Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук
Много пъти съм ви разказвала как "мойтО мъж" яде по много, не обича много нови рецепти, нищо не му се лепи и не е по сладкото. Проклятието на сладкара по душа и авантюриста в кухнята като мен. Барем да можете поне да дебелее, защото когато говорим с хора, които не познават хобито ми, все ми подхвърлят репликата " И му готвиш повече на твоя мъж, че виж какъв е кожа и кости" . Представяте ли си как си прехапвам устата само? Казвам му, че ще ми развали репутацията накрая и ще плъзне някоя конспирация, че съм Мили Ванили на гастрономията и въобще не готвя аз, ако не се напъне да качи някое кило.
Добрата новина е, че килограми се качват в тая къща, но лошата е, че не от него, защото аз само да дишам покрай сладкиш и съм кило нагоре. Но и това не ме спира да готвя тези вкусни изделия, защото ако в една къща не мирише на запръжка с лук по обяд и ароматно печиво с ванилия следобед, тогава защо ни е кухнята??? Десертите са като песен за душата ми и от момента, в който забърквам една по една съставките, се чувствам като в час по "Защита срещу тъмните сили в Хогуортс". Нищо лошо не може да ми се случи, докато миксерът работи и у дома винаги има брашно, захар и яйца.Днешната рецепта е за един топящ се в устата пай, който много напомня за маслените сладки с мармалад, които познаваме от детството. Тук ще използваме олио, вместо масло и въпреки това ще получим изкусителен вкус, а колкото повече сладкишът седи толкова, по-мек става.
Да започваме 😋
Около 500 г плодове ( сливи, праскови, кайсии)
3-4 с.л. захар
За тестото:
Около 2 ч.ч. брашно София мел Екстра
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 бр. ванилия
пудра захар за поръсване
1 ч.ч.= 200 мл
Тази рецепта може да видите и във
Започваме като измиваме, почистваме и нарязваме плодовете на малки кубчета. Аз имах силни сливи, и две нектарини за поизрязване.
Слагаме ги на котлона, със захарта, като ги разбъркваме от време на време. Нека пуснат соковете си и променят цвета си към червен. тогава махаме от огъня и оставяме леко да се охлади сместа на стайна температура.
През това време, с миксер разбиваме захарта с яйцето, прибавяйки и олиото. Към тази смес, започваме да прибавяме малко по малко от брашното, смесено с ванилията и бакпулвера, докато почне да се образува меко тесто,
което се отделя от стените на миксера и се формира на топка.
Пълним с вече охладените ни плодове между кръговете и готово. Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Аз обаче ви препоръчвам да го нарежете на порции и приберете в кутия за храна. На следващия ден ще е като масло. И тъй като сладките "Насладки" са може би любими на "мойтО мъж", да се надявам с този пай да почне да наддава :)
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
Защо едвам събрах тестото, много мазно ми стана?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тестото трябва да е мазно, все пак е с доста олио, но ако добавяте брашното постепенно, ще се оформи на топка лесно.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, със сигурност ще се пробва :) моят въпрос е как вадите готовия десерт от формата, ако не е със свалящо се дъно?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, този десерт наистина е подходящ за такъв вид форма, но в краен случай, ако сложите по-голямо парче хартия за печене ще ви е по-лесно да го извадите от тавичката. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, тестото е ронливо, не може въобще да се работи с него, спазих мерките точно, рецептата е ужасно несполучлива
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен.
ИзтриванеНе знам как сте спазили мерките точно и рецептата ви е несполучлива, след като други вече я направиха сполучливо, а мерките са определено приблизителни. Брашното е дадено както за тестото, така и за разточване на кората ако не сте забелязали. Ако сте добавили брашното наистина постепенно, може да не е станало тестото ронливо. На моето му отне повече време бъркане с миксера докато се смесят парчетата, но стана хомогенно. Не всяка рецепта е лесна за всеки, но и не бива да прибързваме със заключенията. Бъдете здрави.