сряда, 12 януари 2022 г.

Сладки с халва и овесени ядки / Oatmeal Chocolate and Halva Cookies

 

Много ми е интересно и на вас ли не ви се работи още или само аз съм мързелът тука. Знам, че за повечето от вас е вече втора работна седмица от новата година, но за мен е още първата, и то от вкъщи и мога да ви кажа, силите, които ми коства да стана сутрин са толкова големи, че скоро очаквам своя собствен sueprhero movie - Lazy woman.

 Толкова ме мързи, че не само не ми се готви, но не ми се и яде. То след тези празници гладът е относително понятие и е по-скоро като дълг към тялото, който изпълняваме, защото е свикнало да му спускаме "дози" през няколко часа. Аз обаче съм на фаза абстиненция и едва сега ми се  прокраднаха някакви слаби, сладки идейки. Искам да се подсладя, но с нещо дребно, което да върви с кисело мляко, тишина и спокойствие. Излишно е да казвам, че рецептата е мързелива, нали? :) 

Днес искам да ви представя тези леки и супер лесни сладки с халва и овесени ядки. Засищат като закуска, подслаждат идеално, изглеждат като десерт за 15 лева топчето от някое хипстърско бейкъри зад ъгъла, а в същност струват ст`инки :) 

Нека ви покажа колко лесно се правят:
Необходими продукти:
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч хлава
2/3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. млени орехи
3 с.л. кокосово или краве масло
1 яйце
1 ч.л бакпулвер
1 ванилия

За глазура:
100 г шоколад
50 г масло

По желание може да ви трябва още:
шоколадови капки вътре в сместа
газирана вода
захар ( кокосова, кафява или др) 

Искам да подчертая, че правя тези сладки с продукти на око и съм ги дала като примерни количества, горе долу като съотношение, което вие може да промените. Те са и един вид по-диетични, като използвам сладостта на халвата като основа и не добавям допълнителна, но вие може да сложите такава в сместа, ако шоколадовата им баня не ви е достатъчна.


Смесваме сухите съставки ( без овесените ядки) в купата и разбъркваме. После прибавяме яйцето, олиото и ако се наложи малко газирана ( или обикновена) вода. 

    

Използваме овесените ядки като сгъстител и ги прибавяме после към сместа, която трябва да прилича малко на по-рядка паста. 


Загребвайки с лъжица за сладолед или обикновена, наредете топчета от сместа върху лист за печене и пъхнете да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 10 -12 минути.  ( Времето може да варира от големината на сладките, силата на фурната и т,н. винаги пробвайте първо да изпечете една сладка и ако се получи добре, напарвате по същи начин и останалите и печете наведнъж) 


След като сладките се изпекат и изстинат, ги потапяме с облата част към разтопения с масло шоколад, да ги облече. Най-добре използвайте по-дълбока чаша за целта - ще ви е най-удобно. 


Оставяме шоколадът да стегне. 


Може да обогатите сладките със стафиди, повече ядки, да ги направите без брашно или с безглутеново, може да добавите капки ( парченца) шоколад в тях и да използвате за глазурата както млечен, така и черен шоколад. Това са едни много интересни, вкусни, засищащи и същевременно никак вредни сладки, с които винаги може да намерите място на останалата ви халва :) 


А, вие, споделете ми, как сте след празниците, хапва ли ви се нещо конкретно и какво? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Много харесвам твоите рецепти и явно имаме телепатия... тъкмо се чудех какво да правя с халвата останала от постите:)
    Благодаря за рецептата и продължавай да ни вдъхновяваш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи. Радвам се, че съм полезна :)

      Изтриване
  2. Здравей, снощи ги направих и станаха страхотни! Добавих стафиди и червени боровинки в сместа, без допълнително захар. Перфектни са за моя вкус. Следя блога, продължавай със свежите рецепти! Поздрави,
    Ваня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ваня :) И аз се радвам, че си ги направила и си решила да ги опиташ без много захар. Понякога си трябва почивка ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...