петък, 13 октомври 2023 г.

Крем "Карнавален" от панаирите ( Крем "Шаум") / Carnaval meringue cream ( ВИДЕО РЕЦЕПТА)

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Миналия уикенд бяхме на селски събор. Сигурно ще ви се стори странно, но до преди няколко години не бях ходила на такъв, та взех, че се влюбих щом Ачо ме заведе на неговото село. Винаги съм си представяла, че на селския събор има курбан чорба и сигурно мирише на чревца, а не, че все едно се разхождаш по уличките на морето - има захарен памук, понички, дръпни въженце, дрешки, въртележки и разбира се съборджийси кюфтета. 
Не, че няма кюфтета и у дома, но кюфтетата имат друг вкус, когато ги ядеш навън, на крак, а парите за тях са ти ги дали баба и дядо. 
Много ми е драго, че като идеш при тях винаги те третират като малко дете, нищо, че вече си "кощрамба" , че и вече със собствено дете. Развълнувани обаче искахме да заведем малчо на първия му "събор", който се провежда в Долна Градешница по повод края на гроздобера и въобще празнуващ плодородието. 
Децата пееха песни, а  аз така и не се наканих да се кача на онази въртележка, която час преди това я мъчиха да я ремонтират. 
Навсякъде ухаеше не печена захар - карамелизирани ябълки, захарен памук, царевица, палачинки и разбира ей вафлени кори пълнени с ей такъв крем.


Помня като малка, "идваше" една бяла каравана покрай цирковете и луна парка и нареждаха на прозорчето си тези вкусни, сладко-кисели кремчета. Това, което ги отличава от класическия белтъчен крем според мен е лекото усещане за лимон (лимонтозу), което хем засилваше сладкото, хем ти даваше свежест. Нямам ясен спомен, но май си купувах повече от едно, което за моето детство не е типично, тъй като почти винаги изискването е било да е "едно'. Сега обаче мога да си го приготвя и никой не може да ме спре да изям и сто ( освен кантара, но той засега стои наказан в ъгъла и събира прах) 


Няма как, все някога ще се озовете с бурканче белтъци в хладилника от някоя друга рецепта, затова ви предлагам да направите ето така. И за да ви покажа колко лесна е тази рецепта, съм направила и видео, защото сами ще се убедите, че няма нищо трудоемко в нея.


Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

>>а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм 


Необходими продукти:
3бр. белтъци
270 г захар
1/2 ч.л. лимонов сок/ лимонтузу 
червена боя/ малинов концентрат
12 бр. вафлени фунийки за сладолед

Може да срещнете рецепта, в която се прави захарен сироп и се добавя към белтъците, но аз предпочитам този начин, тъй като така белтъците минават термична обработка, достатъчна да предотврати появата на салмонела. 
За целта слагаме белтъците в подходящ, напълно сух съд и добавяме захарта. Захарта е около 90 г на един белтък, така че да може да промените количеството на рецептата ако репите, с правилно съотношение.
Слагаме ги на водна баня, като разбъркваме периодично, докато захарните кристалчета се разтворят напълно в белтъка.

  

След като захарта се е разтворила, белтъците ще станат по-течни, това е нормално. Прехвърляме ги в купата на миксера, като внимателно забърсваме съда от водната баня отдолу, за да не попадне вода в купата на миксера, тъй като няма да ни се разбият белтъците.


След като започват да оформят остър връх може да прибавите лимона ( или лимонтузуто), внимавайте да не стане твърде кисело, по-добре сложете по-малко в началото и добавяйте постепенно. Аз имах и малинов концентрат, който също има кисела жилка, който добавям. Малко червена или розова боя също ще ви свърши работа.

  
 
 Слагаме в процеса на разбиване и коригираме в движение. Трябва да се получат лъскави, твърди белтъци ето така.

  

Шприцоваме в сладоледени фунийки и предполагам, че ще ме питате от къде е стойката - купих я от Джъмбо преди време ( поне така мисля, дано не се лъжа). Тези фунийки са малко по-дълги и тънки, по-дебелите ще стоят по-стабилно, но ДА НЕ НИ ПУКА :) 


Към белтъците може да добавите също и ароматна ванилия, а в самите фунийки може да сложите още изненади, ако решите да се заиграете с десерта. 


Толкова красиви, ароматни и кокетни, тези кремчета радват не само окото, но и ще ви върнат в едни по-простички времена, когато нямахме нужда от десет пласта маскарпоне и шоколад, за да наречем нещо десерт. 


Хубаво е да имате тази рецепта под ръка, за детски рождени дни, Погачи, сватби и всякакви поводи, в които искате да направите лесен и лек десерт за повече хора, по-икономично. 


Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 


1 коментар:

  1. Винаги съм си мечтала да намеря рецептата на този крем, който да ме върне в детството и да мога да изям колкото си искам, а не както тогава. Обаче този път ме впечатли сладкия коколанчо от снимката, цялото ви семейство ме накара да се усмихна. Страхотни, лъчезарни, допълващи се! Живи и здрави бъдете! Люси, и тортЕтата и бебЕтата ти се получават чудесно 🙂

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...