сряда, 18 септември 2024 г.

Пилешко с пармезанова коричка, хрупкави картофи и авокадо сос / Avocado chicken parmigiana

 

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Последният път, когато посетихме ресторант "Виктория" в София, опитах това пиле и бях убедена, че ще намеря начин да си го приготвя у дома. Комбинацията на пармезановата панировка на пилето с нежния мус от авокадо и хрупкавите картофки е просто божествена, а ястието е истинско превъплъщение на лятото в чиния. И въпреки, че до астрономическата есен да остават броени дни, аз ви предлагам да не спираме да хапваме плодове, зеленчуци и протеини, и още по-добре - всичко в едно, с това прекрасно ястие.

Вярна на себе си, трябваше да направя една-две промени в рецептата и дано шеф-готвачът в ресторанта не се засегне :) Замених пилешкото филе с пържола от бут "Лудогорско пиле", за да има ястието повече сочност. Определено беше доста сухо в ресторант, а пърженето не помогна много за това. Аз пък реших да си спестя труда и ги запекох във фурната, така че котлонът ми беше свободен само да изпържа картофките. 
В ресторанта ястието се предлагаше с цяло яйце на очи отгоре, но замених само с жълтък, тъй като сосът е достатъчно "маслен" и няма нужда да става ястието толкова тежко.
А, сосът ? Той е просто вълшебен! Признавам си, излапах половината само докато го пасирах. 


Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
За пилето:
Около 700 г пилешки пържоли от бут Лудогорско пиле
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. пармезан
100 мл олио, зехтин или разтопено масло
1 -2 ч.л. черен пипер
1-2 ч/л. италиански микс подправка ( по желание) 
1 ч.л. сол

За соса от авокадо:
2 бр. авокадо
1-2 с.л. лимонов сок
1-2 ч.л. мека горчица
сол на вкус

За гарнитурата:
1 кг картофи
жълтък/ци 

1ч.ч. - 200 мл

Ястието се сервира върху канапе от картофен чипс, от ситно рендосани картофки. Така и направих и аз. За да станат хрупкави, сложете картофите в купа, и ги измийте, докато водата стане бистра. После ги сложете върху кърпа или кухненска хартия, да се отцедят и изсъхнат. 

 

Докато картофките съхнат, се захващаме с месото. Тъй като пържолките в тарелката са по-големи, ги разрязваме на половина. Почистваме ги от нишки мазнина или друго, ако е необходими и след това приготвяме в две чинийки панировката.
В едната изсипваме разтопено масло, олио или зехтин. Аз имах домашно приготвен лют зехтин и използвах него, но вие може да изберете и друго. Прибавяме към него и солта.
В другата чинийка изсипваме галетата, пармезана и слагаме черен пипер на вкус и италианския микс. Разбъркваме добре. 

 

Взимаме една малка пържолка, овалваме я от двете страни в мазнината, 


а след това и в пармезановата панировка. Редим ги в тавичка с хартия за печене на дъното. Правим една две линийки с мазнина върху тях и пъхаме да се пекат в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути. 

 

Продължаваме с направата на авокадовия мус. За целта пасираме добре узрялото авокадо, с лимоновия сок, горчицата и олиото. Пасираме и подправяме на вкус. Добавете олиото последователно и тъй като различните плодове, ще поемат различно количество. 


Остава само да изпържим картофите в сгорещено олио, а след като станат хрупкави, изваждаме и отцеждаме върху кухненска хартия. 

 

Когато картофите са готови, дърпаме тигана от огъня и докато е още топла мазнината, прибавяме един жълтък, който обръщаме от двете страни, колкото да хване коричка, но да остане течен в сърцевината си. Сложете колкото жълтъци поискате, спрямо порциите, които искате да сервирате. 


Сглобяване на ястието:
Слагаме на дъното на чинията от хрупкавите картофки, отгоре от сочната пържолка с ароматна коричка, върху нея няколко лъжици от соса от авокадо и завършваме с жълтъка. 
Аз поръсих още малко пармезан, защото се развълнувах прекалено много колко вкусно изглежда всичко. 

Трябва да опитите тази комбинация. Неустоима е! В нея има всички видове текстура - сочно, хрупкаво, кремообразно и течно. Всяка хапка ще ви кара да търсите още и още от порцията в чинийката и се чудите дали ще е твърде нахално да си сипете още :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...