петък, 24 януари 2014 г.

Торта "Шварцвалд" / Black Forest Cake / Schwarzwald Cake



Не мога аз да си държа ръцете в джобовете и това и си е. Казах си, че ще се опитам, докато трае пост-празничният период на диетуване, да не готвя много сладории, за да не се изкушавам. Мислех си, че ще успея да мина само на рецептите от черновите, но ..Цъ! Не се получи!



 Но как да ви кажа, имам повече нужда от това да приготвям такива красоти, отколкото да ги ям. Като почна да правя торта и ми става едно такова весело на душата.. от всичката тази сметана, шоколад и ухания на току-що изваден топъл блат от фурната.



И така, като се бях наточила за хубава торта, ми попадна точно тази, която трябваше. Как досега не бях правила торта Шварцвалд и аз не знам. Някак си съм се била объркала, че е сложна сигурно, но се оказа една от най-лесните торти. Рецептата харесах от тук, но аз реших да я приготвя с вишновка, тъй като пресните череши ще се позабавят, ако мога така да се изразя!
Слава богу, аз винаги си имам запаси от домашна вишновка, а смятам, че всеки уважаващ себе си алкохолик ще хареса много този вариант ! :)


Да си призная - имаше и друга причина, поради която исках да направя торта и тя беше, че много исках да се изфръцкам с новата си поставка за торти.  
Получих я като коледен подарък и беше опакована по най-старателен начин от двама невероятни мъже - Митко и Цецо!


И разопаковането, както и опаковането, отне доста време, най-вече защото попаднах на това... пукащ найлон,
а както знаете - 

И така загубих около половин час от живота си. Но за щастие се стегнах и запретнах ръкави и накрая успях да приготвя тази божествено вкусна торта "Шварцвалд".


А ето и необходимите продукти:
За блатовете:
6 бр яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
115 гр черен шоколад

За сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
3 с.л. вишновка


За украсата:
350 мл подсладена сладкарска сметана за разбиване
1/5-2 ч.ч. вишни от вишновка (захар на вкус)
2 с.л. царевично нишесте
тъмен шоколад

Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разбийте яйцата с миксер заедно със захарта и ванилията на висока скорост.

 

 Сместа трябва да стане пухкава и значително да увеличи обема си ето така:



През това време разтопете шоколада, а след това го прибавете на тънка струйка към яйчената смес. Прибавете и пресятото брашно и разбъркайте отново.



Разпределете сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 20 см, предварително покрити с хартия за печене. 


Блатовете печете за около 10-15 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса. 
Оставете да се охладят напълно (най-добре за една нощ), а след това разделете блатовете напречно, получавайки четири по-тънки блата.



Следващата стъпка е да приготвим сиропа и пълнежа. Аз имах захарен сироп в хладилника от предишно готвене и просто го смесих с вишновка, но ако нямате, пригответе го по следния начин. В касерола сложете водата и захарта и оставете на котлона да заври. След като заври добавете и вишновката или черешов ликьор. С този сироп напоете блатовете хубаво при сглобяването на тортата:


Пълнежа за тортата:
Сложете в подходящ съд (при мен отново касерола) почистените и разполовени вишни от вишновката. Добавете захар на вкус. Аз сложих около четири супени лъжици.


След като вишните започнат да къкрят, прибавете и  размитото с малко вода нишесте. Разбъркайте минута-две, докато сместа се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.



Остава единствено да разбием сметаната според инструкциите на опаковката.
Тортата сглобяваме по следния начин: Блат, сироп, сметана....




и отгоре от вишните:



Накрая измажете всичко със сметана и украсете с настърган шоколад.



                       

Не забравяйте да добавите още няколко вишни към украсата:


Ако още не можете да й се наситите, ето още няколко снимки:




сряда, 22 януари 2014 г.

Бутер-тарт с прошуто, синьо сирене и круши / Pears With Blue Cheese And Prosciutto Tart


Бях ви споменала в поста за бутерките със сирене бри и ябълки, че ми останаха още 200 грама от бутер тестото и реших да спретна нещо друго с него. В случая се получи тази много вкусна бутер тарта с прошуто и синьо сирене. Както и предишната рецепта, така и тази я препоръчвам като парти-хапки, тъй като е лесна за консумация на крак, а същевременно е подходяща за консумация с различни видове напитки.


На някои все пак ще се стори странно поредното съчетание на месо с плодове, но твърдо отстоявам мнението, че тази е класика в жанра. Дори и майка ми, която е най-големият ми критик и традиционалист по отношение на вкусовите комбинации, се влюби в рецептата.
Ако вече ви е грабнала с вида си, сега ще ви "довърши" :) с простотата на приготвяне, но първо необходимите продукти:
50 гр. прошуто/ немска шунка
200 гр бутер тесто
1 бр. круша
1 с.л. крема сирене
синьо сирене ( колкото кубче мая)
*малко кашкавал по желание

Приготвяне:

Бутер тестото разточваме на правоъгълник:


Аз изрязах малки краища, които оформих по този начин, за да се получи нещо като борд на самата тарата.



 Намазваме вътрешната повърхност с крема сирене, а след това слагаме прошутото...


и останалите продукти.


Печем за няколко минути във фурна на 180-200 градуса.
 




понеделник, 20 януари 2014 г.

Бутерки с ябълки, сирене бри и орехи / Baked Apple and Brie in Puff Pastry


Може би всеки има у дома хранителен продукт, който винаги се намира в хладилника или шкафовете. Говоря за храната, без която семейството ви не може. За някои това е хляб, за други са месните продукти, за трети е прясното мляко.  При нас обаче не се живее без сирене. Главно заради Митко, понеже съм сигурна, че ако не спях като пън, сигурно щях да го заваря да плюска сирене и по нощите. Като казвам, че яде много сирене имам в предвид, че яде по много, от всички видове и с всичко. Спагети със захар (и сирене), диня със сирене, след тортата, да се засоли със сирене. Роднините ми също знаят за неговата зависимост към сиренето, та като ходим на гости на баба и дядо например ни посрещат от вратата с "Добреее дошлииии. Имаме сирене..заповядайтеее"!


След това встъпление едва ли ще ви учудя, ако ви кажа, че често измислям рецепти със сирене. Такава е и днешната. Това е една рецепта, която можете да спретнете, както за семейството си за следобедна закуска, но става и идеална парти-храна, тъй като върви чудесно с различни напитки, а именно:  Мини бутерки с бри, ябълки и орехи !
Комбинацията на ароматното сирене, сочния плод, карамеления аромат на мед и запечени орехи може да ви пренесе в най-изисканата френска пекарна за нула време.



И така, във въпросния ден (на готвене) имах около 400 гр бутер тесто във фризера и  две идеи в главата. Едната беше за тези сладки мини-бутер хапки, а другата - за солена тарта със синьо сирене (да не ви изненадва, имах си в хладилника) и прошуто с круши. Тази рецепта ще се появи в блога също в следващите дни. Но да се върнем на сладките изкушения и да вървим по същество.

Необходимите продукти са малко и са следните:

За 8 бутерки:
200 гр бутер тесто
8 бр. резена сирене бри
1 ябълка
2 с.л. мед
1 шепа счукани орехи

Нарежете ябълката на тънки резенчета. След това разточете тестото на правоъгълник. Нарежете тестото на малки квадрати.

                     

Можете да подвиете ръбчетата на тестото навътре така, че да заприличат на кошничка. Сложете във всеки квадрат парче сирене бри, ябълка, малко орехи и няколко нишки от меда, които можете да направите с лъжица, вдигната малко по-нависоко.


Бутерките печете до готовност (така хубаво ще замирише), докато получите хубав карамелен цвят.


Можете да ги хапвате и топли и студени, на нас и двата варианта ни харесаха.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...