петък, 5 август 2022 г.

Тиквички по италиански / Creamy Italian Zucchini


Преди седмица бяхме на фирмен обяд с шефовете, които са чужденци. Запознати с моят вкус към храната трябваше да предлагам различни ястия от менюто на ресторанта, в който бяхме отседнали и така ми попадна това ястие, което признавам си и сама не бях опитвала. Бяха го кръстили "Тиквички по италиански", като рецептите които намирам в нета в чуждестранните сайтове и се доближава до вкуса им са тези тиквички със сметана. Поръчахме над 10 вида блюда, но тази рецепта беше любима на всички. Още тогава си знаех, че като се прибера ще ги направя, като се опитам да ги възпроизведа по спомен. 


Не знам доколко е близка днешната рецепта, но знам, че стана много вкусно, така че съм на прав път. Освен изключително ухайни, тук много ми допада, че тиквичките са печени, а не пържени. Не, че някой се пъне да пържи тиквички у дома де. И все пак, желанието за нови и различни рецепти, и най-вече такива с тиквички не стихва. Ето защо, днес ви предлагам да спретнете тези. Много бързи и лесни:

Необходими продукти:
2 бр. средни по големина тиквички
200 г сметана ( за готвене или заквасена)
50 мл доматен сос
2 скилидки чесън
копър, босилек, мащерка ( пресни и зелени на вкус)
малко зарял кашкавал
червен и черен пипер
зехтин
сол
Започваме като нарязваме тиквичките на парченца и ги поставяме в тавичка.


Овкусяваме със зехтин, сол и пипер. Аз слагам повече черен пипер. Пъхаме ги да се пекат на 180 градуса за около 10- 15 минути, като ги разбъркваме периодично.


През това време нарязваме чесъна на ситно, както и зелените подправки. Изброила съм няколко, които ми се връзват с вкуса, но не е необходимо да слагате всичките. Аз имах у дома пресен босилек и мащерка, но може и само копър да сложите, стига каквото и да е, да е свежо. 


В по-дълбок тиган слагаме да се загрее сметаната, чесъна и доматите, последните може и да са на паста или по-гъст сос, но избягвайте само сок. 

    

След като сосът тръгне да завира и се сгъсти прибавяме печените тиквички 


и разбъркваме в соса.


За повече вкус може да добавите малко зрял кашкавал към сместа, но може и да пропуснете. Аз слагам малко в него и 

    

малко отгоре преди поднасяне. 


Наистина си струва да ги опитате. Креообразни и адски вкусни!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



6 коментара:

  1. Със сигурност ще се пробват! Благодаря за интересния сос!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Стана супер! Имах 3-4 чепки много дребни чери домати(последните за сезона) и ги изпекох заедно с тиквичките. Част от тях прибавих към соса, част оставих за декорация. Много приятен оттенък добавиха към вкуса на ястието - и карамелен, и киселичък едновременно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, така и така се добавят домати, може да бъдат и пресни. Сигурна съм, че се е получило много вкусно. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...