Време е! Време е да сложа пауза за малко на тиквената тема, ако не искам блогът ми да се разпознава като "култа към тиквата" :) Обещах тези рецепти и ето я последната за сезона. Тези дни разфасовах и последните три тикви, като замразих няколко пакетчета във фризера, опекох една тава и разбира се...сътворих тази чудна тиквена тортичка. За разлика от Шоколадовата торта, тази съдържа тиква в самите блатове, а не в крема. Не мога да кажа коя ми харесва повече, защото и двете са страхотни.
Тази си мислех, че ще е голяма врътка при правенето, но пък стана много бързо и лесно. Да не ви заблуждава многото писане по-долу, просто се опитвам да бъда по-изчерпателна и да отбелязвам своите забележки.
С тази торта ( и рецепта, разбира се) искам да почерпя всички мой нови и стари приятели, които се присъединиха в кулинарното ми пътешествие през цялата година : ) Точно така! Днес е моя първи Блого-рожден ден и съм много щастлива, че мога да споделя радостта си с всички вас!
С тази торта ( и рецепта, разбира се) искам да почерпя всички мой нови и стари приятели, които се присъединиха в кулинарното ми пътешествие през цялата година : ) Точно така! Днес е моя първи Блого-рожден ден и съм много щастлива, че мога да споделя радостта си с всички вас!
Необходими продукти:
За блатовете:
3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. масло
2 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
1/4 ч.ч. олио
420 гр тиква
1.ч.ч. прясно мляко
За крема:
300 гр крема сирене
3.с.л. масло
4.с.л. кленов сироп
1 ванилия
1 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. пудра захар
100 мл сладкарска сметана за разбиване
Включете фурната да се затопли на 160 градуса (с обдухване). В купа смесете пресятото брашно, солта и содата и оставете на страна.
В купата на миксера започнете да разбивате мекото масло, като постепенно добавяте захарта така, че да се получи пухкав крем. След това започнете да прибавяте едно по едно яйцата, ванилията, олиото и накрая тиквата.* (Следват малко пояснения относно тиквата):
*Тъй като в оригиналната рецепта се използва тиква от консерва с посочения грамаж, аз трябваше да импровизирам. Просто взех една чаша с вместимост 300 мл, (тъй като ми приличаше на големината на консервата) и я напълних с предварително изпечена тиква (малко я намачках).
Самата тиква бях пекла предния ден, като аз я пека в сока от компот и така става много по-сладка и вкусна :)
След като премерих горе-долу необходимото количество, я сложих в подходящ съд, където я пасирах. За да подсиля цвета, добавих още малко оранжева боя, тъй като при изпичането цветът става доста блед. Това разбира се не е задължително, затова и не съм го описала при продуктите.
Накрая прибавяме брашното (със содата и солта) и чашата мляко. Разбиваме всичко още малко и след това разпределяме сместа в три предварително намазнени и покрити с хартия за печене 20 см тавички.
При мен се паднаха около 3 черпака от сместа на блат. В купата остана още малко, но реших да не го използвам, тъй като ми хрумна идея :) (виж по-надолу)
Сложих блатовете да се пекат във фурната, като ги проверявах със забучен в центъра им дървен шиш. Когато започна да излиза сух, ги извадих и оставих да се охладят върху метална решетка.
Докато блатовете се охлаждаха, приготвих крема. В оригиналната рецепта кремът ми се видя доста по-твърд и сладък (6 чаши пудра захар), затова си направих мой, който си харесвам много .
В една купа разбивам 100 мл течна сладкарска сметана, докато стане на твърди връхчета.
В друга купа разбивам 300 гр крема сирене, с чаша и половина пудра захар и 3 с.л. меко масло. Към тях прибавям една чаена лъжичка канела (или сложете на вкус), 1 ванилия и 4 супени лъжици кленов сироп.
Накрая смесете двете смеси, като се стремите да направите хубав пухкав крем.
Когато използваме блатове, в които има пюрета от плодове, трябва да внимаваме да не останат сурови и тежки. Моите блатове бяха леки, но реших леко да ги сиропирам. Това също го няма в рецептата, но реших да го направя, тъй като имах готов захарен сироп в хладилника и трябваше да го използвам. Не съм сигурна дали беше най-правилното решение, защото все пак по-този начин направих блатовете по-тестени. На вкус беше много вкусно, но все пак ще пробвам следващия път без сиропа :)
Тортата сглобих по следния начин - блат (сироп?!), крем и така докрай. Оставих в хладилника за едно денонощие!
Сега да ви кажа относно украсата. Тъй като ми остана малко от сместа за блатовете в купата, а не исках да правя прекалено дебели блатове, които заради пюрето можеха да останат сурови, реших да използвам остатъка за направата на украсата. Просто прибавих брашно към останалата смес толкова, че да се получи тесто, което мога да разточа. С помощта на формички, изрязах тези листенца, които след това опекох във фурната, загрята на 150 градуса.
Мисля, че ще бъдат още по-хубави, ако ги оваляте в малко кристална захар :)
И все пак се получи прекрасна есенна украса, която много ми хареса.
Хареса ни и самата торта, която е с неповторим есенен вкус, но същевременно много сладка и лека :)
И защото сладкото никога не е достатъчно за Митко, той си поливаше и с още кленов сироп :)
Хайде да се насладим още малко на есента, че зимата вече е на прага ни :)