неделя, 13 ноември 2022 г.

Точена баклава с орехи/ Baklava Recipe From Scratch


Толкова много сладкиши и лакомства по магазините. То не английски, френски, сладоледи, чийзкейкове, а за шоколад да не говорим. Поне двеста вида, та да се побърка човек докато си избере. Вчера докато пазарувах обиколих Кауфланд, Т-Маркет, Лидл и изпоопипах всички сладости и накрая все ги оставях. Понякога от толкова голям избор, съвсем не мога да избера -  да дам ли 6-7 лева за бисквити, които са опаковани хубаво, но най-вероятно не толкова вкусни, или да си взема шоколад Дядо Коледа, но с пълнеж или не, и от кой вид шоколад?? Или да си купя от тези нови сладкиши, но накрая всичко ми се струва еднакво на вкус. И изведнъж ме осени, ех как ми се хапва една обикновена баклавичка. Но, не като тези, които се продават навън в пластмасови тарелки и съмнителен сироп с още по-сънителни ядки с вкус на галета. 
А, истинска, хубава, домашна баклавунка. После се сетих за тази рецепта, която преди време направихме за опаковките на София мел за баница, а самата рецепта е на Селиме Гаджалова от село Розино. Тогава за първи път правих домашно точена баклава и от първи път ми стана с точно тези мерки, теглилки и описания. Ще се опитам да допълня по спомен, ако се сетя още нещо, а вие дори няма нужда да си записвате рецептата, може да я намерите на опаковките на София мел за Баница :) 


Необходими продукти:
За тестото:
2 яйца
80 мл олио
200 мл прясно мляко
1 с.л. оцет
щипка сол.



За точене:
200 г царевично нишесте.

За плънката:
250 г орехи
200 г краве масло.

За сиропа:
5 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сок от 1/2 лимон

От изброените продукти омесваме средно меко тесто и го оставяме да почина за около 10-15 минути.


След това разделяме тестото на 40 топчета ( ако ви е трудно, може и на по-малко). С помощта на царевичното нишесте разточваме топчетата на много фини кори. Всъщност става доста лесно, дори и да не сте точили кори досега.


Подреждаме корите в тава, като между тях поръсваме с предварително смлените орехи. Наложената баклава разрязваме на малки парчета и заливаме с разтопеното масло. Украсяваме с още малко цели орехи.


Печем на 180°C, а като изстине, заливаме със сироп, приготвен от продуктите по-горе. 
Баклавата е готова за консумация след едно денонощие.


Ако вече сте събрали новата реколта орехи, открийте сезонът на баклавичката с тази традиционна вкусотия. Аз лично никога не го закривам този сезон, но да кажем, че в следващите месеци една чудесна рецепта за баклавичка няма да ви е излишна. И нека тренировките започнат от сега :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Люси, излишно е да споменавам че твоите рецепти са винаги изкусително вкусни и красиви.
    Благодаря за това
    Как се разрязва баклавата?Бях гледала едно клипче, но нещо не го намирам.
    Моля те, сподели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оле, този коментар съм го пропуснала. Като имам възможност обезателно ще снимам.

      Изтриване
  2. Хубава рецепта, но как побрахте 40 кори в тази тавичка? Вашата баклава изглежда доста по-тънка. Моята и с 20 кори много тънки става доста висока.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е по рецептата, която казвам. Направете колкото можете :) Пак ще е вкусна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...