вторник, 23 юли 2019 г.

Супер шоколадова веган торта с бадеми / Amazing Vegan Almond Chocolate Cake



Лято или не, перканата на Люси продължава да работи непрекъснато. Списъкът с пожелани от вас рецепти расте и тъкмо изпълня няколко желания и се появяват нови. Едно от тях е и днешната рецепта. Торта, която крие в себе с толкова изненади, колкото и вкус, а снимките въобще не ви подвеждат за каква шоколадова наслада става на въпрос. Безумно вкусна, сочна, с ухание на бадеми и плътен шоколадов крем, който обгръща тортата отвсякъде и за разлика от други на маслена основа, този остава мек и въздушен, дори след охлаждане в хладилника- както най-вероятно всички ще направим в тези жеги. 

Напоследък избягам да използвам думата веган, не защото е лоша ( напротив), а защото имам чувството, че колкото и да набират популярност този вид десерти и въобще начин на хранене, толкова и хората започват да гледат на това само като на някаква "мода". Но нека все пак да се замислим - има и стари, постни десерти, в които може да ползваме и вода, но ако искаме да го обогатим слагаме мляко. Защо тогава да не сложим нещо наподобяващо тази напитка, но да не е мляко - а именно някоя растителна напитка като бадемовата например. Ако имате непоносимост към лактозата или просто сте като сестра ми, която през последните години се стреми да намали консумацията на млени продукти по чисто здравословни причини, то със сигурност трябва да ви радват такива рецепти, както и да се наричат. 


Така ме зарадваха и мен, като от Joya ми изпратиха техни продукти, които да опитам. Съгласих се да приготвя нещо с тях, само ако наистина ги одобря и ето, резултат е налице. Въпреки добрия си избор от растителни напитки, аз се спрях на това от бадеми, без добавена захар. Имах и пакет бадеми в шкафа, няколко авокадота в хладилника и вече си представях рецептата, която исках да направя. Получи се нещо невероятно, което няма търпение да ви представя, защото не само е чудесно на вкус, но ще имате по-малко угризения похапвайки го за талията си, за децата си и за околната среда. Ето и самата рецепта: 




Необходими продукти:
За блатовете:
150 г мазнина ( олио, кокосово масло или маргарин) 
275 г брашно
175 г захар
1 ч.л. кафе
30 г какао
3 с.л. сироп от агаве* 
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л сода
1 с.л. лимонов сок

За крема:
3 бр. авокадо
1бр.  банан
20 г какао
сироп от агаве на вкус*

Още: 
бадемова растителна напитка Joya за напояване на блатовете
50 г нарязани бадеми

*( ако не е веган, може и мед) 


Рецептата е много лесна и за целта дори не ви трябва миксер. За блатовете започнете като в купичка смесете мазнината, сиропа от агаве и кафето. Може да ги разтопите на котлона, ако е необходимо. 

В друга купичка сложете бадемовата напитка и прибавете лимоновия сок и оставете леко да се пресече. 


През това време в друг съд смесете всички останали съставки за блата, като аз сложих бяло и пълнозърнесто брашно, за да направя тортата още по-благоприятна за моите приятелки, които искаха десерт без угризения.

В купата със сухите съставки, които сме разбъркали добре, прибавяме растителната напитка и мазнината с кафето и агавето.


Разбъркваме всичко добре, така че да получим хубава еднородна, шоколадова смес. 


Разпределяме я в две тавички с диаметър 20 см и пъхаме тортата да се пече на 160 градуса с обдухване за около 40 минути. 
Блатовете се изпичат добре, но все пак са доста сочни, затова не се притеснявайте, ако при тест с клечка малко лепнат. Оставете ги да се охладят напълно.


За крема е нужно да сложим в подходящ съд зрелите авокадота, банана, какаото и агавето на вкус.


Пасираме всичко, докато получим лъскав шоколадов крем.


Сглобяване на тортата: Изравняваме блатовете, като изрязваме с ножче където е необходимо. Напояваме ги с още малко от бадемовата напитка, така че при изстудяване тортата става още по-вкусна. 


Разпределяме част от крема, а отгоре поръсваме от леко запечените на сух тиган бадеми.


Слагаме втория блат ( най-добре с дъното нагоре, тъй като е най-равно) и измазваме тортата с остатъка от крема. Украсяваме по желание, като аз се спрях на тази елегантна спирала от останалите ни бадеми, тъй като наподобява цикъла, в който попадаш, когато започнеш да ядеш от тортата - няма край :) 




Убедена съм, че опитате ли я, тази рецептата ще ви стане любима по ред причини, а за мен е не само една от най-бързите и лесни шоколадови торти, но и такава, която съм сигурна, че всички хора, малки и големи, независимо от режима и им  на хранене ще могат да хапнат.
Доверете ми се :)

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
 



понеделник, 22 юли 2019 г.

Паста Патафри или как да си направим пухкавата панировка от Хепи / Cheese and Zucchini in Beer batter ( Pate a frire recipe)


Вярно е, че в тези жеги не ни е до пържене, но първо обещах на едни от моите читатели повече рецепти С и За БИРА, и второ - понякога просто се налага. Например, когато нямаме много време за готвене след работа или има неща, които е по-добре просто да се пръжнат.  Истината е, че пърженето си е вкусно лятото, ама ни се иска някой друг да ни го направи. Ето защо заведенията навън са пълни от хора седнали на пържени картофки, тиквички, сирене, кашкавалчета и какви ли не други бирени мезета, а никой не поръчва сложни ястия. Ами и аз съм сред тях,  да си призная!
Така например едно от любимото ми бирено мезе са супер пухкавите панирани сиренца, познати ви навярно от веригата ресторанти "Хепи". 
Още преди години, когато ги опитах за първи път се влюбих в тази невероятна панировка, напомняща на бухтичка, която облича кубчето сирнеце, а пък те предварително са оваляни в червен пипер.


Трябваха ми буквално няколко дена след това за да усъвършенствам рецептата у дома, а този път реших да направя и тиквички със същата панировка. Наподобяват тиквички по гръцки, така че с един куршум успях да убия не само два заека, но и трети - защото панирах и кашкавалчета.


Ястията трябва да се гарнират само със студена бира и салата от сочни, истински домати и няма да търсите друга вечеря. 
Ако и вие няма да имате много време за готвене тази седмица, а в хладилника ви се намират неща, готови да бъдат потопени в най-пухкавата и вкусна панировка, която сте опитвали, то погледнете какво ви трябва и как да си я направите:


Необходим продукти:
250 мл светла бира ( може и газирана вода)
100 мл олио ( плюс още за пърженето)
3 цели яйца
3 белтъка
сол

В тази рецепта използваме и само белтъци, така че ако имате такива, останали ви от домашен сладолед, крем Бавария или друго ( дадох доста рецепти с такива напоследък), сега  е моментът да ги използвате. Ако пък нямате, може да се обърнете към изброените рецепти, за да "похарчите"жълтъците :) 
И така:
В купа си пресейте брашното и направете кладенче.

      

Прибавете трите цели яйца и малко от олиото и разбърквайте . Постепенно прибавете от бирата и останалото олио. Овкусете със сол.

                                                  
 Прибавете разбитите на твърд сняг белтъци, като разбърквате нежно, че да се запази въздушността на сместа.


 Получава се смес като за пандишпан, супер лека и въздушна, но с ухание на бира :) 
По този повод избирайте внимателно бира, която е по-неутрална или ви допада, тъй като няма как вкусът и цветът й да не повилия върху сместа. От друга страна - това е чудесно поле за експериментиране с вкуса на панировката.


 Нарязваме кашкавала и сиренцата на кубчета, като вторите овалваме по желание в пикантен червен пипер. 
Аз нарязах на тънки ленти и една малка тиквичка, като поставих лентите да поседят в студена вода докато пържа млечните хапки :) 


Потапяме всяко кубче в панировка, най-добре с помощта на лъжица и след това изсипваме в горещо олио, като не препоръчвам да пържите на максимална температура. По скоро на две-трети от мощността на котлона, в маслена баня.


Оставете да се изпържат от всички страни до златисто, а след това извадете с решетъчна лъжица и отцедете за кратко върху кухненска хартия, за да попият мазнината. 
Продължете така и с останалите продукти.


 Тиквичките панираме по същия начин, като ги изваждаме от студената вода непосредствено преди пържене.
Сиренцата може да сервирате с някакъв сос, макар аз да ги обичам най-вече натурални. Пикантния пипер отвътре им е достатъчен.


Имайте предвид, че от тази доза излиза доста голяма панировка, така че може да се опиатите да я намалите или просто се подготвите повече продукти - защо не и вкусни пилешки хапки :)
Аз се отдадох на вегетарианска вечеря с горещи сирена, разтегливи кашкавалени хапки и хрупкави тиквички,


които поднесох с вкусен сос от кисело мляко, чесън и копър. 

Опитайте и вие!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 19 юли 2019 г.

Шоколадова торта с мента / Mint Chocolate Cake



Какво да кажа за моята майчица, което още не съм казала досега в публикациите си с торти, посветени за рождения й ден?! Е, ето че още една стои пред вас, защото на 14 юли тя отбелязва още една годинка към тези зад гърба си, и още една възможност да отпразнуваме съществуването на уникалната и доброта и красота, без които този свят, и най-вече моят нямаше да бъде възможен. Майчица-сенчица както се казва, а моята направо италиански четирикрилен чадър за 70 лв на морето, пазещ сянка и на съседните места и случайни минувачи. 

Истина е, майка ми е човек, който прави добрини винаги когато може, за всеки, без да има значение дали ще й се отвърне със същото, само защото сърцето и е толкова голямо, че  има място и за тези, които нямат такова. 


Мама научи и мен на същото, и макар всеки ден да рискувам да се възползват от това мое качество, зная, че красотата ще спаси света, а какво по-красиво от добрината, усмивката и любовта. 
Мама винаги е била тактична, мила и търпелива с всички, не съм я чувала никога да обсъжда приятели зад гърба им, не клюкарства, не таи злоба, усмихва се и когато й се плаче. Тя винаги изслушва терзанията на приятелите си, помага със съвети, помни и честити рождени дни и лични празници на всички роднини, опитва се да внася мир и разбирателство дори там, където има много напрежение, обича филмова музика, чете много, обожава картините и изобразителното изкуство, пази при важните документи старите ни картички от детската градина, непохватна е и може да се спъне и в парче памук, чувствителна е и плаче на филми. И едно от най-отличителните й качества е, че обожава шоколад. Сладък, плътен, черен, с ядки, течен, кадифен, с аромат на алкохол, под формата на мус, торта или крем, но шоколад във всичките му превъплащения и реинкарнации. Ето защо и нейните торти, винаги трябва да са шоколадови, но и запомнящи се. Такава е и днешната: 



Ако обичате наситеният шоколадов вкус, комбиниран с освежаващото ухание на мента, което познавате в бонбонните "After eight" например, тази торта е за вас. 
Допълнително сиропирана с домашен ментов ликьор или просто мляко с какао ( ако не искате да има алкохол), няма съжалявате за невероятната вкусотия, която ще се получи накрая. 

Излишно е да казвам, че тортата  изчезна почти веднага, което спрямо големината си е наистина постижение, а и факта, че не бяхме много хора. Всеки реши да запази обаче парченце и за вкъщи, защото не искаха да пропускат възможността и на следващия ден да си хапват от тази добре изстудена вкусотия, сутрин с кафето. Но ето и самата рецепта: 




Необходими продукти:

За блатовете: 
100 г тъмно какао
400 г захар
250 мл прясно мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 бр. яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 бр. ванилия

За крема:
200 г захар
4 с.л царевично нишесте
400 мл прясно мляко
300 мл сладкарска сметана ( може и маскарпоне) 
3-4 стръка мента

Още:
зелена хранителна боя
100 г шоколадови пръчици ( по желание) 

Започваме с направата на крема, тъй като ще ни трябва повече време да изстине, но с приготвя много бързо. Като цяло е рецептата за домашния ментов сладолед , който знаете от тук
В касерола сложете захарта и нишестето и разбъркайте. 

                             

Добавете прясното мляко и оставете на котлона да заври сместа, като разбърквате периодично, за да не загори. Кремът ще се сгъсти, и тогава го махнете от огъня.

Добавете прясната мента в него ( количеството й зависи от това, колко наситен ментов вкус искате да има крема - аз слагам доста и то домашна) и разбъркайте. Оставете ментата да пусне аромата си в топлия крем, като може да покриете крема със стреч фолио за да не хваща коричка, докато изстива. 

                             

През това време напарвате блатовете. Те са ви познати от Руската черно-бяла торта, като за целта разбиваме с миксер яйцата, захарта и ванилията.


Отмерваме си брашното в купа и към нея прибавяме останалите сухи съставки. 


В трета купичка смесете прясното мляко и олиото. Прибавете го постепенно към яйчената смес, 

                     

а след това постепенно прибавете разбърканите добре в купата сухи съставки. Разбивайте с миксера  за да се интегрират добре, прибавяйки и врялата вода, 


докато получите хубава шоколадова смес.
Разделете я на три части, като аз го правя най-лесно с везна. Отмервам общото количество на сместа ( без съда) и след това знам по колко да слагам във формата, тъй като ми е само една. 


Слагаме една трета от сместа във форма за торта с диаметър 24 см, предварително застлана с кръг хартия за печене на дъното и намаслена с олио по нея и стените. 
Пъхаме да се пече във фурната на 170 градуса за около 20 минути.
Проверете готовия блат със суха клечка тест, за да се убедите, че е изпечен добре. 
Оставете го за кратко във формата, а след това извадете върху решетка за да изстине. Подгответе формичката отново и продължете с процедурата втори и трети път.  

                             

Това определено са едни от най-любимите ми и предпочитани шоколадови блатове, защото рецептата е много лесна, не е скъпа като съставки и винаги сполучлива.


След като блатовете се охладят преминаваме към сглобяване на тортата. 
Изравняваме ги с нож, като изрязваме където има подутини и  запазваме изрезките, защото ще ни трябват за по-нататък.
Слагаме първия блат в същата форма и сиропираме с ментовия ликьор, който сме разтворили в малко топла вода. Количеството на алкохола ще оставя вие да прецените за себе си :) 

                             

След това идва време за крема, който правим там на място. Разбиваме сладкарската сметана ( ако не е сладка или пък обичате да има повече захар, напарвате го с 3-4 с.л. захар в нея) на сняг, като постепенно добавяте охладения вече ментов крем, от който сте махнали клонките. 

Оцветете с хранителна боичка в зелено ( аз ползвах и от естествените, но нямаше много наситено оцветяване - предполагам, че трябва да се сложи много по-голямо количество) като такава на прах или гел ще свърши чудесна работа. Може да заместите част от сметана с маскарпоне, за още по-богат вкус на крема, но аз ползвах само растителната сметана този път, тъй като исках да имам обемист крем, който да ми стигне за украсата, която бях намислила. 

                             

Към крема прибавяме част от изрязаните блатове, които сме натрошили на ситно - около две пълни шепи. Добавяме и тъмни шоколадови пръчици за да засилим вкуса на "Страчатела".

Сложете част от крема върху сиропирания блат и след това продължете по съшия начин до край : блат, сиропирене, крем. 


Запазваме част от крема за украса на следващия ден, защото тази тОртелинка ще спи тази нощ в хладилника ;) 
И така, на следващия ден, изваждаме тортата от хладилника, измазваме я със заделения от предния ден ден и украсяваме. Заливаме тортата с шоколадов ганаш, а в средата й поставяме три топки, оформени от шоколадовите изрезки от предния ден. Намазваме ги и тях с крем и слагаме по една фунуйка от сладолед върху тях, като аз ги изрязах с нож, за да не са твърде големи и да се поберат на рафта в хладилника. 



Още малко украса с листенца свежа мента и шприцован крем по ръба на тортата и готово.
Това е една истинска фантазия!


Толкова бях въодушевена от направата на тази торта, защото носи не само настроение с лятната си, свежа, но и шоколадова визия, но и заради това, че я направих за най-скъпият човек на земята за мен - моята майка!
Мамче, бъди ми жива и здрава, много щастлива и нека животът ти става все по-приказен и да сбъдваш мечтите си с лекота. Обичам те!

Обичам и вас, скъпи приятели-читатели и благодаря, че споделихте този семеен празник!

Разхлаждащ, летен уикенд ви пожелавам! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...