четвъртък, 25 април 2019 г.

Солен венец от парено тесто / Choux (Eclair) Pastry Ring Recipe


Знам, знам, нямам спирка! Тъкмо си милите, че сте планирали вече менюто и аз се появявам с някое ново предложение, което си струва да се опита. Мога да ви кажа, че съвсем не е без да искам. Запазих най-интересното за накрая, но не може да не кажете, че не ви предупредих. Днешната рецепта  е за нещо соленичко, което ще се хареса и на малки и на големи. 
Солен венец от парено тесто - тип сандвич, който може да направите и като салата, ако решите. Сетих се за тази идейка, която видях от Йоли преди не малко лета, но все се канех да я приготвя в мой вариант. Ето, че тази година й дойде редът! :) 


Хубавото е, че за рецептата ползваме едно от най-лесните и бързи теста за работа, а именно пареното тесто. Може да вложите много творчество в оформянето на венеца, както и в избора плънка. И тъй като вече ви предложих този изумителен Еклер на метър за десерт, реших, че е време за едно апетитно предястие за великденската трапеза.  
И да не си помислите, че с това приключвам серията рецепти за празниците. Освен, че остава да ви представя тазгодишната великденска торта, ще вмъкна още една-две бързи рецепти за предястия, тъй като понякога точно това е, което ни липсва, да запълним празнините на масата.



За тестото може да ползвате любимата и рецепта за парено тесто или да опитате тази на Йоли. Ето я и нея: 

Необходими продукти:
250 мл бяло сухо вино ( или прясно мляко)
75 г масло
150 г брашно
щипка захар
1/2 ч.л. сол
4 яйца

За плънката:
домати
крема сирене
краставици
кашкавал
шунка
луканков салам
варени яйца
зелена салата



В тенджера смесваме виното / млякото, захарта, солта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното


Бъркаме енергично, докато тестото започне да се отделя от стените и се формира на топка. ( Най-добре сменете с дървена лъжица :))


Прибавяме едно по едно яйцата, докато всяко едно се абсорбира добре в тестото и тогава слагаме следващото.



Получаваме хубаво, тежко тесто,което пада от лъжицата на триъгълник ( както му казват :))



Очертайте си кръг върху хартия за печене и шпицовайте желаната от вас форма за венец. Може да бъде на един или два етажа - по-големи или малки форми, като е добре да оставяте място между детайлите, за да има накъде да бухва тестото.
Може да намажете тестото с малко размито яйце и да поръсите със семки по желания - аз избрах сусам и ленено семе :) 


Пъхнете венецът да се пече на 180 градуса за около 40 минути, като е важно да оставите цялата влага да се изпари от тестото. За целта може да го ставите да се изсуши допълнително на изключената фурна или да го оставите да се пече на леко открехната вратичка, след изпичането още 10-15 минути. 


След като изстине, разрежете на половина и напълнете  по желание - намажете с крема сирене, малко зелена салата, кашкавал, 

 

шунка, салам, яйца, домати и каквото душа ви иска ;) 


Поставяме капачето и готово. Украсих с още малко зелена салата и три златни яйца, които боядисах с новите боички на Др. Йоткер :) ( за тези, които питаха) 

Това успях да сътворя накрая...надявам се да ви хареса :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 24 април 2019 г.

Козунак Страчатела / Stracciatella easter bread


Диетата не ми върви този сезон, затова реших да преустановим отношенията си за малко. Опитваме се да се изясним с нея как да стават нещата - аз не ям няколко час, а тя си върши работата, и после аз си ям, с мярка. Мярката всеки път е различна, но все пак е мярка! От спортуването до тук съм овладяла най-вече първата част от упражненията "Легнете на постелката" и в това съм толкова добра, че мога да го правя с часове.

 Диета по врем на празници е малко като любов по време на холера, затова просто реших, че може би трябва да си вземе малко почивка една от друга. Нека тя да се опомни, защото няма как съвсем нищо да не се яде, а пък аз трябва да съм реалист - мога ли да прекарам времето със семейството си, на различни видове софри, в мръщене и подбутвене на маслинка в чинийка.                                                                                                                    Повечето от тези хора виждам едва два-три пъти годишно и не му е мястото да им се мръщя на усилията да ме нагостят, сякаш се подготвям за роля за Оскар, за която е необходимо да сваля тегло равносилно на половината си органи .                                                                                                                                                           С моята метър и петдесет осанка всяко килце те доближава до структурата на Пикачу, но жаждата за живот и радостта от него, винаги трябва да е над тази за суетата, така мисля аз. Така, че ако ме видите да ръфам доволно въглехидрати, да не подигате вежди в недоумения " Ние сме в почивка!!!"   


И като в  такава, с голям кеф и задоволство замесих, опекох, снимах и си похапнах от днешния невероятен козунак. Нали не с помислихте, че съм приключила  с тях :) Отдавна ми се въртеше в главата тази идея, тъй като повечето плънки за козунак с шоколад не винаги са толкова сполучливи. Понякога шоколадът изтича от тестото, а друг път след запичането става сух и не винаги може да му се насладиш както трябва. Затова измислих един козунак, който стъпва на основата на един от любимите ми тип десерти "страчатела" ( Сами забелязвате колко вариации на него има в блога).
 Парченцата шоколад стоят твърди в тестото, но достатъчно дребни, така че да може да ги усещате във всяка хапка, без да се губят сами по себе си. Отгоре на всичко, завърших с лъскава шоколадова заливка, която може би помните от козунака със заквасена сметана тук, който ви представих преди няколко години :) 



Но стига излишни приказки, ето и как го направих:

Ето и какво ви трябва:
Около 1 кг брашно София мел Екстра ( може и повече)
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г) 
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) или есенция ром
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
180 г  захар 
3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол

Още:
Около 200 г шоколадови стърготини 
200 мл шоколадов ганаш


Този път реших да използвам брашното екстра на София мел, за да си докажа, че тази рецепта може да стане с всяко брашно. И така и стана :)
Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера.


Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    
Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. 

                             

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.
Аз започвам да го усуквам, като с намаслени ръце ( може да ползвате още масло и мас дори), гледам да го усуквам и разтягам, за да получа още повече нишки :)


Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си. 


След като тестото втаса го разделяме на две и оформяме козунаците. Аз се спрях на нов вид плетка, която е само с един фитил. Но първо : Взимаме едната част от тестото и я притискаме леко с ръце, така че да оформим нещо като правоъгълник, не прекалено тънък. Изсипваме половината от шоколадовите стърготини, като подчертавам - те трябва да са вкусни.                                     На нашия пазар няма много разновидности, но съм си купувал от чужбина ( пък и от там ме четете доста от вас) и има вкусни стърготини и има и такива, които имат вкус на моколад.
Избирайте винаги по-хубавите стърготини, пък дори и да са малко по-скъпи :) 
Сложете доволно количество от тях.

                             

Замесете пак тестото, като се стремите да оформите един дълъг фитил и го разположете първо така:


След това подпъхнете свободния край в горната част, образувайки нещо като ласо, по-широко в долната част.


Тончо там го завъртете веднаж и подпъхнете стърчащия край отдолу. Така оформяте козунака само с един фитил :) 

                             

Оставате го да втаса на топло докато удвои обема си, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като хване желаният загар и е почти готов, може да го намажете с леко размито яйце ( или само жълтък) с вода, но това няма да ви е нужно, ако ще правите заливка, затова не съм о описала в продуктите.


За заливката, както винаги, се спрях на любимия си шоколадов ганаш, като към 150 мл течна сметана, доведена до кипване, прибавих един черен шоколад. Разбърках шоколада в горещата сметана, докато се разтвори, а след това излях върху козунака.
Поръсих с още шоколадови пръчици.
Получи се такава фантазия, че ми е трудно да го опиша. Обезателно ще направя още една-две дози от този козунак за празника, защото няма да лъжа - шоколадът прави всичко още по-хубаво!!!



Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!                              Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/                                                    Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/                                                            Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/                                     Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/                                                             Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





вторник, 23 април 2019 г.

Великденско свинско / Easter Pork Recipe


Тъй като Великден е близо, нямаме много време за шикалкавене. Козунаците и яйцата взеха да взимат превес в социалните мрежи и е време да изкарам един от моите джокери от ръкава - Великденско свинско. 
Знаете, че този сезон агнешкото е на почит, но това съвсем не значи, че сте задължени да го готвите, ако не ви допада вкусът му или пък просто имате желание да разнообразите. И така да е, все ще искате някоя рецепта, която има великденско усещане и точно такава ви подготвих аз. Ако все пак ви интересуват рецепти за агнешко, което си струва да приготвите може да видите тази с билки и картофи  и тази за агнешко по гръцки, които ви представих миналата година.
Тази година реших да заложа на друга манджа - кампания, като се спрях на любимото си прасенце - по-икономично ще ми дойде за джоба, а пък гостите, които смятам да посрещна подчертаха, че не са любители на агнешкото. 

Захванах се у дома да мисля какви са елементите не едно вкусно великденско ястие и в движение скалъпих тази рецепта, Стана просто за чудо и приказ!!! Хрупкавата кожичка на джоланчето, глазираното месце, в комбинация с уханието на прясна мащерка и гарнитура от бял ориз със зелен лук, маслини и яйца. 



За карамеления облик на месцето заложих отново на присъствието на соев сос Кикоман, който веднъж започнеш ли да използваш правилно, си способен да добавиш умами и в най-традиционните български ястия. Умами, наричано още петият вкус,  представлява онзи после вкус в ястието, който стимулира небцето и предизвиква апетита ти още повече. Аз ви гарантирам, че тези джоланчета ще ви предизвикат не само апетит, но ще ви отворят и третото око, редом с горното копче на панталоните. :) 

Ако искате да се насладите на нещо наистина вкусно и специално, препоръчвам ви тази рецепта, а утре съм ви подготвила нещо с шоколад. Предстоящата торта за празника пък пусках в моя инстаграм акаунт като превю, и ако искате да виждате рецептите, преди да бъдат публикувани или просто да си припомните някои позабравени, препоръчвам ви да ме последвате и там :) 


Друга препоръка пък ми е да не чакате Великден, а да си спретнете това ястие още тази вечер, като репетиция на празника, както се казва. Аз репетирам вече няколко месеца и мога да ви кажа, че така съм задобряла в готвенето и похапването, че всичко изчезва за броени минути!

Няма да ви отнема повече време, а минаваме направо към всички стъпки за приготвянето на ястието, но преди това ще ви помоля да оцените старанието ми, което полагам целогодишно, защото сега му е дошъл момента. Остава малко време до наградите на Блоговодител и аз имам нужда от вашата подкрепа. Тази година имам нужда да гласувате за мен в следните категории:


Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А ето и рецептата:

Необходими продукти:

За месото:
Около 1, 500 г свински джолан на шайби
2-3 с.л. соев сос Кикоман
1 ч.л. лют пипер 
1 ч.л. мед
1 лимон
1/2 ч.ч. олио
сол/ прясна мащерка

За ориза:
250 г бял ориз
1 глава лук
3-4 стръка зелен лук
3-4 броя яйца
20 маслини
олио / сол

Започваме като в сух тиган запичаме за кратко лютия пипер , така че да пусне аромата си и слагаме олиото. Оставяме да загрее.

През това време подсушаваме добре шайбите джолан, така че да могат да получат хубав загар. Препоръчвам ви да направите разрез на кожата, тъй като тя се свива при пърженето и избутва напред месото, което го прави трудно да се запържи равномерно. Може да го напарите и в в процеса на готвене, така че не се притеснявайте, ако не сте се справили първия път :) 

                             

Слагаме джоланчетата да се запържат в пикантната мазнина от всички страни. В купичка смесваме сока на един лимон, соевия сос и меда. Разбъркваме добре. Може да добавите и малко накъсани листенца прясна мащерка за още повече аромат, ако харесвате вкуса й :)    

                             

Изваждаме джоланите от тигана и прехвърляме в подходяща тавичка. Заливаме добре с така забъркания сос от лимона и посоляваме добре.
В тигана, в който сме пържили доливаме малко топла вода, която да обере мазнината и я изсипваме при джоланите. Запечатване тавичката добре с фолио и пъхаме да се пече на силна фурна докато заври, а след това намаляваме на 150 градуса и печем докато местото започне да се разпада при натиск с вилица.


Когато е готово, махаме фолиото и оставяме да се запекат до желания за нас загар, тъй като някои хора предпочитат да имат малко мазнинка, а други да са по-хрупкави. Оставям на вас да прецените за себе си :) 



Докато месото си почива добре завито на топло, правим и гарнитурата.
Оризът става бързо, затова няма какво да му мислите.
Измиваме го под течаща вода, докато се избистри, за да може да се отмие нишестето и да не стане на каша при печенето.
В подходящ съд слагаме малко олио и запържваме до прозрачност нарязаната на ситно глава лук. ( Правя го във фурната)  Малко след това прибавям и ориза и разбъркваме за още три-четири минути от време на време, докато стане по-лъскав.

                             

През това време нарязваме на ситно няколко стръка зелен лук и прибавяме към ориза.


Прибавяме и маслините, подправяме със сол и доливаме вода. Водата трябва да е в съотношение три към едно спрямо ориза, тоест в случая е 750 мл. 


Ако решите да сготвите повече ориз, съобразете това ;) 

Печем във фурната на около 180 градуса, като след като течността се абсорбира и оризът стане готов, изваждаме от фурната, правим няколко кладенчета и чукваме яйцата в тях.  
Овкусете със сол и пъхнете да се запекат за още една-две минути.

                          

В чинията сервираме пържола джолан, ориз, яйце и стръкче прясна мащерка за аромат.
Може да се насладите на тази чудесна фантазия съвсем бързо и достъпно, а едва ли ще има някой, който ще откаже допълнително.
Опитвайте и вие, приятели!

Аз се отправям към кухнята, защото утре ще ви шашна с нещо също толкова чудесно :) Останете на линия :)  



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/
П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...