"На мен не ми трябва Св. Валентин, за да чествам любовта"- това колко пъти съм го чувала и от мъже, и от жени, но, ако ги питаш кога последно са я чествали, не могат да ти отговорят с точност. Не ги обвинявам, разбира се, просто споделям наблюдения. Особено ако вече имаш деца, любовта отива неусетно на заден план и само спорадично си припомняте с поглед, че по това време в миналото сте прекарвали времето си по доста по-различен начин. И не казвам, че трябва да сте обсебени от празника или да очаквате кой знае какво, но трябва цинизмът яко да ни е надвил, ако нито един от тези сладки жестове на любов и романтика не ни докоснат съвсем.
Всяка година по това време виждам млади момичетата с балони и плюшени мечета, ухилени до ушите, гордо прегърнали своята половинка, не по-малко горд от своя кавалерски подвиг. Жени, носещи красиви букети цветя, напомнящи им все още за своята нежност, която носят в себе си дори и в студеното ежедневие. Балони, сърчица и мнооого шоколад, поканващи ни да си спомним една по-забавна и вкусна страна на живота, когато само целувките на любимия човек са ни били достатъчни да надскочат тази сладост. Любовта се изменя и еволюира, но каквато и да стане, важното е винаги да е в нас, в сърцата ни, а дано и в сърцето на любимия.
Моят любим е най-практичният не романтик, но всяка година по това време изсмуква от пръстите си нещо, с което стопля сърцето ми. Един път стопи и масата в хола със свещи, но за това ще разказвам друг път. През годните вече е планувал вечери в ресторанти, доставял ми е букет изненада, писмо, подарък, ягоди, а миналата година, изтощени от грижата за бебето, прекарахме празника в кухнята, докато той се опита почти сам да ми приготви яйца "Бенедикт", защото знае, че много обичам. Аз пък знам, че обича пухкави понички и затова тази година, аз и Боян ще му кажем колко много го обичаме с любимата му закуска.
Необходими продукти:
400 г брашно
200 мл топло прясно мляко
60 г захар
1 яйце
65 г меко масло
10 г Picantina суха мая
10 г Picantina ванилoва захар
щипка сол
За крема:
2 яйца
500 мл прясно мляко
65 г масло
50 г захар
3 с.л. брашно
10 г Picantina ванилова захар
Започваме като приготвяме тестото. За целта пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа. Правим кладенче и изсипваме захарта, маята и затопленото мляко.
Разбъркваме и оставяме да шупне за две-три минути. След като се появят балончетата, сме готови за действане. Прибавяме маслото, нека бъде меко, на стайна температура. След това прибавяме яйцето,
Оформяме го на топка и го поставяме в леко намаслена с олио купа да втаса за около час или поне половин час във фурната на 50 ° C .
Когато тестото втаса, може да го разточим на лист и да изрежем формички или да го разделим на равни части, които оформяме на кръгчета. Аз направих и двете.
Моето кулинарно пътешествие продължава тук:
Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група
на приятел , където можете да публикувате себе си във Facebook :
Няма коментари:
Публикуване на коментар