Ако някой ми беше казал, че някога ще напиша пост, в който да има рибена чорба, че отгоре на всичкото да я наричам и вкусна, сигурно щях да се спукам от смях. Обаче, добре че не съм заложила пари на това, защото ...това се случва! Няма какво да бръщолевя много-много. Чорбата е страхотна и съм сигурна, че ще я хапваме поне веднъж в месеца. Продуктите са малко, но пък напълно достатъчни за приготвянето на ароматна и затопляща супичка в хладните есенни дни. Eто ги и необходимите продукти:
Глава и опашка от сьомга
2-3 чушки
1 голям морков
1 глава лук
2-3 картофа
черен пипер
лют червен пипер
девесил
олио
сол
Измиваме рибата и я слагаме в подходяща, по-дълбока тенджерка. Наливаме вода, докато облее рибата, и слагаме на огъня да заври. При завирането се образува пяна, която премахваме с лъжица.
Прибавяме нарязаните на ситно равни количества - морков, чушки и лук.
Овкусяваме с олио и подправки на вкус. Оставяме отново да заври, а след това намаляваме огъня и оставяме да къкри.
Проверявайте рибата. Когато е готова, я извадете върху дъска и оставете да се охлади. През това време прибавете нарязаните на ситно картофи към супата.
След като премине опасността от това да се изгорим, почистете само хубавото месо от рибата, накъсайте го на малки парченца и го прибавете към супата. Картофите също трябва да са готови по това време. Изключете котлона.
Сервирайте супата на гладни и не толкова гладни хора - и двете групи ще си изядат всичко :)
Към рецептата за рибена чорба със скумрия тук !
Към рецептата за рибена чорба със скумрия тук !
Ох, направо ме заболя сърцето... ;)
ОтговорИзтриванеНикога не съм опитвала рибена чорба, а ако знаеш колко пъти съм искала. И напълно ти вярвам, че е супер голяма вкусотия!
Поздрави сърдечни, Люси!
Гери, аз пък никога не съм искала да я опитвам, защото не ме блазнеше идеята за такова ястие..ама въобще! Докато тази година не опитах в един ресторант и се изумих колко много съм бъркала за вкуса :) аз разбира се съм я приготвила според вкуса си и всеки може да добавя или маха неща, но на мен така най-много ми харесва :) Поздрави!
ИзтриванеНие правим рибената чорба по същия начин със съвсем малки разлики и те са, че рибата я варим в тензух и по този начин няма опасност от разпадане в бульона и попадане на костици в него които едва ли ще забележим при приготвянето. Другата разлика е, че слагаме и подправката девисил известен още с наименованията лющян, селим и северна гръкляноглътка. Най-добре е пресен девисил, но ако липсва пресен може и сушен. Ако липсва девисил може да се ползва и мащерка. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря, че споделихте тези полезни детайли в приготвянето на рибена чорба :) Този метод си направо задължителен, когато се приготвя с по-дребни и костеливи риби. Определено ще опитам с мащерка, тъй като не съм голям любител на девисила :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеИзглежда ми прекрасна и съм убедена, че е такава. Никога не съм правила с тази риба, ще опитам. Разликата във моя вариант е, че слагам и 1 малък домат нарязан, лющян/девисил и застройвам с жълтък и лимон. Черния пипер също е задължителен за нашето семейство :)) Благодаря за рецептата, Люси.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ели! Трябва да ми споделиш и с каква риба я приготвяш, за да опитам и твоя вариант! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеОбожавам добре приготвена рибена чорба, ще ме вкараш в голям грях с всичките тези вкусни неща :-) Като се почне сега едно опитване от твоите рецептите мамо ми...
ОтговорИзтриванеДавай смело Vixi, от рибената чорба само добро можеш да видиш...хем полезна, хем по-диетична ;) Много ти благодаря за хубавите оценки от твоя страна и се надявам всички рецепти да ти харесат. Поздрави!
ИзтриванеНе мога да остана безучастна пред нещата, които виждам. Всичко това изисква време, подготовка и труд, не е лесно и аз го оценявам.
ИзтриванеВместо картофи слагам ориз и мноооого подправки вкл.и индииско орехче.
ОтговорИзтриванеАс сашто така я правя самиче варя рибата сас дафинов лист и черен пипер на зарна така не мерише много на риба
ОтговорИзтриванеRibena 4orba bez devisil...ne e ribena 4orba...i 4esyna s domatenoto piure e zadiljitelen :)
ОтговорИзтриванеAz sym potomvstvenna ribarka i pri men e ritual praveneto na ribena 4orba...moqta e malko po-razli4na receptata ,no v ob6ti linii e po4ti taka.Ako se slojat nqkolko vida riba stava idealna.
Направих я...и направо избих рибата :)
ОтговорИзтриваневсички рецепти за рибена чорба ,публикувани досега са много фантазирани!!!!
ОтговорИзтриваненямат нищо общо с рибената чорба,която се приготвя по морето от рибарите!!!!истинската рецепта е тази
Наистина,всички рецепти за рибена чорба.нямат нищо общо с добруджанската рибена чорба от морска риба,която се прави с много риба-по възможност различни видове и без картофи,фиде и ориз.Най-важната част от рибената чорба-това е саламуриката,която придава пикантния вкус на рибената чорба.Супата може да застроите със жълтъци или да я оставите бистра,и в двата случая е много вкусна.Задължителна подправка-дивисил./лющян/.Саламуриката сеу прави с много чесън,разбит с олиои сол / по този начин става на чеснов хайвер и към него се прибавят опечени и стрити люти чушки/.Това е добруджанската рибена чорба!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен, ще се радвам да опитам вашата рецепта при първа възможност и ви благодаря, че я споделихте. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Аз пък саламуриката (която е наистина задължителна) я правя със счукан чесън и оцет. А който иска да си слага допълнително сухи стрити люти чушлета. Не всеки обича люто, за разлика от мен. ;)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Васил! Благодаря, че споделихте и вашата рецепта. Поздрави!
ИзтриванеНай-вкусната рибена чорба е онази, която Ви е най вкусна или може да бъде направена бързо без да се прави околосветско пътешествие да се търси риба. Като ми се дояде запъжвам съвсем леко в зехтин, морков, картоф, (ако имам и целина) лук и обелен домат. Всичко това на кубчета по 1 см. Заливам ги с вода, като преди това слагам ситно нарязани дръжки от копър(ако има пресен,де) и чесън нарязан на ситно. Като се сварят горните слагам водата от разтопения пангациус, виетнамски сом или калкани като заврипак всичко, на по-едри кубчета полуразмразената риба. Като заври пак 2-3 мин. връхчетата от копъра или сух такъв и готово. Сол, пипер (черен или букет) по вкус. Почти всеки има фризер и там може да си държи резерва от тези риби. Другото, ако го нямаш, значи нямаш кухня, а мивка със шкафове и печка.
ОтговорИзтриванеЦялата работа е 15 минути исамо ако си пенсионер - 20. Не е разбира се рецепта като горните, ама като ми се дояде съм готов.
Здравей, Анонимен! ( Да ми беше написал име, да благодаря "лично" за рецептата) :) И аз смятам, че това е най-вкусната чорба - тази, която е бърза, прясна и разбира се по вкуса ти! Благодаря,че сподели и твоят вариант и ще го опитам, тъй като е по-различна, а пък звучи много вкусно! Поздрави и усмихнат ден!
Изтриване