понеделник, 11 ноември 2013 г.

Палачинки с праз и бекон на фурна / Leeks and Bacon Stuffed Crepes



Преходът между сезоните понякога може да бъде доста изтощителен за организма, ето защо ни трябват повече витамини в тези моменти от годината. На това се опитвам да наблягам и аз при плануването на менюто у дома, като задължително включвам по някой от сезонните плодове и зеленчуци. Така се случи обаче, че отново трябваше да измисля нещо с праз и зеле, и идеите ми се поизчерпаха.
Докато не попаднах на тази рецепта. 
Четейки я, започнах да се облизвам и си казах, че нищо не пречи да я опитам. За мое щастие беше по-вкусна, отколкото снимките ми могат да покажат. Този път малко се изложих с уменията си да снимам, но за мое оправдание, времето навън не ми помагаше със светлината, и дори след необходима обработка, пак не мога да кажа, че съдържат хубавите есенни цветове на истинското ястие.
Както и да е, няма да се оплаквам повече. Ако все пак решите да спретнете това бързо ястие и у дома ви се мотаят същите продукти, ви го препоръчвам :)

Необходими продукти:
2 стръка праз
2-3 чушки
2 шепи нарязано зеле
10 бр. палачинки
100 г кашкавал
150 г бекон
100 мл течна готварска сметана
черен пипер
сол
къри

Започваме като приготвяме палачинките. Този път ги приготвих просто от 2 яйца, 1,5 ч.ч. брашно и 1,5 ч.ч. мляко. Сместа трябва да е с консистенцията на боза.
Аз слагам малко по-малко от един черпак в тигана за палачинки, който леко намазнявам с масло от време на време.


След като палачинките са готови, слагаме друг, по-дълбок тиган и започваме да приготвяме плънката. Нарязваме на тънко праза, зелето, чушките (на дълги ленти), и бекона на парченца.

 

В тигана слагаме 5 с.л. олио и запържваме първо праза, докато поомекне. Прибавяме и нарязаното на тънко зеле и разбъркваме хубаво, като пържим още няколко минути. Овкусяваме леко със сол и черен пипер. Накрая прибавяме бекона и чушките, нарязани на лентички и пържим още няколко минути. По желание, прибавете и 1/2 ч.л. къри. 


Започваме да пълним палачинките със сместа, но преди това изберете подходящ съд за печене, който ще намазните леко с масло и олио.


В зависимост от това колко дебели са палачинките ви, използвайте две или една, в която да слагате по малко от плънката, а след това завийте на пурички. Процедирайте така с всички и подредете в съда за печене. След това облейте всичко със сметаната, като към нея прибавете и малко водичка.


Печете всичко на умерена фурна, докато се запече, а сметаната се сгъсти на сос. Преди да извадите от фурната, поръсете с малко кашкавал и печете още няколко минути.


23 коментара:

  1. Абсолютен разкош, Люси, само това мога да кажа!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда, мисля да го направя, само не видях колко чушки се слагат /май съм кьорава вече/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лина, бях пропуснала да ги напиша, но вече го допълних. Благодаря ти, че ми каза :)

      Изтриване
  3. Мм какво есенно и вкусно предложение! Да ти кажа, виждат се и се усещат цветовете на есента! И комбинацията звучи страхотна!
    Поздрави и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кооолко вкусно само, направо ще огладнея и за втора вечеря... :)
    Ех, Люси, браво! Поздрави от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  5. При тази красота и вкусотия няма как да не огладнееш. Люси, страхотна си. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Танче! И аз ти изпращам, много сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Много вкусни станаха палачинките! И семейството ми много ги хареса! Благодаря за интересната рецепта, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Марина! С много апетит да си хапвате :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Радост за окото и небцето е тази рецепта! Правила съм такива палачинки, но с по-обикновени плънки. Идеята за зеленчуците много ми допада!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорница, радвам се, че идеята ти допада и се надявам да ти харесат и на вкус! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Ще стане ли със кисело зеленце, вместо пресно? :) Или по-добре да си го правя с пресно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гери, предполагам, че ще се получи , ако е по вкуса ти, но според мен това ястие е малко по-лекичко, ако е с пресни зеленчуци. Аз лично си падам по моя вариант, което е нещо като вариация на пролетно рулце, но вие можете да решите да опитате и дръг вариант! Поздрави!

      Изтриване
  9. Люси, благодаря ти, че ми отговори! :) Пробвах и с двата варианта, но аз също повече харесвам с пресни зеленчуци, а пък мъжете си хапнаха повечето от киселото зеле. И двата варианта са страхотни :) Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, супер е, прекрасна си адашче!
    , само да попитам, това прясно зеле с какво мога да го заменя, че никак не го долюбвам! Иначе- страхотна кулинарка си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря :) Ами знам ли..аз бих дала шанс на зелето. Наистина се връзва чудесно с другите вкусове. Според мен е много свежо. Може да се сложат други зеленчуци ( тиквичка, моркови, гъби), но ще промени изцяло вкуса. Поздрави!

      Изтриване
  11. Олеееееее изглежда ужасно вкусно.
    Изтекоха ми очите ;)
    Тия дни ще го пробвам, благодаря за рецептата, Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Насе :) Да ти е сладко! Усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  12. Перфектно стана в плънката добавих и малко гъби.Следващия път ще сложа вместо кашкавал пушено сирене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесало, Влади! Идеята с пушеното сирене също звучи добре :) Поздрави сърдечни усмихнат ден желая!

      Изтриване
  13. От доста време се каня да го пробвам, а сега като видях й кога е добавена тази рецепта (понеделник, 11 ноември 2013 г.) реших да започвам ВЕДНАГА. Тогава се роди моята дъщеря :) с удоволствие ще опитаме тази вкусотийка. Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...