сряда, 4 декември 2024 г.

Сладки с кори за баница 1: Сладки Ветрило / Phyllo fans


Алилуя! Намерих рецепта за сладки, които не само са бързи за правене, но и икономични. За изпразнения ми в края на годината джоб, който продължавам да дъня за подаръци и какво ли не, кефът да си направиш три вида сладки от един пакет кори за баница е просто огромен. Особено ако корите са такава вкусни, като тези на София мел. Буквално на следващия ден ходих да купя още един пакет - отдавна не са ми попадали в ръцете такива крехки кори, представям си каква баклава ще стане. Но стига съм разтягала локуми, защото днешната рецепта е толкова бърза и лесна, че не заслужава дълъг увод. Ще ви напиша продуктите само за 16 броя сладки, тъй като от един пакет кори направих цели три вида сладки, които ще ви представя в три отделни поста. Вие може да си увеличите бройката по желание, става много лесно. 


Ако досега не сте правили тези вкусни сладки "Ветрила", не отлагайте. Знам, че звучат твърде простичко, за да са толкова вкусни, но получих похвали буквално пет дена подред.  

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти за 16 броя. 
4 листа кори за баница София мел
100 г шоколад
100 мл сметана
олио и разтопено масло
8 бр. клечки за зъби

Започваме като намазваме едната кора до половината с малко мазнина. Може да е масло или олио, а може и да е смес от двете. Свиваме по средата така, че да получим един двоен лист. Разрязваме на четири равни части. Може да ползвате и линия и рулетка, но и на око да ги направите няма да е фрапантно, защото не се налагат едно върху друго и няма нужда да идеално идентични. 

 

Взимаме едно от парчетата и почваме да навиваме от късата част като ветрило докрай. След това превиваме по средата и защипваме в основата с половинка клечка за зъби. 
Разтворете леко ветрилото с пръсти, така че да е по-разперено и наредете в тавичка. Печем сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 5 минути. 

 

След като се изпекат и изстинат, потапяме връхчетата им в шоколадов ганаш, приготвен от сметаната и шоколада. Някои от тях може да оваляте и в кокос, млени орехи или други ядки. 

 

Перфектните сладки за кафето сутрин. Коментарът на майка ми беше : "Никога не съм вярвала, че едни и кори шоколад ще са толкова вкусни" Почакайте да видите и другите вкусотийки, които спретнах с тях.


Но засега се почерпете с ветрилата, а аз се заемем да пиша следващата рецепта :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...