ги промених като нейните, защото рецептата й се различава. Толкова са мекички, че щом ги натиснете, веднага бухват нагоре, като маршмелоу.
Докато не измислят как да ви предавам аромата през блога, ще се наложи да ви го описвам, но какво да ви кажа - уханието на тестена закуска е нещо, което поне веднъж трябва да ви е събудило сутрин!
Необходими продукти:
Тесто:
Около 600 г брашно за баница София мел ( още за доомесване)
250 мл прясно мляко
100 мл вода
2 яйца
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
10 г суха мая
олио ( около 100 мл)
Отделно:
сирене ( 250 г )
масло
жълтък
Започваме като си приготвяме всички продукти под ръка. Пресяваме брашното, затопляме млякото и водата.
Слагаме маята и захарта в купата при затоплените мляко и вода и прибавяме две три пълни ( с купка)супени лъжици с брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне маята.
През това време в купата на миксера прибавяме две трети от брашното, разбъркваме в него и солта. Правим кладнче и прибавяме в него яйцата и шупналата мая.
Пускаме миксера да меси, като постепенно прибавяме към тестото олиото по ръба на купата, както и после и останалото брашно, докато се образува на топка в центъра и спре да лепне за стените на съда. Трябва все пак да е меко тестото.
Прехвърляме го в намазано с олио купа и го оставаме да втаса на топло, покрито със мазно стреч фолио, докато удвои обема си. Отнема около час - час и половина на стайна температура и около 30 минути на 50 градуса във фурната.
След като тестото готово, го разделяме на 12 парчета,
които оформяме на топки. Слагаме ги пак под на мазненото стреч фолио да бухнат още веднъж, а през това време си приготвяме точилата, слагаме натрошеното сиренце в купа, а ако искате да са още по-ароматни, може да си разтопите и масълце.
а след това с точила или разтегляне ( брашното за баница е идеално за целта) го разтягаме на правоъгълниче с размери около 26 на 20 см.
Посипваме отгоре сирене и ако искате малко масло ( меко или разтопено) или пък нищо :)
Завиваме на руло а, после и на охлювче ето така. След това връщаме в тавата и процедираме по същия начин със следващото.
Готовите охлювчета ги оставяме да втасат още веднъж под фолиото, а през това време загряваме фурната на 180 градуса с обдухване.
Преди да ги пъхнем да се пекат, ги намазваме с малко разбит с вода или мляко жълтък.
Още топли намажете сиренките с масло и ги задушете с найлонов плик, за да омекнат още повече.
Не помня от кога не съм се тъпкала така със тестена закуска като ученик пред лавка за закуски, но пък удоволствието бе неописуемо. Страшно много съм доволна и всички, които се почерпиха също.
Надявам се и вие да имате възможност да ги приготвите още този уикенд и не забравяйте да ми пишете след това, както и да ми пращате снимки на вашите произведения ;)
Аз знам,ч е пак ще се отдам на готвене, защото дали съм на диета или не, готвенето е страст, любов и грижа за любимите хора!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!