понеделник, 11 февруари 2013 г.

Чоу миен със свинско / Chow mein with pork


Китайската храна е една от най-често купуваните храни за вечеря в много страни, а вече и в България. С богатия си вкус и най-вече задоволителни порции тя определено се конкурира с добрата стара пица. Не във всеки град има обаче китайски ресторант, затова реших да ви представя една рецепта, която можете да спретнете у дома - Китайски спагети със свинско и зеленчуци. Преди да ви представя списъка с продуктите искам да поясня, че съм използвала зеленчуци, които са домашно отгледани. Тоест размерите им определно са 3 пъти по-малки от продаваните на пазара.

Необходими продукти:

300 гр свинско за готвене
3 с.л . царевично брашно
4 скилидки чесън
1 стрък пресен кромид

2-3 моркова
2-3 репички
зелена чушка
червена чушка

половин краставица
стрък праз
125 гр китайски спагети чоу миен
средна глава стар кромид
1/2 консерва соеви кълнове (около 140 гр)
олио / сусамово олио
соев сос
сол
джинджифил
черен пипер
вода

Започваме приготвянето на ястието с три важни стъпки:
1. Кипваме подсолена вода, отстраняваме от котлона и в нея слагаме спагетите, докато поомекнат. Отцеждаме водата и оставяме настрани.
2. Измиваме, подсушаваме и нарязваме свинското на лентички
3. Нарязваме зеленчуците - морковите и краставицата на лентички, чушките на правоъгълници, а останалите на обикновени резени.


В дълбок тиган (най-добре уок) загряваме на максимална степен слънчоголедово олио (с 1 супена лъжица сусамово олио при възможност). Прибавяме нарязания чесън, пресен кромид, 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. джинджифил. Добавяме свинското месо и оставяме да се запържи. Добавяме царевичното брашно, разбъркваме и добавяме 100 мл топла вода. Оставяме малко да поври, като през това време отцеждаме кълновете. Към месото прибавяме спагетите, кълновете и разбъркваме. Добавяме и зеленчуците (без краставицата). Подправяме със сол, черен пипер - (още соев сос и джинджифил) на вкус.
Овкусяването на ястието е най-важната част в готвенето, така че, както казва Гордън Размзи крещейки: "Always taste your food". :)
Малко преди да извадите ястието, добавете нарязаната на ивици краставица и разбъркайте. Тя не бива да се готви дълго, затова я добавяме накрая, колкото леко да се затопли и овкуси.

Сервирайте ястието още топло.

 

Разпределете в голяма чиния или малки купички. 


петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Сникерс" / "Snickers" Cake

 

Когато направих тази торта за пръв път, не очаквах да бъде такъв хит. Но изглежда подценявам апетита за сладко в семейството ми. Тази рецепта бързо стана една от любимите ни, а най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно. 
За блатовете например може да използвате вашата любима рецепта за шоколадови блатове или кекс. Мога да ви предложа и някои от моите, като тази или тази. Изпечете два по-малки или един голям блат в тавичка с размери около 25-26 см в диаметър.

Останалите продукти са:
3-4 белтъка
захар (на белтък по 60 гр)
1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
150 гр масло
200-250 гр солени пържени фъстъци
За украса: (по желание)
течен шоколад
фъстъци


Приготвените предварително блатове оставяме да се охладят настрана. През това време разбиваме белтъците и захарта на снежна смес, като за целувки. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър около 24 см и шприцоваме (или разпределете с лъжица развномерно) белтъчената смес. Изпичаме блата на много слаба фурна ( около 100 градуса). Тук уточнявам, че не е необходимо да изсъхне съвсем като за целувки, добре е да остане хрупкав отгоре, но плътен и мек отвътре.
През това време в купичка смесваме омекналото на стайна темепература масло с вареното кондензирано мляко.  Макар да предполагам, че много от вас знаят как се прави т.нар - "сладко от мляко", ще отделя един-два реда за разяснение. 
Запечатаната консерва се вари в дълбок съд, покрита с вода за около 3 часа на тих огън, като постоянно се долива вода, така, че да облива консервата. Тъй като направата на дулца де лече (както още го наричат) изисква доста време и разход на ток, ви препоръчвам да направите минимум 3 консерви едновременно. На пазра вече се продава и готово, което същo е вариант.

За тортата ни остана още да натрошим на едро фъстъците. Използвах солени фъстъци, но вие можете да използвате и обикновени. Според мен соленият вкус на фъстъка балансира иначе доста сладкия вкус на карамеления крем. 
Сглобяваме тортата по следния начин - от долу нагоре: един шоколадов блат, половината крем, фъстъци, целувчен блат, останалата част от крема, фъстъци и втори шоколасов блат. 
Ще си помислите, че това ми стига, но не :) За украса на тортата използвах течен шоколад. Поръсих с още малко от фъстъците.



Добър апетит! :)

 

понеделник, 21 януари 2013 г.

Хобитски мини пайове със свинско и картофи / Salted pork Mini pies from the Shire

 

В този блог освен вкусни рецепти можете да намерите и един голям фен на творчеството на Толкин..в мое лице. :) А ако веднъж сте имали възможност да се потопите в една от книгите му, най-вероятно и вие сте такива. Освен с невероятни приключения, книгите могат да ви запознаят и с невероятните чревоугоднически обичаи на хобитите, откъдето идва и вдъхновението ми за тези солени пайове. Макар и да съм препрочитала книгата няколко пъти, бумът ми на вдъхновение се породи от това, че съвсем наскоро излезе дългоочакваният филм по книгата. От тогава насам съм приготвила още няколко рецепти от Средната земя, главно от Графството. Апетитът идва с гледането, а в трапезата на хобитите определено има какво да се види :)


Ако нищо от това не ви говори, не отписвайте все още тази вкусна рецепта. Идеална е за обяд, вечеря, закуска и дори за втора закуска :) 



А ето и нужните продукти за пайовете:
1 кг тесто (готово)
2-3 картофа
около 300-400 гр свинско
няколко стръка праз
1 филия пълнозърнест хляб
100 гр заквасена сметана
80 гр меко солено сирене
олио за намазване на формичките
сол и пипер

Тъй като от тестото излизат доста пайове, направих 2 вида - отворени и затворени. Отворените направих във форма за тарталети, като във всяка форма първо  оформих блатовете. Затворените направих във форми за мъфини, като разточих леко тестото и изрязвах правоъгълници, които леко излизат от формичките така, че да могат да се затворят после. През това време нарежете свинското на много малки кубчета.



Запържете го с праза и овкусете със сол и пипер. Използвайте това време и да сварите картофите на съседен котлон или в микровълнова. След като се сварят, ги отцедете и оставете да се охладят. В отделна купичка смесете сиренето и заквасената сметана. В тази смес оваляйте нарязаните на ситно картофи и започвайте да запълвате пайовете. Около по 1 супена лъжица от сместа. Отгоре сложете и по една супена лъжица от месото с праза. Посипете с трохи от предварително леко запечената филия хляб. Ако сте приготвили малко повече от сместа от сирене и сметана, може да полеете малко и отгоре. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пайовете, които приготвих във формата за мъфини, затворих като похлупих излизащите навън крайчета тесто навътре и леко намазах с белтък . Отгоре поръсих и с още малко праз.


Невероятно вкусни и ароматни, тези мини пайове от Графството определено могат да засилят както апетита ви, така и желанието за ...приключения :)

Още рецепти от Графството: Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с  мармалад

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...