петък, 3 октомври 2025 г.

Крем торта "Плаващи пясъци" / 3-Layered Custard Biscuit Cake

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Кой е най-сладкият момент, който изживяхте напоследък? Говоря за онези мигове, които наистина разтопяват сърцето.

За мен това беше съвсем наскоро – една сутрин, докато се приготвях за работа. Поглеждам и виждам как Боян е сложил своето мече в столчето за хранене. Малко след това извади чинийка, лъжичка и чаша… и започна търпеливо да го храни. 

Щях да се пръсна от сладост. Тихичко, с телефона, се опитах да запечатам момента и да го изпратя на баща му — „Виж само каква сладурия сме сътворили!“

Обожавам да наблюдавам всеки етап, през който преминава, и всички нови умения, които усвоява. 

Да, миенето на зъби си е приключение от поне 30 минути — я изяде пастата, я сменим три четки… но пък го прави с желание. Почти всичко минава през обяснение. Понякога се усещам като адвокат в съдебна зала, който води пледоария само и само да си обуе обувките. 

Но истината е, че дълбоко (понякога доста дълбоко!) в себе си, аз се гордея. Гордея се, че е смел, буден и търсещ. Че иска да разбира, да пита, да изследва. Че показва какво харесва и какво не.
Че е щастлив. И свободен.

Всеки родител знае колко много усилия струва това — да дадеш усещането за сигурност.
Да знае детето ти, че когато мама и тати са до него, може да лети с тротинетката, без да мисли за нищо.
Че няма да заспи, докато и двамата не са до него, докато не ги закачи с малките си пръстчета, докато не се посмеем заедно и не мушнем носле в онази мека косичка, която ухае на… небе. 

Щастието си има име. И то е дете. 

























Простете ми, че понякога не успявам да публикувам навреме, толкова често, или пък че рецептите не винаги са точно това, което очаквате.

Истината е, че съм заета… да живея. И да обичам. В истинския живот. Алгоритъмът на социалните мрежи не е най-големият ми приоритет на този етап в живота ми.

Все още готвя — почти всеки ден. Снимам, описвам, хапваме си добре. Но вместо да робувам на това пространство и идеята да бъда "следвана " на всяка цена от всеки, искам то да остане едно място за откровеност, автентичност, за вдъхновение и за истински моменти. Нещо, което все повече липсва в интернет пространството.

Оставям профила ми да отразява не перфектния, а реалния ми живот.
Надявам се и вие да продължите да го споделяте с мен – с усмивка, с разбиране и с онази топлина, заради която си заслужава всичко това. 

За щастие, през всичките тези години събрах толкова много рецепти, които всеки ден някой от вас преоткрива. А аз – аз винаги ще намеря нова торта, която си струва вашето внимание. 

Нали затова ме наричате "кралицата на тортите"

 Все още ги обичам. Все още ги правя. Но искам всяка една да е специална – да ви изкуши с нещо различно: понякога с продуктите, друг път с визията, или просто с техниката на приготвяне.

Днешната торта е, както каза моята колежка Роси "наистина специална". Нарекох я торта "Плаващи пясъци", защото когато я опитате ще разберете. И не се притеснявайте, не е никак суха. Даже напротив. Тортата от три вида крем!


Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти
1 литър прясно мляко
120 г захар
3 бр. пудинг ванилия
250 г млени бисквити
250 г масло
100 г млени орехи или лешници
100 г черен шоколад

Започваме като слагаме две трети от млякото със захарта на котлона да се загреят. В купичка разбиваме нишестето с останалото мляко. Прибавяме към горещото мляко при непрестанно бъркане, 


докато кремът се сгъсти. След това прибавяме 250 г масло. Може да добавите и половин пакетче, но толкова ще е още по-кремообразна.

Разделяме крема на три равни части. 

 

Към едната част прибавяме 200 г млени бисквити, към втората 100 г млени ядки и 50 г млени бисквити, а към третата 100 г тъмен шоколад. 

Във форма за торта с размери 20-22 см, разпределяме най-отдолу пласта само с бисквитите. Той е най-плътен. Може да притиснем с ръка, за да изравним. 

 

Другите два пласта може да сложите както решите, аз слагам първо този с ядките, но ако искате да има контраст - сложете този с шоколада. 

 

Прибираме тортата в хладилника да стегне за една нощ и готова - на сутринта, украсяваме по желание.
Аз го направих с малко шоколадов ганаш, бисквити и ядки, така че да показва какво има в тортата. 

Тортата е изключително кремообразна – на практика си е направо крем! Но ще се убедите колко е приятно да похапвате такава торта, която има всички елементи на перфектната торта… само че без блат.


Нямам търпение да споделите и вашите впечатления в коментарите!

А аз отивам да си хапна последното парченце, което съм скрила в кутия за риба, за да не ми го пипне никой.  Хитро, а?

Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




8 коментара:

  1. Здравей, Люси! Тортата изглежда много вкусна. Искам само да попитам какви бисквити използваш и в тази торта на снимката орехи или лешници има? Защото честно казано не знам кое повече ще се хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам обикновени бисквити, а моята торта направих с млени лешници, защото такива имах вече у дома :)

      Изтриване
  2. Обичам твоя блог и рецептите които публикуваш. Всичко е толкова добре описано, че няма как да сбъркаш. Чрез теб се докосваме до изкуството наречено кулинария, чрез теб нашата слънчева и усмихната Люси! Да си жива, здрава и все така усмихната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи, Катина. Нека прекрасните пожелания се връщат многократно!

      Изтриване
  3. Здравей, Люси! Първо да кажа, че много обичам всички твои рецепти ❤️ През годините съм приготвяла много неща от теб, винаги всичко е ставало прекрасно!

    Снощи направих тази торта, но тази сутрин се оказа, че не се е получила. Спазих всички стъпки, претеглих нещата на кантарче, но средният слой с орехи беше останал толкова течен, че щом махнах ринга, тортата се разпадна. След като се свлече средният слои, горният слой с шоколада се напука и се разпадна и той.. 😅 На какво може да се дължи това според теб? Иначе беше супер вкусна, събрах каквото можах, сложих в чашки и поръсих с какао, горе-долу я спасих
    😁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Благодаря за думите от сърце <3
      Честно казано ми е необяснимо. Все пак слагаме три пакетчета нишесте на един литър мляко, че и 250 г масло. Няма фактор, който да разпуска крема като цяло, че и то само един пласт. От клипа се вижда при мен, че кремовете са достатъчно гъсти още при бъркането им.

      Изтриване
  4. Приготвих тортата, ще я слагам в хладилника и ще споделя резултата. Може да добавиш маслото към списъка с продукти.💛

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добавих, благодаря :) Ще се радвам да споделиш впечатления.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...