Харесах и идейката за оформяне от едно квасено хлебче, което мярнах преди време в Инстаграм и реших да я пресъздам с тазгодишните козунаци. Не е никак трудно, но затова пък е много, много забавно. Ето как:
Тази рецепта може да видите и във
Необходими продукти:
Около 700 г брашно София мел
300 мл хладко прясно мляко
150 г захар
1 пак, суха мая ( 7 г)
2 цели яйца + един жълтък
113 г масло
1 ванилия
кората на един портокал и на един лимон
Още:
яйце за намазване и захар за поръсване
Около 700 г брашно София мел
300 мл хладко прясно мляко
150 г захар
1 пак, суха мая ( 7 г)
2 цели яйца + един жълтък
113 г масло
1 ванилия
кората на един портокал и на един лимон
Още:
яйце за намазване и захар за поръсване
Вече ви показах замесването на тестото ТУК, като за зайчето използвах половината от описаната доза. Не съм слагала плънка в него, освен ароматите, но ако искате може да добавите такава. Аз исках тестото да е гладко за оформяне и да няма неравности, за да се оформи по-красиво зайчето, затова я пропуснах.
От тестото оформих лек овал ето така.
Отрязваме първо една черта напречно от задната част и от нея оформяме опашката на топче.
От двете страни на долната част правим полуразрези и обръщаме навътре за да оформим карчетата ето така. ( Вижте видеото за повече насоки)
Правим пълни разрези от същия тип в горната част, като тези две дълги парчета слагаме за ушички отгоре, а острени изрязваме още малко за ръчички.
Оформяме главата като слагаме две стафиди за очички и една за носле, а с по-дебел конец връзваме главата и ушичките, за да не се изместят по време на печене.
Поръсваме със захар по ушичките или опашницата по желание :)
Мажем с леко размито яйце зайчето и пъхаме да се пече в загрята фурна на 160-170 градуса докато се зачерви.
Толкова е вкусничко и сладичко, че да го изядеш :) Ама за разлика от желанието ми да изям Боян постоянно, тук наистина мога :)
Весело посрещане на празника, приятели!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Няма коментари:
Публикуване на коментар