петък, 27 декември 2024 г.

Празнична салата "Часовник" / Salad Clock for New Years Eve




Тик-так! И тази година почти си отмина. Вярвате или не, вече ще посрещаме 2025-та. Колко и футуристично звучи това число, а навън ландшафтът си е същия. Хем всичко се променя-  плащаме с телефон, работим от вкъщи, лекари преглеждат на камера, а в същото време, все още мечтаем за пукането на дървата в камината, виното на дядо, уханието на домашна питка и се молим баба да е изплела търлъци и за тази година. 
В най-спокойните ни моменти, когато търсим уюта на дома и близките, търсим и добре позната ни храна, с която сме отраснали, макар и да е не е много "фюжън" и "тренди". Ако трябва да кажа какво има задължително на нашата новогодишна трапеза това е мезета, филета, мес-ета и много салати. На няколко години дори пропускахме основно ястие, защото напарихме толкова вида мезета, че нямаше място за основно. И все пак, само със зеленчук в корема не се изправяй срещу новогодишните наздравици, добере да положиш и нещо месно. Като днешното ми предложение за наяждаща салата "Часовник". Майка ми казва, че като "млада булка" и тя е правила, аз пък тази година бях булка и да не остана по-назад. 


Струва си да опитате това кулинарно пиршество и дори мъжът ви да не носи глави цвекло от магазина с молби да ги готвите, само напарвате тази салата и гледайте как изчезва за нула време. Комбинацията на всеки пласт, един с друг, хем освежава, хем засища. А, напитките с нея вървят идеално. 



Необходими продукти:
500 г пилешки гърди Лудогорско пиле 
500 г картофи
200 г майонеза
2-3 големи моркова
1 глава червено цвекло
3 твърдо сварени яйца
200 г кашкавал
50 г млени орехи
1-2 скилидки чесън
сол /няколко зърна черен пипер

Започваме като сваряваме пилешкото с няколко зрънца черен пипер и сол. Сваряваме и картофите. Най-лесно е да ги сварим предния ден, в студена вода и още необелени. Когато престоят в хладилника, на следващия ден се белят много лесно и може да ги рендосате  в лекота. 

 

Рендосваме в отделни купички: картофите, цвеклото, морковите, яйцата и кашкавала. Вече изстиналото пилешко, нарязваме на малки хапки, които ще ни е лесно да хапваме с вилица. 

 

Във форма за торта с махащи стени, с диаметър 20-22 см започваме да сглобяваме салатата.
Първият пласт е от парченцата пилешко. Овкусете с още малко сол, ако е необходимо. Отгоре редим пласта от картофи, а веднага след това тънък пласт майонеза. Тя ще подправи двата паста месо и картофи достатъчно. 

 

Следващият пласт е от рендосаните моркови. Слагаме отново малко майонеза и заглаждаме. За следващия пласт смесваме кашкавала и орехите заедно. Може да си отделите малко кашкавал или орехи за украсата отгоре. 

 

Притискаме леко с ръка, заглаждаме и слагаме още един тънък пласт майонеза. Следва пласт яйца, тънък пласт майонеза и завършваме с пласт цвекло. Към цвеклото слагаме пресования чесън и щипка сол и разбъркваме. Разпределяме последния пласт и отгоре слагаме отново тънък пласт майонеза. 

 

Украсата може да бъде всякаква по ваше желание. Аз използвах моркови за циферблата, като изписах номерата с шприц и малко майонеза. 


Хубавото на тази салата е, че може да я сглобите още от предната вечер. Още по-хубавото е, че въпреки, че има доста майонеза на пръв прочит, не се усеща никак тежка, а пластовете се съчетават чудесно един с друг. Пилешкото и картофките са засищащи, а отгоре сочния пласт моркови и цвекло е балансиран със соления кашкавал и орехи. Не пропускайте чесъна в цвеклото, наистина има смисъл да е там. 
Салатката ми беше чудесен здравословен обяд и на следващите дни, защото запазваше вкуса си и ми беше много удобно. 


Сигурна съм, че ще ви хареса. И тъй като Нова Година е след броени дни, искам да ви пожелая весело посрещане, бъдете живи и здрави, радвайте се на живота и осмислете дните си!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...