сряда, 12 февруари 2025 г.

Пухкави печени понички / Fluffy Baked Donuts


"На мен не ми трябва Св. Валентин, за да чествам любовта"- това колко пъти съм го чувала и от мъже, и от жени, но, ако ги питаш кога последно са я чествали, не могат да ти отговорят с точност. Не ги обвинявам, разбира се, просто споделям наблюдения. Особено ако вече имаш деца, любовта отива неусетно на заден план и само спорадично си припомняте с поглед, че по това време в миналото сте прекарвали времето си по доста по-различен начин. И не казвам, че трябва да сте обсебени от празника или да очаквате кой знае какво, но трябва цинизмът яко да ни е надвил, ако нито един от тези сладки жестове на любов и романтика не ни докоснат съвсем. 

Всяка година по това време виждам млади момичетата с балони и плюшени мечета, ухилени до ушите, гордо прегърнали своята половинка, не по-малко горд от своя кавалерски подвиг. Жени, носещи красиви букети цветя, напомнящи им все още за своята нежност, която носят в себе си дори и в студеното ежедневие. Балони, сърчица и мнооого шоколад, поканващи ни да си спомним една по-забавна и вкусна страна на живота, когато само целувките на любимия човек са ни били достатъчни да надскочат тази сладост. Любовта се изменя и еволюира, но каквато и да стане, важното е винаги да е в нас, в сърцата ни, а дано и в сърцето на любимия. 

Моят любим е най-практичният не романтик, но всяка година по това време изсмуква от пръстите си нещо, с което стопля сърцето ми. Един път стопи и масата  в хола със свещи, но за това ще разказвам друг път. През годните вече е планувал вечери в ресторанти, доставял ми е букет изненада, писмо, подарък, ягоди, а миналата година, изтощени от грижата за бебето, прекарахме празника в кухнята, докато той се опита почти сам да ми приготви яйца "Бенедикт", защото знае, че много обичам. Аз пък знам, че обича пухкави понички и затова тази година, аз и Боян ще му кажем колко много го обичаме с любимата му закуска.

Това са най-пухкавите, нежни и вкусни ПЕЧЕНИ понички, които сте опитвали. Ще искате да приготвите тази сладост, защото ще се влюбите в тях, с и без половинка до себе си. Ако обичате някого, било то и себе си на първо време, поглезете се с домашен десерт, който си струва.



Необходими продукти:
400 г брашно
200 мл топло прясно мляко
60 г захар
1 яйце
65 г меко масло
10 г Picantina суха мая 
10 г Picantina ванилoва захар 
щипка сол
 
За крема:
2 яйца
500 мл прясно мляко
65 г масло
50 г захар
3 с.л. брашно
10 г Picantina ванилова захар 
  
Още:
мармалад
пудра захар

Започваме като приготвяме тестото. За целта пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа. Правим кладенче и изсипваме захарта, маята и затопленото мляко. 

 

Разбъркваме и оставяме да шупне за две-три минути. След като се появят балончетата, сме готови за действане. Прибавяме маслото, нека бъде меко, на стайна температура. След това прибавяме яйцето, 

 

солта и ваниловата захар. Разбъркваме и замесваме с помощта на останалото ни брашно, меко нелепнещо тесто. 

 

Оформяме го на топка и го поставяме в леко намаслена с олио купа да втаса за около час или поне половин час  във фурната на 50 ° C 

 

Когато тестото втаса, може да го разточим на лист и да изрежем формички или да го разделим на равни части, които оформяме на кръгчета. Аз направих и двете.

 

Оставяме да бухнат отново ето така:


След това с дъното на чашка правим вдлъбнато в средата на поничките. 

 

В средата слагаме по малко от крема. Най-добре го пригответе няколко часа по-рано, а може дори от предния ден. За него сложете 2/3 от млякото в подходящ съд на котлона, прибавете захарта, разбъркайте и оставате да се затопли. 
През това време в купичка разбийте яйцата с брашното, ванилията и останалото мляко и прибавете към млякото на котлона при непрестанно бъркане, за да не загори. Бъркаме докато се сгъсти, а след това дърпаме от огъня и оставяме да се охлади напълно. 


Печем поничките в предварително загрята фурна на 180 ° C  за около 20 минути.


След като се изпекат, слагаме малко мармалад върху крема и поръсваме с пудра захар. 


Обожавам това тесто и леснотата, с която се оформя по различни начини. Запишете си рецептата. А, щом ги опитате, наминете да ми оставите своите отзиви.
Усмихнат и вълнуващ февруари, приятели! 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...