четвъртък, 9 октомври 2025 г.

Сочни ребра на фурна / Easy Fall Off the Bone Oven Baked Ribs Recipe



Отдавна не бях правила ребра у дома, но пък може ли да откажеш на човека, който не пропуска да ти напомни, че е "дал своето", за да те има на този свят? Обича месо моят човек. Колкото и да го пиша и повтарям, пак не можете да си представите в какви размери.

Ето, онзи ден си пишем по време на работа и обсъждаме идеи какво да направя за вечеря и нашият ми пише: „Отдавна не сме яли зеле на фурна.“

Отговарям му: „Супер идея, имаш го. Искаш ли обаче да го направя постничко, за да е по-леко? Ако толкова държиш, ще приготвя отделно и някакво месце.“А той,  дори в чата показа потрес и недоумение: „Е, това няма да е зеле на фурна тогава!“Аз така и не разбрах логиката. Къде в заглавието „зеле на фурна“ пише, че трябва да има месо, та чак да не отговаря на описанието?!?

Но няма да ви изкушавам сега с уникалното си постно зеле, обещавам ви. (Макар че съм сигурна, че ще се влюбите в него.)

 


Днес ще си хапваме ребърца на фурна, сочни и идеални както за предястие, така и като гарнитура към пържоли и кюфтета… ако слушате гастрономическите съвети на мъжа ми, разбира се.

Ако и у вас у дома обичате да се отдадете на удоволствието да гризкате и облизвате сочни ребърца - тази рецепта е точно за вас!

Необходими продукти:
Около 1 кг свински ребра без кожа
Подправки: сол, черен пипер, чубрица, подправки за месо

Всеки от нас някога е стигал до онзи момент, в който вижда вкусните ребра в месарския магазин и си казва: "Май е време да се науча как се готвят..." Никой не се е родил научен, а блогът ми е мястото, което никога няма да те съди (…освен за музикалния ти вкус).

Та значи, няма нужда да се харчите за скъпите ребърца в барбекю ресторантите, ако толкова са ви се дояли. Просто си вземете едно-две парчета от магазина и ги овкусете хубаво с лимонов сок.

След това втрийте подправките добре. Аз обичам да ги смеся предварително в купичка и да ги разбъркам хубаво, така че да съм сигурна, че ще се разпределят равномерно.

Количествата са на вкус, но можете да започнете с две чаени лъжички сол и оттам - равни части от останалите подправки.


 

Втрийте хубаво подправките в месото от двете страни и прехвърлете върху хартия за печене, а нея - върху алуминиево фолио. Така месото няма да има досег с фолиото, но пак ще успеете да го печете добре засушено в него. 

Подвийте добре всички краища и прехвърлете в подходящ съд.
Печете първоначално на силна фурна, 200 градуса около 40 минути, а след това намаляваме и печем на 150 градуса за още час, час и половина. 


Колкото по-дълго печете ребрата на ниска температура, толкова по-крехки стават. Сега, не ме разбирайте два-три дни дълго, но спокойно можете да си направите експеримент - проверете ги след около час и вижте дали месото вече се отделя само от кокала.


Аз обичам да ги глазирам с любимия си пикантен сладко-кисел сос, който вече ви споделих как се прави. 


Какво му трябва повече на човек - чиния вкусни ребърца и лека гарнитура от ребърца. 
Пръстите да си оближеш. 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...