Ако има нещо по-впечатляващо от сценария, хореографията и продължителността на индийските филми, то това е само индийската кухня!!!!!!!
Не може човек да остане безпристрастен пред погледа на тези невероятно ухайни и богати на подправки ястия.
Признавам си, не готвя често индийско, но когато го правя - го изяждам всичкото!
Само се суетя около котлона, разбърквам през пет секунди, само и само за да мога да вдишам аромата на ястието и си повтарям наум:
" Малее, как ще се наплюскам само да стане готово".
Да, прави сте, това не е поведение на дама, но ще ви кажа една тайна - много малко жени са дами, когато са оставени насаме с храна!
Просто си представете сочните и мариновани пилешки късчета, облети в горещ и леко пикантен доматен сос, върху легло от пухкав ориз.
Ако си го представяте, сигурно преглъщате вече, затова ще ви зарадвам, като ви кажа, че това е една наистина бърза рецепта, така че няма проблем да е вечерята ви още днес. Ето и какво ще ви трябва.
Необходими продукти:
За месото:
1 бр. големи пилешки гърди (пеперуда)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. куркума
1 ч.л. чили на прах
1-2 ч.л. гарам масала (индийска подправка)
1 ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. джинджифил
2-3 скилидки чесън (пресовани, кълцани на ситно)
За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
1 ч.л. люта доматена паста
1 ч.ч. сметана за готвене
1 с.л. захар
1-2 с.л. олио
сол на вкус
Още:
ориз за гарниране
Започваме като нарязваме пилешките гърди на кубчета и ги мариноваме в смес от изброените за месото продукти. Индийската подправка се продава в много магазини (потърсете в интернет) или пък може да си я забъркате сами. Тя се състои от: канела, кардамон, кимион, черен пипер, карамфил, кориандър и индийско орехче. Но и да я пропуснете, няма да е фатално. в рецептата има достатъчно аромати и ви препоръчвам да ги слагате на вкус :)
Разбъркваме всичко и оставяме пилето да се маринова в хладилника за около час, но за най-добър вкус - за една нощ. (Чудесно е да го приготвите предната вечер и като се приберете от работа, директно да го хвърлите в тигана :))
За приготвянето на ястието загрейте мазнината на висока температура. Запържете месото, докато побелее изцяло. Няма как да хване цвят, заради маринатата.
Добавете доматите, пастата, захарта и солта и оставете яденето да къкри под капак за около 20 минути или до готовност на месото. Преди да го дръпнете от огъня, добавете сметанатa и разбъркайте.
Сервирайте върху сварен бял ориз.
Гарнирайте с малко нарязан пресен магданоз и някакъв хляб за топене. Аз предпочитам домашни пърленки ( рецепта тук ) или друг вид плосък хляб.
Какво ще кажете , а? :)
Пожелавам ви много слънчев, вкусен и безгрижен уикенд, приятели!
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е към края си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!