петък, 3 февруари 2017 г.

Сметанова пита с бисквити и банани / Easy chocolate-banana cream cake


Добрите новини започнаха от сутринта!

Не само слънчицето грее, навън става по-топло като за един чифт гащи, а отгоре на всичко е и петък, знаете, ден на майстора. Учениците учат по-малко, заради междусрочната ваканция, хората работят по-малко, заради факта, че все още не им плащат достатъчно, а пък аз продължавам да си намирам извинения да готвя вкусотии, въпреки призивите за диети и въздържание, с които ме засипват моите "слаби ангели" нощем. Но щом са толкова слаби, имат нужда от поохранване. 


Точно в тон с деня на майстора и днешната рецепта ще е доста мързелива. Може би една от най-лесните торти, които ще ви науча да правите. Може да си спретнете седнал, легнал, със завързани очи, на три ракии и въобще няма да ви мигне окото.


И като казах добри новини..вижте на каква попаднах тук. Оказва се, че всъщност е добра идея да хапваме торта сутрин за закуска и организмът ни ще го приеме добре. 

Доообре, доообре! Това исках да чуя! И без това в тази торта има банани, които също са полезни, нали така?! Тоест, правим тортата и имаме закуска за идните почивни дни! 
Рецептата ми е от една колежка на мама - Снежина Карабельова (или както й казваме Снежинка ;)) , която смята, че това е най-вкусната торта, която е яла и е любимата й (логично). 

Нямаше как да не се изкуша да я направя и аз и се радвам, че го направих, а е то и колко бързо и лесно става:

Необходими продукти:

250 г бисквити "Закуска"
4 бр банани
300 г шоколад (или 3 бр)
500 мл течна сметана за разбиване
1 консерва подсладено кондензирано мляко
малко масло






Започвам като разбивам сметаната на сняг с миксера. Може да ползвате животинска сметана или растителна, от картонените кутии, които са като "крем за торта". Важното е сметаната да е добре охладена, за да се разбие добре. 


Прибавяме към сметаната половината консерва от кондензираното мляко, като съм снимала коя марка съм използвала. Важно е да използвате задължително подсладено такова, то е по-гъсто и не бива да го заменяте с неподсладено. 


В тавичка слагаме натрошените бисквити (аз имах малко останали бели, но като цяло с кафявите е най-вкусно). 


Нарязваме два шоколада на малки парченца, като може да ползвате млечен или черен - зависи от вкуса ви. Прибавяме към бисквитите.


Прибавяме и нарязаните на кубчета банани. 
Накрая прибавяме сметаната и разбъркваме всичко добре. 

                     

Изравняваме хубаво сместа, така че да няма въздушни "джобчета" и прибираме в хладилника да стегне. 


Останалата част от кондензираното мляко затопляме на котлона и към него прибавяме нарязан третия шоколад. Той може да е кувертюр за готвене, но аз предпочитам черен шоколад.

                     

Прибавете една-две супени лъжици масло към сместа, за да може да се втвърди като изстине. Залейте сладкиша с нея, след като се поохлади малко, като аз направих и двуцветна шарка.


Тъй като използвах голяма правоъгълна форма с махащи се стени, реших да разрежа тортата на пасти.


Не мога да ви опиша какво въздушно, шоколадово-бисквитено-бананово удоволствие е всяка лъжичка от тази вкусотия :)

Опитайте и вие!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



понеделник, 30 януари 2017 г.

Милинки - душички / Milinki - Soft bread balls with cheese




Имали ли сте една от онези красиви и спокойни вечери, в които излизате навън, на кино и театър, с някой приятел/ ка, всичко върви изключително културно и нормално. След събитието решавате да отиде в някое по-така местенце, където да се "лигавите" половин час над една чаша скъпарско вино ( навярно от някое безизвестно шато във Франция с местния еквивалент на село Тъпилещово), обсъждайки режисьорските похвати при заснемането на филма, под звуците на джаз и приглушена светлина, възхищавайки се вътрешно колко възрастно и възвишено се държите в този момент. 

И всичко върви толкова приятно докато една малка покана от "онзи приятел", който винаги ви кани на най-яките купони, от които се възстановявате половин година не преобърне плановете ви с главата нагоре. 

-Люска, как върви диетата?
- Ми хапнах  само една миленкааааааа......
Решавате да се отбиете на "мястото на събитието " на път за вкъщи и от там насетне културната вечер става не толкова култура...но в никакъв случай, по-малко забавна! 
И макар скоро да не съм имала преживявания точно от този вид, една рецепта ме накара да се подхлъзна супер жестоко, от така да се каже, опитите ми за диета напоследък. 

Наистина си мислех, че ще се опитам да си хапна едно парченеце само, но преполовявайки половината тава, сметнах каузата за загубена и се отдадох на тъмната страна. 



Погледнете за какво става въпрос тук?  То това не е пух, а направо пух и творчество! 
Отдавна не бях хапвала толкова вкусни милинки, които да ме върнат в спомените ми от училище, където тази тестена закуска бе повод за военни стратегии и междукласови битки в столовата. 
Рецептата видях от тук, и аз също направих двойна доза, тъй като осъзнавах, че имам по-голяма тава, а подсъзнателно не осъзнавах, че ми се яде повече отколкото искам да си призная ;) 

Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти за една доза:
Около 500 г брашно София мел Класик
Около 2/3 ч.ч. мазнина ( масло/ олио смес) 
1/2 кубче жива мая
250 мл прясно мляко
125 сирене
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1с.л. винен оцет
1 яйце

Започваме като си приготвяме закваската. Загряваме млякото докато стане хладко. Към него прибавяме захарта, маята и една супена лъжица брашно. Разбъркваме, докато се разтвори всичко и оставяме на топло да шупне.


В подходящ съд пресяваме половината от брашното, правим кладенче и добавяме шупналата мая. 



Започваме да добавяме постепенно яйцето ( при мен са две, тъй като както казах, правих двойна доза), солта, оцета, около три супени лъжици олио. ( може и друга мазнина).


Започваме да прибавяме постепенно и от останалото брашно, така че да сме сигурни, че ще получим меко, нелепнещо тесто. Прехвърляме в намаслена тавичка и оставяме на топло да удвои обема си....


ето така.
Покриваме с кърпа или намаслено от вътрешната страна с олио стреч фолио, за да не залепва тестото по него.


След като тестото е готово, разделяме го на 12 части, като за мен този начин е най-лесен, за да са равни ( Отново, тестото е двойна доза на снимките, тоест направих 24 части )


Оформям всяка част на топче, като ги редя в дълбока тавичка, намазана с олио. ( Аз потапях всяко топче преди да го сложа в тавата,  в малко разтопено масло и олио ( около 100 г масло). Не е задължително, а по-скоро прищявка, така че може да ги сложите и така, както Кристина ги е направила :) 


Оставяме милинките на топло, за да се надигнат за още 20 минути. След това запържваме една супена лъжица в брашно в останалата мазнина. Оставете леко да се охлади, да не е много гореща и залейте милинките. Натрошете отгоре сиренето. 


Печем милинките за около половин час в предварително загрята на 180 градуса фурна. 


Още топли ги задушавам, за да омекнат още повече. Лично аз сметнах тестото за малко безсолно, въпреки, че увеличих солта, но все пак това зависи много и от вкуса на човек и как соли солта. Затова препоръчвам да прецените сами, спрямо вашия продукт и вкус нейното количество. 


Не само от уважение към Кристина, която е споделила с нас тази рецепта, но и защото наистина са супер пухкави, смятам, че тези вкусни закуски, заслужено носят и името, което им е дала:  милинки-душички! 



Аз, като тотален фен на Междузвездни войни искам да повлека колкото може повече хора по пътя на тъмната страна, споделям и с вас тази рецепта, която се надявам да ви изкуши и да видите, че ако имате достатъчно килограми по себе си, дори и да се "подхлъзнете по пътя", няма да ви заболи от падането :)

Усмихната седмица, приятели :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 24 януари 2017 г.

Рецепти от филми "What If": "Златото на глупака" или любимия сандвич на Елвис Пресли / Elvis Presley favorite sandwich "Fool's Gold Loaf" from the movie "What if"


Ентусиазирана съм много! 

Не само когато успявам да изпълня отдавна запланувана рецепта, но когато е част от категорията "рецепти от филми", пък на всичкото отгоре е и свързана с музика, значиииии...не може да ми затвориш устата скоро. Толкова много мога да плямпам, че предполагам мога да убедя и най-големия скептик да отхапе залък от този наистина вкусен сандвичи. 

От къде да започна обаче? Сигурно някои от вас за първи път чуват за този сандвич "Златото на глупака" (Fool's Gold Loaf ) , но това е бил любимия сандвич на Еливс Пресли! 

Измислен е в един от ресторантите в Денвър, като легендата разказва, че една вечер, Елвис и неговите приятели долетели специално с частния му самолет от Грейсленд, като закупили 30 такива сандвичи и си ги похапвали с компанията на пенливо шампанско. 
Сега аз не съм Шерлок Хоумс, но това негово деяние много ми напомня на "Харолд и Кумар : Пътуване до Белия замък", така че предполагам, че ги е тряскал здраво да речем...пиянския глад :) 


Преди да ви кажа, какво точно прави този сандвич толкова необикновен, оригинален и странен, освен самата история, редно е да спомена от къде научих за него. 
Преди време гледах филма "What if", един много приятен филм със Зоуи казан и Даниел Радклийф ( aka Хари Потър ( заклевам се, има хора, които винаги ще му казват така и по-добре да се прекръсти ) ) . 
Филм, който освен множество забавни, сърдечни и сладки сцени за дилемата дали същност най-добрият ни приятел е и голямата ни любов, ми представи и историята и кажи-речи рецептата за тази вкусотия.

 
                        
 

             
 Сега ще ви кажа и какво точно има в него:
Необходими продукти:
 хляб
масло
фъстъчено масло
плодово желе/ сладко/ мармалад
бекон
 масло


В оригинал рецептата е доста голяма , затова аз направих мини версия, но след като го хапнахме за нула време, следващия път ще си направя всичко както трябва. 
Взимате един цял хляб, режете на две:
Издълбавате.( аз пропуснах, защото са само крауща, пък и съм малко заплес ;) )
Едната половина мажете ( запълвате) с фъстъчено масло, а другата с плодово желе или сладко, в моя случай, от боровинки :) 


Запичаме бекон до хрупкавост . Аз ползвах около 200 г, но по оригинална рецепта е около кило :) 


Редим бекона между двете филии....


и затваряме. Намазваме хляба с масло, като може предварително да го запечете с масло във фурната и тогава да го разрежете.
Аз предпочетох да мина сандвича през грила, за да може да стане по-тънък....


Убедена съм, че този сандвич за някои ще бъде просто "изгъзица", за други само - кулинарен експеримент, но да си призная, след като го опитах ( а аз даже го направих доста скръндзаво), малко съжалявам, че нямам такова разнообразие на вкусове в нашата кухня. 
Мой приятел, който имаше честа да опита този сандвич, сподели, че това се е превърнал в любимия му такъв, и съм съгласна, че въпреки, необичайната комбинация, тя наистина е златна ;) 







Но защо въобще да се съмняваме в Краля  и неговия вкус!
Все пак той винаги е имал чудесен такъв!


Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...