сряда, 25 октомври 2023 г.

Домашен салам тип "Камчия" (Видео рецепта) / Homemade Doctor's sausage recipe


Ей, това не го очаквах от себе си! В потрес съм от собствената си способност да се изненадвам, но не вярвах, че някога ще хапна пак такъв салам. Сигурно съм яла последно като дете, и то едва едва, а сега не спирам да го хваля и да раздавам на всички около мен. Ама друго си е да си го приготвиш сам и да знаеш какво има в него. Не само да знаеш, ами и да си го направиш спрямо твоя вкус. 

Тази Люси си разбира от работата мога да ви кажа и ако досега все съм скормничела за всичко, което съм правила, щом и салам успях да спретна у дома, няма какво да ми се опре. 

Моята половинка обожава сандвичи точно колкото Джоуи, с тази разлика, че той ще сподели храната си с вас. Обаче на едно сядане може да изяде цял хляб от сандвичи. Какви ли не съмнителни продукти е мъкнал у дома за тях, а последния направо го изхвърлих, защото кълна се имаше едно такова радиоактивно излъчване. 

Реших се аз да му направя домашен салам за сандвичи и вярвам, че всяка майка, ще се радва да научи тази рецепта, защото ще може да приготвя по-здравословни сандвичи за училище или у дома, с колбас, който сама е приготвила.



За саламчето ползвах само естествени продукти - българско пилешко месо без хормони и "добавки", ползвах цялото месо, не само част от него, а за оцветител - цвекло. Ако искате да видите ВИДЕО РЕЦЕПТА , може да я видите в 

Необходими продукти
1 пиле Лудогорско пиле
1 глава лук
1 голям морков
2 скилидки чесън
2 бр. желатин (около 15 г)
1 с.л. сок/ пюре от цвекло
2 бр. дафинов лист
сол, черен пипер, червен пипер и др. подправки по ваш вкус

Започваме като измиваме и почистваме пилето, ако е останало нещо за изчистване. Аз го разполовявам по средата за по-бързо варене. 


Слагаме го в тенджера под налягане и прибавяме : един морков, лука, дафиновия лист, сол и черен пипер. Доливаме вода колкото да го облее 


и го оставяме да се свари на тих огън за около 30 минути. Готовото пиле се разпада при допир (Може да разбира се да го сварите и в обикновена тенджера, но ще отнеме повече време за да стане толкова крехко)


Прецеждаме бульона и си заделяме 300 мл от него. Към него прибавяме около 15 г желатин ( да желира поне литър течност)  или в моя случай 2 пакетчета. Оставяме ги да набъбнат първо в студена вода, а после ги прехвърляме в горещия бульон и разбъркваме докато се разтворят в него. 


Самото пиле почистваме от кожата и костите и накъсваме на парченца в дълбока купа. Слагаме още подправки и малко чесън ( сложете колкото обичате, но знаете, че този салам обикновено има лек аромат на чесънче) 


Завършваме с малко сок от червено цвекло, което ще придаде този леко розов цвят на колбаса. Аз ползвах пасирано, сурово цвекло, но може да сложите и само сок от сварено.


Пасираме всичко, като прибавяме по-малко от бульона, за да ни помогне и докато получим смес една идея по-рядка от такава за пастет. 


Прехвърляме я в измита и разрязана в горната част пластмасова бутилка от минерална вода, газирано или нещо, което няма силен аромат и покриваме със стреч фолио. Оставяме сместа да изстине първо на стайна температура, а после за една нощ в хладилника. 
На сутринта станах скептично настроена, мислех си какво ще го правя ако не стане, при все, че май сложих повечко от бульона, докато пасирах, с изненада установих, че саламчето можеше са се реже на филийки, но можеше и да се намаже на пастет, ако се натисне повече. 
За вкуса - не знам какво да ви кажа освен, че цялото семейство си тръгна с парче от него, всички го изядоха. Аз също си направих сандвичи, защото не можех да повярвам, че през цялото време било толкова лесно да си направиш салам. Опитайте, няма да съжалявате!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 





2 коментара:

  1. Леле, страхотно е станало, уникална идея! Така сигурно правят мортадела с шам фъстък или чушки и маслини! Имаш ли представа обаче, ако не се изяде веднага, колко би му била трайността и как евентуално да се съхранява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Мисля, че тези саламчета се варят или пекат след това пак, при този е малко по-различно. Мисля, че около седмица ше изкара със сигурност в хладилника, даже и повече, но за по-сигурно. Ние доста бързо го изяждаме.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...